Πόλεμος στην Ουκρανία: Μεγάλο λάθος του Πούτιν η εισβολή, αλλά η Ρωσία δεν είναι απειλή για το ΝΑΤΟ, λέει ο Στόλτενμπεργκ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μεγάλο λάθος του Πούτιν η εισβολή, αλλά η Ρωσία δεν είναι απειλή για το ΝΑΤΟ, λέει ο Στόλτενμπεργκ

Παρουσία Μπάιντεν η Βορειοατλαντική Συμμαχία καθορίζει τον βηματισμό της απέναντι στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλά και τις απειλές για πυρηνικό και χημικό πόλεμο - Μήνυμα ισχύος από τον Στόλτενμπεργκ - Σήμερα στις Βρυξέλλες και οι Σύνοδοι Κορυφής των G7 και της ΕΕ

nato_summit_biden_xr
Τα βλέμματα του πλανήτη είναι στραμμένα στις Βρυξέλλες αφού τρεις σημαντικές Σύνοδοι Κορυφής διεξάγονται και καθορίζουν τα βήματα της ανθρωπότητας για το επόμενο διάστημα.

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, παρουσία του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν με κεντρικό θέμα συζήτησης την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλά και τις επιπτώσεις της τόσο σε οικονομικό όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα απευθύνει μήνυμα στους ηγέτες του ΝΑΤΟ, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Παράλληλα σήμερα διεξάγονται οι Συνόδοι Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και των G7.

nato-5
Κλείσιμο


«Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέπραξε ένα «μεγάλο λάθος» με την εισβολή του στην Ουκρανία, την αντίσταση της οποίας «υποτίμησε», δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ  κατά την είσοδό του στη Σύνοδο.

Το ΝΑΤΟ θα συζητήσει επίσης τη σημασία «να επανεκκινήσει τις άμυνές του στην ανατολική του πτέρυγα», πρόσθεσε.

Ο Στόλτενμπεργκ απέφυγε να σχολιάσει πώς η Συμμαχία θα απαντούσε σε μια επίθεση με χημικά όπλα

Παράλληλα ο Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία ενδέχεται να μολύνει το έδαφος του ΝΑΤΟ. «Οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων θα άλλαζε ριζικά τη φύση της σύγκρουσης – θα αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα είχε εκτεταμένες επιπτώσεις», υπογράμμισε.

«Η σοβαρότητα της χρήσης χημικών όπλων, φυσικά, καθίσταται ακόμη πιο προφανής γνωρίζοντας ότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της μόλυνσης (…) μπορούμε να δούμε την εξάπλωση χημικών παραγόντων και στο έδαφος του ΝΑΤΟ», τόνισε αν και απέφυγε να σχολιάσει πώς η Συμμαχία θα απαντούσε σε μια τέτοια επίθεση.

biden-nato-5


Για τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ η Ρωσία δεν αποτελεί επί του παρόντος οξεία απειλή για τους Συμμάχους. «Είμαστε η ισχυρότερη συμμαχία στον κόσμο. Όσο είμαστε ενωμένοι, είμαστε ασφαλείς», υποστήριξε.

Απέκλεισε τη στρατιωτική επέμβαση στον πόλεμο της Ουκρανίας

Την ίδια ώρα, κατέστησε για άλλη μία φορά σαφές ότι το ΝΑΤΟ, παρά τη στρατιωτική του υπεροχή, αποκλείει τη στρατιωτική επέμβαση στον πόλεμο της Ουκρανίας.

«Αυτό το κάνουμε γιατί έχουμε ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι αυτή η σύγκρουση δεν θα κλιμακωθεί πέρα από την Ουκρανία». Αυτό θα «προκαλούσε περισσότερα δεινά, περισσότερους θανάτους, περισσότερες καταστροφές», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο επίμονο αίτημα της Ουκρανίας να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι , κάτι τέτοιο, είναι πολύ επικίνδυνο.

mitsotakis-nato-54


«Για να επιβάλουμε μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, πρέπει να επιτεθούμε μαζικά στα ρωσικά συστήματα αεράμυνας στη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την Ουκρανία, και επίσης να είμαστε έτοιμοι να καταρρίψουμε ρωσικά αεροπλάνα», είπε. «Και τότε η απειλή για μία ευρείας κλίμακας πολεμικής σύρραξης μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας θα είναι πολύ μεγάλη, και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα περισσότερους θανάτους και περισσότερες καταστροφές».

Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, η σημερινή συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων αυτή την Πέμπτη στις Βρυξέλλες θα επικεντρωθεί στη στήριξη της Ουκρανίας, για παράδειγμα με την προμήθεια όπλων.

Επιπλέον, θα πρέπει να γίνουν συζητήσεις για το πώς το ΝΑΤΟ μπορεί να βελτιώσει την αποτροπή του εναντίον της Ρωσίας μακροπρόθεσμα. Βραχυπρόθεσμα, νέες πολυεθνικές ομάδες μάχης δημιουργούνται επί του παρόντος στη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, για παράδειγμα. Μέχρι στιγμής, το ΝΑΤΟ έχει σταθμεύσει μόνιμα μόνο τις λεγόμενες ομάδες μάχης στα κράτη της Βαλτικής, την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, καθώς και στην Πολωνία.

Τζόνσον: Ο Πούτιν ξεπέρασε την κόκκινη γραμμή της βαρβαρότητας

Φτάνοντας στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «έχει ήδη περάσει την κόκκινη γραμμή της βαρβαρότητας» και περιέγραψε τα βάσανα των Ουκρανών ως «τρομερά».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος έφτασε μαζί με την υπουργό Εξωτερικών Λιζ Τρας, είπε ότι όσο πιο «σκληρές» είναι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, τόσο πιο γρήγορα θα τελειώσει η κρίση.

Η Συμμαχία πρέπει να σταματήσει τον «εγκληματία πολέμου» Πούτιν, δήλωσε η Εσθονή πρωθυπουργός Κάλας

Στο μεταξύ, το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να «διπλασιάσει» τις προσπάθειές του να τερματίσει τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλας, κατά την έναρξη της έκτακτης συνόδου κορυφής της Συμμαχίας.

«Πιστεύω ότι πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας. Ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν δεν μπορεί να κερδίσει αυτό τον πόλεμο», πρόσθεσε η ίδια.

Ο Πούτιν κάνει βήματα «για να μας τρομάξει» και «να μας αποτρέψει από το να βοηθήσουμε την Ουκρανία περισσότερο ή να αναλάβουμε περαιτέρω δράση», εκτίμησε η Κάλας.

«Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πέσουμε σε αυτή την παγίδα», τόνισε. «Πρέπει να σταματήσουμε τον εγκληματία πολέμου».

Ειδήσεις σήμερα:

Ο υβριδικός πόλεμος με όπλο το ρούβλι: Η στροφή του Πούτιν και οι μαζικές παρενέργειες από το ρωσικό «αντι-SWIFT»

Η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία «απειλούν» τον έλεγχο της φυματίωσης στην Ευρώπη, προειδοποιούν ειδικοί

Άρχισαν τα πλαφόν και στα φυσικά καταστήματα των σούπερ μάρκετ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης