Πόλεμος στην Ουκρανία: Κρίσιμη σύνοδος του ΝΑΤΟ - Άρματα μάχης ζήτησε ο Ζελένσκι

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κρίσιμη σύνοδος του ΝΑΤΟ - Άρματα μάχης ζήτησε ο Ζελένσκι

Σε εξέλιξη η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας - Τι είπε στους Συμμάχους ο Ουκρανός πρόεδρος μέσω βίντεο - «Είμαστε ενωμένοι», είπε ο Στόλτενμπεργκ στέλνοντας μήνυμα στη Μόσχα - Σήμερα στις Βρυξέλλες και οι Σύνοδοι Κορυφής των G7 και της ΕΕ

nato_zelenski_omilia_xr
Τα βλέμματα του πλανήτη είναι στραμμένα στις Βρυξέλλες αφού τρεις σημαντικές Σύνοδοι Κορυφής διεξάγονται και καθορίζουν τα βήματα της ανθρωπότητας για το επόμενο διάστημα.

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, παρουσία του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν με κεντρικό θέμα συζήτησης την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλά και τις επιπτώσεις της τόσο σε οικονομικό όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο.  Παράλληλα σήμερα διεξάγονται οι Συνόδοι Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και των G7.

Καταδίκη της εισβολής από τον Στόλτενμπεργκ στην έναρξη της συνεδρίασης

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ εξήρε σήμερα κατά την έναρξη της συνεδρίασης τη σημασία της ενότητας της Ατλαντικής Συμμαχίας και προειδοποίησε το καθεστώς Πούτιν ότι θα πληρώσει ακριβά το τίμημα του πολέμου στην Ουκρανία.

«Είμαστε ενωμένοι», είπε ο Στόλτενμπεργκ. «Μαζί καταδικάζουμε τον επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας που ξεκίνησε το Κρεμλίνο και θέλουμε η Ρωσία να να πληρώσει όσο πιο ακριβά γίνεται το τίμημα του (πολέμου). «Το ΝΑΤΟ συνεχίζει να στέκεται δίπλα στον ουκρανικό λαό», πρόσθεσε. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ υποσχέθηκε επίσης να ενισχύσει περαιτέρω τις ανατολικές χώρες της Ατλαντικής Συμμαχίας.

nato-6458


Έκκληση από Ζελένσκι για όπλα

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από το ΝΑΤΟ την παροχή «στρατιωτικής βοήθειας χωρίς περιορισμούς» προς την χώρα του, ώστε να μπορέσει πολεμήσει τον ρωσικό στρατό τον οποίο μέχρι στιγμής αντιμετωπίζει «σε άνισες συνθήκες».

Ο Ζελένσκι με μήνυμά του το οποίο προβλήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ η οποία είναι σε εξέλιξη, ζήτησε «το 1% των αρμάτων μάχης του ΝΑΤΟ». «Η Ουκρανία χρειάζεται «όπλα ενάντια στα ρωσικά πολεμικά πλοία, ενάντια στις αεροπορικές επιθέσεις. Χωρίς αυτά τα όπλα η Ουκρανία δεν θα μπορεί να έχει ύπαρξη. Η Συμμαχία μπορεί να μας βοηθήσει, δεν είναι πολύ αργά», συνέχισε ο Ζελένσκι στο μήνυμα το οποίο δημοσίευσε και στα social media.

«Και σας παρακαλώ, μην μας ξαναπείτε ότι οι ένοπλες δυνάμεις μας δεν πληρούν τα ΝΑΤΟϊκές προδιαγραφές. Υπάρχουν άνισοι εταίροι σε αυτόν τον πόλεμο: «Η Ρωσία δεν πτοείται από τίποτα, απολύτως τίποτα. Σήμερα τα ρωσικά στρατεύματα έριξαν βόμβες φωσφόρου», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Більше ніколи, прошу вас, ніколи не кажіть нам, що наша армія не відповідає стандартам НАТО. Ми показали, на що здатні наші стандарти. І як багато ми можемо дати загальній безпеці у Європі та світі.

Posted by Володимир Зеленський on Thursday, March 24, 2022

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας κατηγόρησε την Ρωσία ότι χρησιμοποιεί βόμβες φωσφόρου στην Ουκρανία, ακριβώς έναν μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου. «Σήμερα το πρωί (...) έπεσαν ρωσικές βόμβες φωσφόρου. Μεγάλοι σκοτώθηκαν και παιδιά σκοτώθηκαν και πάλι», κατήγγειλε στο ίδιο μήνυμα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Κλείσιμο
Ο Ουκρανός ηγέτης προέτρεψε τη Συμμαχία να παράσχει βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων τανκς και συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας, για να βοηθήσει τη χώρα του να αμυνθεί έναντι των ρωσικών εναέριων και χερσαίων βομβαρδισμών. Επανέλαβε επίσης εκκλήσεις προς το ΝΑΤΟ να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, κάτι που η στρατιωτική συμμαχία έχει αποκλείσει.

Η Ουκρανία ζήτησε επίσης από το ΝΑΤΟ συστήματα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς της Σοβιετικής εποχής, αλλά οι προσπάθειες για να τεθούν αυτά στην πρώτη γραμμή έχουν βαλτώσει, σύμφωνα με Αμερικανούς και δυτικούς αξιωματούχους, καθώς οι χώρες που διαθέτουν τον εξοπλισμό -η Σλοβακία, η Ελλάδα και η Βουλγαρία - μέχρι στιγμής δεν φαίνονται διατεθειμένες για κάτι τέτοιο.

Μήνυμα ισχύος από Στόλτενμπεργκ

«Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέπραξε ένα «μεγάλο λάθος» με την εισβολή του στην Ουκρανία, την αντίσταση της οποίας «υποτίμησε», δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ  κατά την είσοδό του στη Σύνοδο. Το ΝΑΤΟ θα συζητήσει επίσης τη σημασία «να επανεκκινήσει τις άμυνές του στην ανατολική του πτέρυγα», πρόσθεσε.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cis1wp8zqspd)


Ο Στόλτενμπεργκ απέφυγε να σχολιάσει πώς η Συμμαχία θα απαντούσε σε μια επίθεση με χημικά όπλα

Παράλληλα ο Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία ενδέχεται να μολύνει το έδαφος του ΝΑΤΟ. «Οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων θα άλλαζε ριζικά τη φύση της σύγκρουσης – θα αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα είχε εκτεταμένες επιπτώσεις», υπογράμμισε.

«Η σοβαρότητα της χρήσης χημικών όπλων, φυσικά, καθίσταται ακόμη πιο προφανής γνωρίζοντας ότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της μόλυνσης (…) μπορούμε να δούμε την εξάπλωση χημικών παραγόντων και στο έδαφος του ΝΑΤΟ», τόνισε αν και απέφυγε να σχολιάσει πώς η Συμμαχία θα απαντούσε σε μια τέτοια επίθεση.

biden-nato-5


Για τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ η Ρωσία δεν αποτελεί επί του παρόντος οξεία απειλή για τους Συμμάχους. «Είμαστε η ισχυρότερη συμμαχία στον κόσμο. Όσο είμαστε ενωμένοι, είμαστε ασφαλείς», υποστήριξε.

Απέκλεισε τη στρατιωτική επέμβαση στον πόλεμο της Ουκρανίας

Την ίδια ώρα, κατέστησε για άλλη μία φορά σαφές ότι το ΝΑΤΟ, παρά τη στρατιωτική του υπεροχή, αποκλείει τη στρατιωτική επέμβαση στον πόλεμο της Ουκρανίας.

«Αυτό το κάνουμε γιατί έχουμε ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι αυτή η σύγκρουση δεν θα κλιμακωθεί πέρα από την Ουκρανία». Αυτό θα «προκαλούσε περισσότερα δεινά, περισσότερους θανάτους, περισσότερες καταστροφές», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο επίμονο αίτημα της Ουκρανίας να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι , κάτι τέτοιο, είναι πολύ επικίνδυνο.

mitsotakis-nato-54


«Για να επιβάλουμε μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, πρέπει να επιτεθούμε μαζικά στα ρωσικά συστήματα αεράμυνας στη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την Ουκρανία, και επίσης να είμαστε έτοιμοι να καταρρίψουμε ρωσικά αεροπλάνα», είπε. «Και τότε η απειλή για μία ευρείας κλίμακας πολεμικής σύρραξης μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας θα είναι πολύ μεγάλη, και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα περισσότερους θανάτους και περισσότερες καταστροφές».

Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, η σημερινή συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων αυτή την Πέμπτη στις Βρυξέλλες θα επικεντρωθεί στη στήριξη της Ουκρανίας, για παράδειγμα με την προμήθεια όπλων.

Επιπλέον, θα πρέπει να γίνουν συζητήσεις για το πώς το ΝΑΤΟ μπορεί να βελτιώσει την αποτροπή του εναντίον της Ρωσίας μακροπρόθεσμα. Βραχυπρόθεσμα, νέες πολυεθνικές ομάδες μάχης δημιουργούνται επί του παρόντος στη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, για παράδειγμα. Μέχρι στιγμής, το ΝΑΤΟ έχει σταθμεύσει μόνιμα μόνο τις λεγόμενες ομάδες μάχης στα κράτη της Βαλτικής, την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, καθώς και στην Πολωνία.

Τζόνσον: Ο Πούτιν ξεπέρασε την κόκκινη γραμμή της βαρβαρότητας

Φτάνοντας στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «έχει ήδη περάσει την κόκκινη γραμμή της βαρβαρότητας» και περιέγραψε τα βάσανα των Ουκρανών ως «τρομερά».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος έφτασε μαζί με την υπουργό Εξωτερικών Λιζ Τρας, είπε ότι όσο πιο «σκληρές» είναι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, τόσο πιο γρήγορα θα τελειώσει η κρίση.

Τριντό: Τρομερό λάθος του Πούτιν

To NATO δεν είναι μία γεωγραφική συμμαχία σημείωσε από την πλευρά του ο Καναδός Πρωθυπουργός, Τζαστίν Τριντό προσερχόμενος στην Έκτακτη Σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και τόνισε την ενότητα για την στήριξη της Ουκρανίας.
Παράλληλα, έκανε λόγο για «τρομερό λάθος» από την πλευρά του Πούτιν καλώντας τον να σταματήσει την «παράνομη και βάρβαρη εισβολή» στην Ουκρανία.

Ντε Κρόο: Απομονωμένος ο Πούτιν

Ο Πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρόο κάλεσε την Κίνα να κρατήσει αποστάσεις στη δήλωση που έκανε προσερχόμενος στην Έκτακτη Σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ. Ο κ. Ντε Κρόο ανέφερε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «απομονωμένος και πρέπει να μείνει απομονωμένος».

Η Συμμαχία πρέπει να σταματήσει τον «εγκληματία πολέμου» Πούτιν, δήλωσε η Εσθονή πρωθυπουργός Κάλας

Στο μεταξύ, το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να «διπλασιάσει» τις προσπάθειές του να τερματίσει τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλας, κατά την έναρξη της έκτακτης συνόδου κορυφής της Συμμαχίας.

«Πιστεύω ότι πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας. Ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν δεν μπορεί να κερδίσει αυτό τον πόλεμο», πρόσθεσε η ίδια.

Ο Πούτιν κάνει βήματα «για να μας τρομάξει» και «να μας αποτρέψει από το να βοηθήσουμε την Ουκρανία περισσότερο ή να αναλάβουμε περαιτέρω δράση», εκτίμησε η Κάλας.

«Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πέσουμε σε αυτή την παγίδα», τόνισε. «Πρέπει να σταματήσουμε τον εγκληματία πολέμου».

Ειδήσεις σήμερα:

Ο υβριδικός πόλεμος με όπλο το ρούβλι: Η στροφή του Πούτιν και οι μαζικές παρενέργειες από το ρωσικό «αντι-SWIFT»

Ειδήσεις σήμερα:

Φαίη Σκορδά: «Χαμός» στον αέρα με τον Γιώργο Λιάγκα για τα κιλά του Φιλιππίδη - «Μην το κάνεις αυτό σε εμένα!»

Ουκρανία: «Χτύπημα» με συμβολισμό ενάντια στη Μόσχα η καταστροφή του ρωσικού αποβατικού πλοίου στο Μπερντιάνσκ

Γέρακας: Ασφυκτικό μπούλινγκ δεχόταν ο 13χρονος που πήγε σχολείο με αεροβόλο - «Τον απειλούσαν με μαχαιριές», λέει ο αδερφός του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης