Πόλεμος στην Ουκρανία: Υποχωρούν οι Ρώσοι γύρω από το Κίεβο - Κατεστραμμένα τα στρατεύματά τους στα ανατολικά της χώρας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Υποχωρούν οι Ρώσοι γύρω από το Κίεβο - Κατεστραμμένα τα στρατεύματά τους στα ανατολικά της χώρας

Πύραυλοι έπληξαν τα περίχωρα της Οδησσού – Πληροφορίες για θύματα - Καμμένο τοπίο η πόλη Ιρπίν έξω από το Κίεβο - Ποιο είναι το πλάνο του Κρεμλίνου και οι εκτιμήσεις Αμερικανών αναλυτών

armata-main
Τρεις πύραυλοι έπληξαν σήμερα κατοικημένη περιοχή κοντά στην Οδησσό της νότιας Ουκρανίας, σύμφωνα με βιντεοσκοπημένο μήνυμα του κυβερνήτη Μαξίμ Μαρτσένκο, ο οποίος αναφέρει ότι υπάρχουν θύματα από την επίθεση.

«Ο εχθρός εξαπέλυσε επίθεση με τρεις πυραύλους εναντίον ενός οικισμού», δήλωσε, χωρίς να αναφέρει εκτίμηση για αριθμό θυμάτων. Η Ρωσία έχει αρνηθεί επανειλημμένως πως εξαπολύει επιθέσεις κατά αμάχων στην Ουκρανία.

Εν τω μεταξύ, σωρούς αμάχων αφήνουν πίσω τους οι Ρώσοι καθώ υποχωρούν από το Κίεβο, ενώ οι Ουκρανοί κερδίζουν έδαφος σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Συγκεκριμένα, τα πτώματα τουλάχιστον 13 ανθρώπων βρέθηκαν σήμερα κατά μήκος ενός αυτοκινητόδρομου έξω από το Κίεβο, αφού τα άφησαν πίσω τους οι υποχωρούντες Ρώσοι στρατιώτες. Πρόκειται για το ίδιο τμήμα του δρόμου όπου Ρώσοι στρατιώτες καταγράφηκαν σε βίντεο να εκτελούν ένα ζευγάρι Ρώσων στις αρχές Μαρτίου.

Δυτικοί δημοσιογράφοι συνοδεύουν τα προελαύνοντα ουκρανικά στρατεύματα κοντά στο Κίεβο, αποκαλύπτουν περισσότερα στοιχεία για εγκλήματα πολέμου που διαπράττουν οι στρατιώτες του Πούτιν με τον δήμαρχο της Ιρπίν να ισχυρίζεται ότι 300 άμαχοι σκοτώθηκαν τον τελευταίο μήνα. 

Το προάστιο βορειοδυτικά του Κιέβου που ήταν ένα από τα κύρια πεδία μάχης για εβδομάδες, είναι τώρα σταθερά πίσω στα χέρια της Ουκρανίας, μια ερημιά γεμάτη με καμένα τεθωρακισμένα. Τώρα που οι δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν εκδιώξει τη Ρωσία από την περιοχή, κατάφεραν να ξεκινήσουν την περισυλλογή των νεκρών.  Ο δήμαρχος του Ίρπιν δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι έως και 300 άμαχοι και 50 «υπερασπιστές» σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της ρωσικής κατοχής. Μέχρι και το 50% των κτιρίων και των κρίσιμων υποδομών της πόλης υπέστησαν ζημιές, πρόσθεσε.

DraftUkraineCoTMarch31_2022


Οι αντεπιθέσεις της Ουκρανίας

Οι δυνάμεις της Ουκρανίας έκαναν αρκετές τοπικές αντεπιθέσεις γύρω από το Κίεβο, στη βορειοανατολική Ουκρανία, και προς τη Χερσώνα την τελευταία ημέρα πιέζοντας με επιτυχία τις ρωσικές δυνάμεις. Οι Ουκρανοί βορειοδυτικά του Κιέβου απώθησαν τις ρωσικές δυνάμεις βόρεια του αυτοκινητόδρομου Ε-40 και πιθανότατα θα επιτεθούν κατά τις επόμενες ημέρες στις ελεγχόμενες από τους Ρώσους, πόλεις Μπούτσα και Χοστόμελ. Ήδη, το βράδυ της Παρασκευής, οι Ουκρανοί ανακοίνωσαν ότι ανακατέλαβαν την πόλη Μπούτσα.

Κλείσιμο
Οι ουκρανικές δυνάμεις εκμεταλλεύτηκαν επίσης την υποχώρηση των Ρώσων ανατολικά του Μπρόβαρι για να ανακαταλάβουν εδάφη σε όλη την περιοχή του Κιέβου και του Τσερνίχοφ. Έγιναν επίσης αντεπιθέσεις και προς το Sumy από τους Ουκρανούς τις τελευταίες 24 ώρες, αν και το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πολέμου δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα αυτές τις αναφορές. Περιορισμένες αντεπιθέσεις έγιναν και στη βόρεια περιφέρεια της Χερσώνας.

Από την άλλη, οι Ρώσοι διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις μόνο στο Ντονμπάς και κατά της Μαριούπολης τις τελευταίες 24 ώρες χωρίς σημαντική πρόοδο. Η Ρωσία συνέχισε να αποσύρει στρατεύματα από τις θέσεις τους βορειοδυτικά του Κιέβου προς τη Λευκορωσία με στόχο μια πιθανή περαιτέρω αναδιάταξη στην ανατολική Ουκρανία. Ωστόσο, οι μονάδες αυτές είναι πιθανότατα βαριά κατεστραμμένες και αποθαρρυμένες σύμφωνα με τους Αμερικανούς.

Σε περίπτωση που επιχειρήσουν να ενισχύσουν τις κατεστραμμένες μονάδες της Ανατολικής Στρατιωτικής Περιφέρειας στην ανατολική Ουκρανία θα αποδειχθεί πιθανότατα αναποτελεσματική και επιπλέον θα προκύψουν περαιτέρω προκλήσεις διοίκησης και ελέγχου για τον ρωσικό στρατό. Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν τις τρέχουσες γραμμές του μετώπου τους γύρω από το Κίεβο και στη βορειοανατολική Ουκρανία και θα συνεχίσουν να οχυρώνονται σε αυτά τα μέτωπα. Ωστόσο, οι ουκρανικές αντεπιθέσεις είναι πιθανό να διαταράξουν τις ρωσικές προσπάθειες για αναδιάταξη και ανασυγκρότηση των δυνάμεών τους και θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες.
Kyiv_Battle_Map_Draft_March_31__2022



Πού στοχεύει το Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο πιθανότατα επιταχύνει τις προσπάθειες για τη δημιουργία κρατικών οντοτήτων που θα κυβερνούν τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη. Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε στις 30 Μαρτίου ότι η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει στρατιωτικές-πολιτικές διοικήσεις και ετοιμάζεται να δημιουργήσει μια «Λαϊκή Δημοκρατία της Χερσώνας» για να διοικήσει την κατεχόμενη νότια Ουκρανία. Το Γενικό Επιτελείο ανέφερε αργότερα στις 31 Μαρτίου ότι η ρωσική FSB, η 652η Ομάδα Πληροφοριών και Ψυχολογικών Επιχειρήσεων και αξιωματικοί της 12ης Κύριας Διεύθυνσης του Γενικού Επιτελείου της Ρωσικής Ομοσπονδίας επιβλέπουν επί του παρόντος την κατοχή γύρω από τη Χερσώνα, και το Κρεμλίνο «επιμελείται» το ρωσικό προσωπικό επιβολής του νόμου και τους δικαστικούς λειτουργούς για την ανάπτυξη στην Ουκρανία σε απροσδιόριστη μελλοντική ημερομηνία.

Για την ώρα, η βασική επιχείρηση των ρωσικών στρατευμάτων βρίσκονται στον άξονα του Κιέβου και αποσκοπούν στην περικύκλωση της πόλης από τα βορειοδυτικά, δυτικά και ανατολικά. Δεν είναι σαφές αν οι δυνάμεις σε αυτόν τον άξονα έχουν λάβει νέα αποστολή και, αν ναι, ποια μπορεί να είναι αυτή, όπως αναφέρει το ISW.



Ειδήσεις σήμερα:

Στο φως καταγγελία για κακοποίηση της Τζωρτζίνας όταν ήταν ενός έτους

Νέα σενάρια για την υγεία του Πούτιν, πιθανόν να πάσχει από καρκίνο του θυρεοειδούς

Στα 21.102 τα νέα κρούσματα, 60 θάνατοι και 351 διασωληνωμένοι

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης