Ουκρανία - Ζελένσκι στη Σύνοδο της G7: Υπαρκτός ο κίνδυνος χρήσης χημικών στο έδαφός μας, απαιτείστε ειρήνη τώρα

Ουκρανία - Ζελένσκι στη Σύνοδο της G7: Υπαρκτός ο κίνδυνος χρήσης χημικών στο έδαφός μας, απαιτείστε ειρήνη τώρα

«Όταν δεν υπάρχει ειρήνη στην Ουκρανία, η παγκόσμια αγορά θα έχει λιγότερα τρόφιμα. Σε πολλές χώρες της Ασίας, της Αφρικής, της Ευρώπης, μπορεί να υπάρξουν σοβαρότατα προβλήματα πρόσβασης σε βασικά αγαθά όπως επίσης και να αυξηθούν οι οι τιμές των προιόντων» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Ουκρανός πρόεδρος στη G7 -  Νωρίτερα, ζήτησε από το ΝΑΤΟ την παροχή «στρατιωτικής βοήθειας χωρίς περιορισμούς»

zelensky36
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος, μέσω βιντεοκλήσης, απευθύνθηκε στους ηγέτες της G7 που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες επισημαίνοντας ότι ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία θα επιφέρει μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση και πολιτική αποσταθεροποίηση.

«Έχει συμβεί μία παγκόσμια καταστροφή. Η Ρωσία κατέστρεψε την παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφάλειας, κατάφερε ένα ισχυρό πλήγμα στις διεθνείς σχέσεις. Αλλά αυτή είναι μόνο η αρχή. Μετά από αυτόν τον πόλεμο, ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης», λέει ο Ουκρανός ηγέτης και προσθέτει:

«Όταν δεν υπάρχει ειρήνη στην Ουκρανία, η παγκόσμια αγορά θα έχει λιγότερα τρόφιμα. Σε πολλές χώρες της Ασίας, της Αφρικής, της Ευρώπης, μπορεί να υπάρξουν σοβαρότατα προβλήματα πρόσβασης σε βασικά αγαθά όπως επίσης και να αυξηθούν οι οι τιμές των προιόντων».

«Αυτό θα οδηγήσει σίγουρα σε πολιτική αποσταθεροποίηση. Ίσως αυτός είναι και ο στόχος της ρωσικής ηγεσίας. Δεν ξέρω, αλλά όλοι πρέπει να δράσουμε άμεσα. Σταματήστε αμέσως τα ρωσικά στρατεύματα, απομακρύνετέ τα από το έδαφος της Ουκρανίας. Απαιτείστε ειρήνη τώρα, προτού ο πλανήτης βρεθεί αντιμέτωπος με σοβαρότερα προβλήματα», συμπλήρωσε ο Ζελένσκι.

«Ο κίνδυνος χρήσης χημικών όπλων από τη Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας είναι υπαρκτός», τόνισε ακόμη ο Ουκρανός πρόεδρος. 

Έκκληση από Ζελένσκι για όπλα

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από το ΝΑΤΟ την παροχή «στρατιωτικής βοήθειας χωρίς περιορισμούς» προς την χώρα του, ώστε να μπορέσει πολεμήσει τον ρωσικό στρατό τον οποίο μέχρι στιγμής αντιμετωπίζει «σε άνισες συνθήκες».

Ο Ζελένσκι με μήνυμά του το οποίο προβλήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ η οποία είναι σε εξέλιξη, ζήτησε «το 1% των αρμάτων μάχης του ΝΑΤΟ». «Η Ουκρανία χρειάζεται «όπλα ενάντια στα ρωσικά πολεμικά πλοία, ενάντια στις αεροπορικές επιθέσεις. Χωρίς αυτά τα όπλα η Ουκρανία δεν θα μπορεί να έχει ύπαρξη. Η Συμμαχία μπορεί να μας βοηθήσει, δεν είναι πολύ αργά», συνέχισε ο Ζελένσκι στο μήνυμα το οποίο δημοσίευσε και στα social media.

«Και σας παρακαλώ, μην μας ξαναπείτε ότι οι ένοπλες δυνάμεις μας δεν πληρούν τα ΝΑΤΟϊκές προδιαγραφές. Υπάρχουν άνισοι εταίροι σε αυτόν τον πόλεμο: «Η Ρωσία δεν πτοείται από τίποτα, απολύτως τίποτα. Σήμερα τα ρωσικά στρατεύματα έριξαν βόμβες φωσφόρου», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας κατηγόρησε την Ρωσία ότι χρησιμοποιεί βόμβες φωσφόρου στην Ουκρανία, ακριβώς έναν μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου. «Σήμερα το πρωί (...) έπεσαν ρωσικές βόμβες φωσφόρου. Μεγάλοι σκοτώθηκαν και παιδιά σκοτώθηκαν και πάλι», κατήγγειλε στο ίδιο μήνυμα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός ηγέτης προέτρεψε τη Συμμαχία να παράσχει βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων τανκς και συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας, για να βοηθήσει τη χώρα του να αμυνθεί έναντι των ρωσικών εναέριων και χερσαίων βομβαρδισμών. Επανέλαβε επίσης εκκλήσεις προς το ΝΑΤΟ να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, κάτι που η στρατιωτική συμμαχία έχει αποκλείσει.

Η Ουκρανία ζήτησε επίσης από το ΝΑΤΟ συστήματα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς της Σοβιετικής εποχής, αλλά οι προσπάθειες για να τεθούν αυτά στην πρώτη γραμμή έχουν βαλτώσει, σύμφωνα με Αμερικανούς και δυτικούς αξιωματούχους, καθώς οι χώρες που διαθέτουν τον εξοπλισμό -η Σλοβακία, η Ελλάδα και η Βουλγαρία - μέχρι στιγμής δεν φαίνονται διατεθειμένες για κάτι τέτοιο.

Ειδήσεις σήμερα:

Με Rafale, Spitfire, θωρακισμένα M1117 και Μονάδες των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων η στρατιωτική παρέλαση της 25ς Μαρτίου

Οι ΗΠΑ «απαντούν» στις πυρηνικές απειλές του Πούτιν με την... «Ομάδα Τίγρης»

O Μπόρις Τζόνσον γελούσε και... έκανε γκριμάτσες ενώ υπουργός μιλούσε για τα δεινά των Ουκρανών!

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης