Αντρέι Mελνιτσένκο: Μας κυνηγάει άδικα η ∆ύση, λέει ο Ρώσος ολιγάρχης

Αντρέι Mελνιτσένκο: Μας κυνηγάει άδικα η ∆ύση, λέει ο Ρώσος ολιγάρχης

Ενας από τους δέκα πλουσιότερους επιχειρηματίες της Ρωσίας, ο οποίος βρίσκεται στη μαύρη λίστα της ΕΕ, λέει στο protothema.gr ότι είναι παράλογες οι τυφλές κυρώσεις που επέβαλε η Ευρώπη - Τονίζει ότι η συμμετοχή του στη σύνοδο των 36 ολιγαρχών με τον Πούτιν ήταν ένα εθιμοτυπικό γεγονός - Εγινε γνωστός από το πολυτελές γιοτ των 430 εκατ., με το οποίο έχει κάνει διακοπές και στις ελληνικές θάλασσες

Andrei_melitchenco2
Από τις 9 Μαρτίου το όνομα του Αντρέι Μελνιτσένκο, ενός από τους 10 πλουσιότερους Ρώσους, συμπεριλαμβάνεται στη μαύρη λίστα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ως ενός από τους ζάπλουτους συνομιλητές και υποστηρικτές του Βλαντιμίρ Πούτιν. Και από τις 12 Μαρτίου απασχολεί τη διεθνή ειδησεογραφία λόγω της «κατάσχεσης» στην Τεργέστη της μεγαλοπρεπούς θαλαμηγού «A», του μεγαλύτερου ιστιοφόρου αυτού του τύπου στον κόσμο, αξίας 430 εκατ. ευρώ.

Μιλώντας στο protothema.gr, μέσω του εκπροσώπου του , ο Μελνιτσένκο αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξή του στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ισχυρίζεται ότι το δικό του όνομα κακώς εμφανίζεται μεταξύ των ολιγαρχών οι οποίοι διατηρούν στενούς δεσμούς με τον Πούτιν.

Διότι, κατά τη δική του άποψη, η παρουσία του στη λίστα της Ε.Ε. οφείλεται σε μια παρεξήγηση, καθώς το κριτήριο για την επιβολή κυρώσεων σε αυτόν ήταν η συμμετοχή του στη σύνοδο των 36 ολιγαρχών, την οποία συγκάλεσε ο Πούτιν στο Κρεμλίνο στις 24 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τον «φάκελό» του στα μητρώα της Ε.Ε. και το αιτιολογικό της συμπερίληψής του στους υπό διωγμόν ολιγάρχες «ο Andrey Igorevich Melnichenko είναι Ρώσος βιομήχανος, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης του ομίλου EuroChem Group, μείζονος εταιρείας παραγωγής λιπασμάτων, και της SUEK, εταιρείας λιθάνθρακα.

melitchenko_Photo_2
Ο Ρώσος ολιγάρχης Αντρέι Μελνιτσένκο και η σύζυγός του Αλεξάνδρα έχουν έντονη κοινωνική ζωή, ενώ τα καλοκαίρια το αξίας 430 εκατ. ευρώ γιοτ τους πλέει στα νερά του Ιονίου, όπου απολαμβάνουν τις διακοπές τους


Ο A. Melnichenko ανήκει στον πλέον σημαντικό κύκλο επιρροής Ρώσων επιχειρηματιών που συνδέονται στενά με τη ρωσική κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, δραστηριοποιείται σε οικονομικούς τομείς οι οποίοι παρέχουν σημαντική πηγή εσόδων στην κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η οποία είναι υπεύθυνη για την προσάρτηση της Κριμαίας και την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας.

Κλείσιμο
Στις 24 Φεβρουαρίου 2022, στον απόηχο των αρχικών σταδίων της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, ο Andrey Igorevich Melnichenko, μαζί με άλλους 36 επιχειρηματίες, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Vladimir Putin και άλλα μέλη της ρωσικής κυβέρνησης για να συζητήσουν τον αντίκτυπο της πορείας δράσης μετά τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση.

Το γεγονός ότι προσκλήθηκε να παραστεί στη συνεδρίαση αυτή αποδεικνύει κατά την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι είναι μέλος του στενότερου περιβάλλοντος του Vladimir Putin και ότι υποστηρίζει ή υλοποιεί δράσεις ή πολιτικές που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, καθώς και τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ουκρανία.

Αποδεικνύει επίσης ότι είναι ένας από τους εξέχοντες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε οικονομικούς τομείς οι οποίοι παρέχουν σημαντική πηγή εσόδων στην κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η οποία είναι υπεύθυνη για την προσάρτηση της Κριμαίας και την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας».
melitchenko_Photo_3

«Παγκόσμια κρίση»

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Μελνιτσένκο, η παρουσία του επιχειρηματία στη συνάντηση με τον Πούτιν δεν είναι τίποτε παραπάνω από ένα καθιερωμένο γεγονός που συμβαίνει κάθε χρόνο. «Οσα διαδραματίζονται στην Ουκρανία είναι πραγματικά τραγικά. Χρειαζόμαστε επειγόντως ειρήνη» τονίζει ο Αντρέι Μελνιτσένκο από την πρώτη στιγμή της επικοινωνίας του «Πρώτου Θέματος» μαζί του. Και εξηγεί ότι «εγώ είμαι ρωσικής εθνικότητας, γεννημένος στη Λευκορωσία και από την πλευρά της μητέρας μου έχω αίμα ουκρανικό.

Γι’ αυτό νιώθω θλίψη βλέποντας πολίτες αδελφικών χωρών να σκοτώνονται μεταξύ τους». Τα δημοσιεύματα γύρω από τον Μελνιτσένκο, ακόμη και από το 2017, όταν βρέθηκε μαζί με πολλούς άλλους σε μια άλλη μαύρη λίστα, αυτή τη φορά για τη ρωσική επιχείρηση να αλλοιωθεί η έκβαση των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ, επαναλαμβάνουν τα ίδια μοτίβα: ότι πρόκειται για έναν αυτοδημιούργητο δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία και ότι προσφέρει πολλά στη ρωσική κοινωνία, ως χορηγός φιλανθρωπικών δράσεων.

Ως προς το πρώτο, το «αφήγημα» του Μελνιτσένκο μοιάζει υπερβολικά αληθοφανές για να εγείρει υποψίες: προικισμένος με επιχειρηματικό δαιμόνιο, κατάφερε να ιδρύσει μια ολόκληρη τράπεζα μόλις στα 21 του χρόνια. Και ακολουθώντας ένα αλάνθαστο ένστικτο έκανε διαδοχικές επιχειρηματικές κινήσεις οι οποίες πολλαπλασίαζαν γεωμετρικά την περιουσία του, ακριβώς επειδή ο Μελνιτσένκο επέλεγε την ιδανική στιγμή για να πουλήσει μια εταιρεία και να αγοράσει την επόμενη. Ετσι κατόρθωσε να γίνει «βασιλιάς της βιομηχανίας λιπασμάτων» αλλά και ταυτόχρονα «βασιλιάς του γαιάνθρακα». Σήμερα πλέον, έχοντας φτάσει στην ηλικία των 50 ετών, ο Αντρέι Μελνιτσένκο διαθέτει μια περιουσία η οποία υπολογίζεται -σύμφωνα με το Bloomberg- στα 15,2 δισ. δολάρια.

Οπως λέει, «το ζήτημα είναι ότι με το να καταστρέφονται οι αυτοδημιούργητοι επιχειρηματίες και κατά συνέπεια οι ιδιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας που δεν ευθύνονται για κάτι, η Δύση θα οδηγήσει τη Ρωσία στο να γίνει μια κρατική οικονομία. Οι τεράστιες αυξήσεις στις τιμές τροφίμων και καυσίμων που θα προκύψουν πιθανόν να προκαλέσουν κοινωνικές αναταράξεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη (αυτό, άλλωστε, πυροδότησε στο παρελθόν την “Αραβική Ανοιξη”). Εξαιτίας του πληθωρισμού μπορεί να ξεσπάσει κοινωνικοοικονομική κρίση σε Ασία, Αφρική και Λατινική Αμερική».
melitchenko_Photo_

Ο Μελνιτσένκο προσθέτει, δε, υπό τύπον ερωτήματος: «Θα έχουν, άραγε, το επιθυμητό αποτέλεσμα οι κυρώσεις της Δύσης που “βομβαρδίζει” αδιακρίτως οποιονδήποτε έχει ρωσικό όνομα;». Κατά την άποψή του «στην Ευρώπη χρειαζόμαστε σταθερότητα, για να αποφευχθεί η κατάρρευση του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος. Θα χρειαστεί καιρός για την ανοικοδόμηση του κλίματος εμπιστοσύνης, δεν υπάρχει όμως άλλη επιλογή». Το πορτρέτο του

Ο Αντρέι Ιγκόρεβιτς Μελνιτσένκο γεννήθηκε στις 8/3/1972 στο Γόμελ της τότε Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Λευκορωσίας. Οι γονείς του ήταν δάσκαλοι και ο ίδιος σπούδασε Μαθηματικά, Φυσική και κατόπιν Οικονομικά. Καθώς η ΕΣΣΔ διαλυόταν, ο Μελνιτσένκο ανελισσόταν στον κόσμο του επιχειρείν, διακρίνοντας και αρπάζοντας κάθε ευκαιρία σε μια εποχή που ευνοούσε τους διορατικούς και ευέλικτους όπως ήταν ο ίδιος. Ξεκίνησε από τον χρηματοπιστωτικό τομέα, ως συνιδρυτής της MDM Bank, η οποία έμελλε να εξελιχθεί στις πιο επιτυχημένες ιδιωτικές τράπεζες της Ρωσίας.

Στην αρχή της δεκαετίας του 2000, ο Μελνιτσένκο αποχώρησε από την MDM Bank για να στραφεί σε ένα εντελώς διαφορετικό πεδίο, με πολύ υψηλό ρίσκο - αλλά και τεράστιο περιθώριο κέρδους: τα λιπάσματα και τον γαιάνθρακα. Χάρη σε αυτή την επιλογή, ως επιχειρηματίας είχε τη δυνατότητα να λειτουργεί αυτόνομα, χωρίς να εξαρτάται από το ρωσικό κράτος.

Το mega yacht «A»

Μέσω της πολιτικής εταιρικής υπευθυνότητας, ο Μελνιτσένκο εμφανίζεται να έχει προσφέρει σχεδόν 500 εκατ. δολάρια σε κοινωνικά και φιλανθρωπικά προγράμματα - και μάλιστα στις ΗΠΑ κατά την τελευταία δεκαετία. Παράλληλα, έχει ιδρύσει τον Οργανισμό «Andrey Melnichenko», ο οποίος υποστηρίζει ταλαντούχα παιδιά στην επιστήμη και την εκπαίδευση.

melitchenko_Photo_4
Tο πολυτελές σκάφος διαθέτει 8 καταστρώματα που συνδέονται με ανελκυστήρες και κυλιόμενες σκάλες

Το απίθανο γιοτ Τρικάταρτο και θεόρατο σε κάθε του διάσταση, το «Sailing Yacht A», Nηολογίου Χάμιλτον Βερμούδων, έχει μήκος 142,8 μέτρα και είναι το μεγαλύτερο στην κατηγορία του - παρότι βέβαια το εξωπραγματικό μέγεθος και ιδιαίτερα ο σχεδιασμός του από τον γκουρού του μοντέρνου ντιζάιν Φιλίπ Σταρκ μάλλον κατατάσσουν το «A» σε μια εντελώς δική του κατηγορία.

Το mega yacht ναυπηγήθηκε κατά παραγγελία του Αντρέι Μελνιτσένκο, επιστήθιου φίλου του Ρομάν Αμπράμοβιτς, και κόστισε 400-430 εκατ. ευρώ. Το όνομά του, πάντως, ένα απλό «Α», συνάδει με τα επιφωνήματα δέους που προκαλεί οπουδήποτε ελλιμενίζεται, καθώς η μορφή, τα τεχνικά χαρακτηριστικά αλλά και κάθε λεπτομέρειά του αφήνουν τον κόσμο, κυριολεκτικά, με το στόμα ανοιχτό. Στην πραγματικότητα, όμως, το «Α» είναι το αρχικό γράμμα του ονόματος Αλεξάνδρα, της Σέρβας συζύγου του Αντρέι Μελνιτσένκο και πρώην ποπ τραγουδίστριας. Προς τιμήν της ο Ρώσος μεγιστάνας θέλησε να δημιουργήσει ένα σούπερ γιοτ, ένα πλεούμενο που δεν θα έμοιαζε σε κανένα άλλο.
bbb
023b85e0-3bca-11eb-957a-6996e21593a4-top-25-sailing-yacht-a-credit-A_B-Photodesign
2C9B311500000578-3243137-image-a-9_1442851247110
Sailing-Yacht-A-interior-6_jpg
nnnn
ssc

Ενα σκάφος εντελώς μοναδικό, όπως κι εκείνη. Πίσω από ένα ενιαίο εξωτερικό κέλυφος που το περικλείει και διαγράφει την απόκοσμη, αινιγματική του σιλουέτα, το «Α» διαθέτει 8 καταστρώματα που συνδέονται με ανελκυστήρες και κυλιόμενες κλίμακες. Εχει προβλεφθεί χώρος στάθμευσης για τέσσερις βοηθητικές λέμβους (επίσης σχεδιασμένες από τον Σταρκ), τζετ σκι, χόβερκραφτ, αυτοκίνητα κ.λπ., ενώ δεν θα μπορούσε να λείπει και ένα ελικοδρόμιο. Ενδεικτικά, μόνο το μεσιανό του κατάρτι, που φτάνει τα 100 μέτρα, είναι υψηλότερο από το Αγαλμα της Ελευθερίας (93 μ.), ακόμη και από το εμβληματικό Μπιγκ Μπεν του Λονδίνου (98 μ.).

Τα τρία κατάρτια, τα μεγαλύτερα που έχουν κατασκευαστεί ποτέ από ανθρακονήματα, προορίζονται να σηκώνουν πανιά συνολικού εμβαδού 3.747 τετραγωνικών μέτρων - περίπου όσο μισό γήπεδο ποδοσφαίρου. Και με αυτά τα αχανή, υφασμένα με νήματα τελευταίας τεχνολογίας πανιά σε πλήρη ανάπτυξη, το «Α» είναι σχεδιασμένο να αντέχει σε ανέμους εντάσεως 90 κόμβων, δηλαδή σε τυφώνα κατηγορίας 2.
gggg
fff
bbbb
kkkk
dddd
sss
SY-A-143m-Nobiskrug-41658790215

Είναι χαρακτηριστικό ότι, προκειμένου να υλοποιηθεί το όραμα του ζεύγους Μελνιτσένκο, μια γερμανική εταιρεία ειδικευμένη στις γυάλινες κατασκευές ακραίων απαιτήσεων παρήγαγε τη μεγαλύτερη σε μήκος μονοκόμματη και καμπύλη γυάλινη επιφάνεια που κατασκευάστηκε ποτέ.

Ο κυβερνήτης και οι αξιωματικοί ατενίζουν τον ορίζοντα μέσα από ένα κομμάτι γυαλιού μήκους 15 μέτρων και βάρους 1.800 κιλών. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι στο κύτος του «Α», στο ουραίο του τμήμα, οι επιβάτες έχουν τη μοναδική τύχη να παρατηρούν το θαλάσσιο περιβάλλον κάτω από τις προπέλες και μέσα από κρύσταλλα υψηλής αντοχής, τα οποία έχουν αντικαταστήσει μεγάλο μέρος του μετάλλου που σε ένα συμβατικό σκάφος θα είχε χρησιμοποιηθεί στο συγκεκριμένο σημείο για λόγους δομικής σταθερότητας. Εως ότου, όποτε ή εάν ποτέ, αποδεσμευθεί το «Sailing Yacht A», ο Αντρέι Μελνιτσένκο θα ζει με την ανάμνησή του. Αν και μπορεί να παρηγορείται με την άλλη υπερ-θαλαμηγό του, το μηχανοκίνητο «Motor Yacht A», εξίσου πελώριο και εντυπωσιακό.


Ειδήσεις σήμερα:

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Αθηνών-Λαμίας στο ύψος της γέφυρας Βρυούλων

Συναγερμός από διαρροή αερίου στο Ολυμπιακό Πάρκο του Λονδίνου

Τσίπρας: Τα χειρότερα είναι μπροστά μας - Γιατί δεν βάζετε φραγμό στα υπερκέρδη;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης