Πόλεμος στην Ουκρανία - Βίντεο: H τρομακτική στιγμή που σκάει πύραυλος μπροστά σε κάτοικο στο Κίεβο

Πόλεμος στην Ουκρανία - Βίντεο: H τρομακτική στιγμή που σκάει πύραυλος μπροστά σε κάτοικο στο Κίεβο

Ο κάτοικος που περπατούσε σε κεντρικό δρόμο δεν τραυματίστηκε, πρόλαβε να φύγει - Οι σειρήνες ηχούν και πάλι στο Κίεβο και τα περίχωρά του προτού πέσουν τα πυρά, ενώ τα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας σφυροκοπούνται αλύπητα από τους Ρώσους

kyiv
Εκτεταμένο «ναρκοπέδιο» θυμίζουν οι περισσότεροι δρόμοι στις ουκρανικές πόλεις, με την κυκλοφορία των κατοίκων να εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη ζωή τους. Οι ρωσικοί πύραυλοι πλήττουν αδιάλειπτα την ουκρανική επικράτεια, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να έχει κλιμακώσει τις εμπρηστικές ενέργειες, αυξάνοντας τις αεροπορικές επιθέσεις στα περίχωρα του Κιέβου. Αλλεπάλληλα είναι τα χτυπήματα που δέχεται και η ίδια η ουκρανική πρωτεύουσα με τον αριθμό των νεκρών αμάχων να ανεβαίνει δραματικά. 

Σε ένα ακόμη συγκλονιστικό βίντεο που κυκλοφόρησε, αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος της φρίκης του πολέμου, βλέποντας έναν πολίτη να περπατά σε κεντρικό δρόμο, σε πάρκο του Κιέβου, και ξαφνικά μπροστά του να σημειώνεται πυραυλική έκρηξη. Για καλή του τύχη, ο άμαχος δεν τραυματίζεται προφταίνει να φύγει, σε αντίθεση με άλλους Ουκρανούς που από τη μια στιγμή στην άλλη βρήκαν ακαριαίο θάνατο από αεροπορική επίθεση. 




Με ανησυχητική ταχύτητα πολλαπλασιάζονται τα χτυπήματα των Ρώσων σε βάρος της Ουκρανίας, με τον αριθμό νεκρών αμάχων να αυξάνεται δραματικά. Ακόμη δεν υπάρχει κάποιο ενθαρρυντικό σημάδι που να δείχνει ότι η κατάπαυση του πυρός είναι κοντά. Οι αεροπορικές επιθέσεις αφήνουν πίσω τους καθημερινά νεκρούς και ρημαγμένα τοπία. Αργά το απόγευμα της Δευτέρας σφοδρά πυραυλικά χτυπήματα δέχθηκε και η πόλή Τσουχουίβ.

Οι σειρήνες ηχούν και πάλι στο Κίεβο και τα περίχωρά του προτού πέσουν τα πυρά, ενώ τα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας σφυροκοπούνται αλύπητα από τους Ρώσους.

Κλείσιμο

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Πενταγώνου, όλες οι ρωσικές δυνάμεις παραμένουν στην Ουκρανία, γεγονός που πιστοποιεί τη διάθεση του Πούτιν να μείνει αμετακίνητος στη θέση του.

Ολοένα και πιο κοντά στο Κίεβο κατευθύνονται τα ρωσικά στρατεύματα, με τις πόλεις Τσέρνιγκοφ και Χάρκοβο να παραμένουν υπό πολιορκία, ενώ 50-60 οχήματα του ρωσικού στρατού προχωρούν προς την πόλη Ιζιούμ.

Η Ουκρανία εξακολουθεί να προτάσσει ισχυρή άμυνα για τη Μαριούπολη, την πόλη που βρίσκεται στο έλεος των βομβαρδισμών, με χιλιάδες νεκρούς και ελλείψεις νερού και τροφίμων.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν μετακινηθεί ακόμη πιο κοντά στη νότια πόλη Μικολάιβ, γεγονός που εγείρει ανησυχίες ότι θα μπορούσαν ακόμη περισσότερες στρατιωτικές δυνάμεις να βρεθούν σε Οδησσό και Κίεβο.

Ρωσικοί βομβαρδισμοί

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι εννέα τραυματίστηκαν σε αεροπορική επιδρομή σε έναν ραδιοτηλεοπτικό πύργο στην περιφέρεια Ρίβνε, στη βόρεια Ουκρανία, δήλωσε ο κυβερνήτης Βιτάλι Κόβαλ.

«Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι κάτω από τα χαλάσματα», ανέφερε σε μια ανάρτηση στο διαδίκτυο.

Νωρίτερα, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλος ένας τραυματίστηκε σε βομβαρδισμούς του ρωσικού στρατού στο Χάρκοβο, στη βορειοανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν οι τοπικές εισαγγελικές αρχές.

Από τα πυρά του πυροβολικού «καταστράφηκε ένα κτίριο» ενώ ορισμένα άλλα υπέστησαν ζημιές, ανέφερε το γραφείο Τύπου της εισαγγελίας. Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, υπάρχουν δύο νεκροί και ένας τραυματίας, τα στοιχεία των οποίων δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί.

Λίγα λεπτά αργότερα, η εισαγγελία πρόσθεσε ότι ένας 15χρονος σκοτώθηκε από ρωσικό πλήγμα σε ένα κτίριο όπου φιλοξενούνται νέοι, στο Τσούχουγιφ, σε απόσταση 40 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά του Χαρκίβ.

Τουλάχιστον 9 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι εννέα τραυματίστηκαν σήμερα στον βομβαρδισμό από τον ρωσικό στρατό εναντίον ενός ραδιοτηλεοπτικού πύργου, κοντά στην πόλη Ρίβνε, στη δυτική Ουκρανία, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

«Στις 18.00 (ώρα Ελλάδας), μπορούμε να δηλώσουμε ότι υπάρχουν 9 νεκροί και 9 τραυματίες», είπε σε δημοσιογράφους ο Βιτάλι Κόμπαλ, ο επικεφαλής της τοπικής διοίκησης, διευκρινίζοντας πως «δύο πύραυλοι» έπληξαν τον ραδιοτηλεοπτικό πύργο του χωριού Αντόπιλ σε απόσταση 15 χιλιομέτρων ανατολικά του Ρίβνε και ένα διοικητικό κτίριο που βρισκόταν ακριβώς δίπλα.

Βομβαρδισμοί στο Ντονέτσκ

Η Μόσχα κατήγγειλε ότι 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν από έναν ουκρανικό πύραυλο στην πόλη Ντονέτσκ , που ελέγχεται από φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία κατηγορώντας το Κίεβο για ένα «έγκλημα πολέμου».

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ ανακοίνωσε τον θάνατο «20 ειρηνικών κατοίκων», προσθέτοντας ότι «28 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων παιδιά, τραυματίστηκαν σοβαρά και νοσηλεύονται».

Σύμφωνα με τον Κονασένκοφ, ο ουκρανικός στρατός εκτόξευσε έναν πύραυλο «Tochka-U» κατά κατοικημένης περιοχής στο Ντονέτσκ, μεγάλη βιομηχανική πόλη και αυτοαποκαλούμενη «πρωτεύουσα» του ομώνυμου φιλορωσικού αυτονομιστικού εδάφους.

Ο ουκρανικός στρατός διεύψεσε κατηγορηματικά ότι εκτόξευσε πύραυλο κατά της πόλης. «Πρόκειται σίγουρα για έναν ρωσικό πύραυλο ή κάποιο άλλο είδος πυρομαχικών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Λεονίντ Ματιούκιν σε συνέντευξη Τύπου.

«Απόλυτος έλεγχος» των μεγάλων πόλεων

Ο ρωσικός στρατός «δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να πάρει τον πλήρη έλεγχο των μεγάλων πόλεων που είναι ήδη περικυκλωμένες», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Τις τελευταίες ημέρες, οι μάχες έχουν ενταθεί γύρω από το Κίεβο, το οποίο είναι σχεδόν πλήρως περικυκλωμένο.

Τσερνόμπιλ: Άλλη μια διακοπή ρεύματος

Η Ουκρανία κατηγόρησε σήμερα τον ρωσικό στρατό για την νέα διακοπή της ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ, βόρεια του Κίεβου, ο οποίος έχει καταληφθεί από τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής.

Οι ουκρανικές αρχές είχαν ανακοινώσει χθες την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού, που χρειάζεται ηλεκτρικό ρεύμα για την διατήρηση των συνθηκών ασφαλείας στους χώρους αποθήκευσης των ραδιενεργών αποβλήτων.

Περισσότεροι από 2,8 εκατομμύρια πρόσφυγες

Περισσότεροι από 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση που δημοσιεύτηκε από τον ΟΗΕ, ο οποίος απαριθμεί επίσης περίπου 2 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένους.

Περίπου 160 αυτοκίνητα κατάφεραν να βγουν σήμερα μέσω ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου από την πόλη Μαριούπολη, που πολιορκείται από ρωσικές και φιλορωσικές αυτονομιστικές δυνάμεις, σύμφωνα με τον δήμο.

Απομακρύνσεις αμάχων

Η Ουκρανία έχει απομακρύνει 548.000 αμάχους από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της χώρας Γεβνένικ Γενίν σήμερα το βράδυ.

«Μόνο τις τελευταίες 24 ώρες, τα συνεργεία διάσωσης έκτακτης ανάγκης μας παρακολούθησαν περισσότερες από 600 κλήσεις, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 250 σε σημεία ρωσικού βομβαρδισμού», είπε, προσθέτοντας ότι 50 άνθρωποι ανασύρθηκαν από τα ερείπια κατεστραμμένων κτιρίων σε αυτή τη χρονική περίοδο.

Νέες κυρώσεις της ΕΕ σε ολιγάρχες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να επιβάλει νέες κυρώσεις σε Ρώσους ολιγάρχες, συμπεριλαμβανομένου του δισεκατομμυριούχου Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ιδιοκτήτη της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι, δήλωσαν διπλωμάτες στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Πριν από αυτήν την απόφαση, 862 άτομα και 53 ρωσικές οντότητες βρίσκονταν ήδη σε αυτή τη μαύρη λίστα που απαγορεύει την είσοδο στο έδαφος της ΕΕ και επιτρέπει την κατάσχεση της περιουσίας τους.

Ρωσία: Το Κρεμλίνο δεν συζητά μια σύνοδο κορυφής Ρωσίας-ΗΠΑ

Δεν γίνεται καμία συζήτηση αναφορικά με την πιθανότητα μιας συνάντησης του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS Tass.

Ο Μπάιντεν ενδέχεται να ταξιδέψει στην Ευρώπη

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου συζητούν το ενδεχόμενο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν να ταξιδέψει στην Ευρώπη εντός των επόμενων εβδομάδων για να έχει συνομιλίες με συμμάχους των ΗΠΑ για τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα μια πηγή που έχει γνώση των συζητήσεων.

Δεν είναι σίγουρο αν το ταξίδι θα πραγματοποιηθεί καθώς τα σχέδια δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, πρόσθεσε η πηγή.

Πεκίνο και Ουάσινγκτον συζητούν στη Ρώμη

Δύο ανώτεροι διπλωμάτες των ΗΠΑ και της Κίνας ξεκίνησαν συνομιλίες στη Ρώμη, εν μέσω τεταμένων αναφορών από τους The New York Times ότι η Ρωσία ζήτησε οικονομική και στρατιωτική βοήθεια από την Κίνα για να διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία και να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις.

Το Πεκίνο αντέδρασε με οργή σε αυτές τις πληροφορίες, χωρίς ωστόσο να τις διαψεύσει συγκεκριμένα.

Έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ την Τετάρτη σύμφωνα με την Άγκυρα

Οι υπουργοί Άμυνας των κρατών μελών του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες την Τετάρτη σε μια έκτακτη συνεδρίαση με αντικείμενο τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.

Συμβούλιο της Ευρώπης: Το Κίεβο ζητά την απέλαση της Ρωσίας

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμίγκαλ ζήτησε σήμερα από το Συμβούλιο της Ευρώπης την «άμεση αποβολή» της Ρωσίας από αυτό το πανευρωπαϊκό όργανο για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάτι που, αν υλοποιηθεί, θα γίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του.

«Ζητάμε να ληφθεί μια απόφαση για την άμεση αποβολή της Ρωσίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης», είπε ο Σμίγκαλ, μιλώντας μέσω βιντεοκλήσης από το Κίεβο, σε αυτήν την έκτακτη σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης που εδρεύει στο Στρασβούργο.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Έλον Μασκ προκαλεί σε «μονομαχία» τον Βλαντιμίρ Πούτιν

Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα: «Αγανακτισμένη» με τα ΜΜΕ δηλώνει η οικογένεια με ανακοίνωσή της

Εμανουέλ Μακρόν: Το «ανθρώπινο» πρόσωπο του Γάλλου προέδρου - Aξύριστος, ανήσυχος, με μαύρους κύκλους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης