Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι προς το Κίεβο - Διοικητής του Πούτιν σκοτώθηκε στην ενέδρα των Ουκρανών στο κομβόι

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι προς το Κίεβο - Διοικητής του Πούτιν σκοτώθηκε στην ενέδρα των Ουκρανών στο κομβόι

Συγκλονιστικά βίντεο από τις επιθέσεις των Ουκρανών - Προειδοποιούν Αμερικανοί πολεμικοί αναλυτές για ρωσική προβοκάτσια - Παγκόσμιο σοκ από τον βομβαρδισμό του μαιευτηρίου στη Μαριούπολη - Ο ανταρτοπόλεμος των Ουκρανών: Αξιοποιούν τα όπλα που αφήνουν πίσω τους οι Ρώσοι

konvoi-rwsika-tanks3
Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει στην Ουκρανία, καθώς όπως όλα δείχνουν οι Ρώσοι εμφανίζουν κινητικότητα προκειμένου να εξαπολύσουν τη μεγάλη τους επίθεση στο Κίεβο.

Τα στρατεύματα του Κρεμλίνου εξαπέλυσαν δύο επιθέσεις κοντά στο Κίεβο την Τετάρτη -μία μέσω της πολιορκημένης δυτικής πόλης Ιρπίν και άλλη μέσω της ανατολικής συνοικίας Μπροβαρί.

Τα στρατεύματα του Πούτιν τοποθετούν στρατιωτικό εξοπλισμό σε αγροκτήματα και μέσα σε κτίρια κατοικιών στη βόρεια πόλη Τσερνίχιβ, δήλωσε ο στρατός της Ουκρανίας. Στο νότο, Ρώσοι με πολιτικά ρούχα προελαύνουν στην πόλη Mykolaiv, ένα ναυπηγικό κέντρο της Μαύρης Θάλασσας με 500.000 ανθρώπους, ανέφερε. Ο ουκρανικός στρατός, εν τω μεταξύ, δημιουργεί άμυνες σε πόλεις στο βορρά, το νότο και τα ανατολικά, και οι δυνάμεις γύρω από το Κίεβο «κρατούν τη γραμμή» ενάντια στη ρωσική επίθεση, δήλωσαν οι αρχές.

Την ίδια ώρα η μεγάλη φάλαγγα των ρωσικών τεθωρακισμένων εμφανίζεται να οδεύει προς το Κίεβο. Ωστόσο, μετά από πολλές ημέρες ακινησίας της φάλαγγας, οι Ουκρανοί υποστήριξαν σήμερα πως βομβάρδισαν το συγκεκριμένο κομβόι σε ενέδρα.  Μάλιστα όπως λένε οι Ουκρανοί ο συνταγματάρχης, Αντρέι Ζαχάρωφ, διοικητής του συντάγματος αρμάτων μάχης, σκοτώθηκε στην ενέδρα αυτή. Οι ίδιες μεταδόσεις έδειξαν ότι η στήλη υπέστη σοβαρές απώλειες, με ένα άρμα και ένα τεθωρακισμένο όχημα να καταστραφούν.

dioikitis-5


Κλείσιμο
Εν τω μεταξύ, ο Βαντίμ Ντενισένκο, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να σταματήσουν την επίθεση στο Ίρπιν και αντεπιτίθενται το πρωί της Πέμπτης με τις μάχες να βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη. «Η νύχτα ήταν αρκετά δύσκολη, αλλά γενικά μπορούμε να πούμε ότι ο ουκρανικός στρατός αντεπιτέθηκε κοντά στο Κίεβο», είπε. «Δεν υπάρχουν ακόμη περισσότερες λεπτομερείς πληροφορίες», είπε.

Οι συγκλονιστικές εικόνες που δείχνουν καρέ - καρέ το περιστατικό κάνουν το γύρο των social media, ενώ έχει αναρτηθεί και στον λογαριασμό των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Twitter. Μάλιστα στο Telegram αναφέρεται πως η ουκρανική επίθεση στη ρωσική φάλαγγα σημειώθηκε χθες Τετάρτη.

Δείτε βίντεο από την επίθεση στη ρωσική φάλαγγα:


Την ίδια στιγμή οι Ουκρανοί συνεχίζουν την λυσσαλέα αντίστασή τους με αποτέλεσμα να προκαλούν πολλά προβλήματα στους Ρώσοις εκμεταλλευόμενοι και τον οπλισμό που αφήνουν πίσω οι επιτιθέμενοι.

oukranoi-1
oukranoi-2
oukranoi-3




Οι ανηλεής βομβαρδισμοί και η κατάσταση στα μέτωπα


Βόμβες έπεσαν επίσης σε δύο νοσοκομεία στο Zhytomyr, δυτικά της πρωτεύουσας, Κιέβου, είπε ο δήμαρχος, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις ενέτειναν την πολιορκία των ουκρανικών πόλεων. Οι επιθέσεις έρχονται μετά τον βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Μαριούπολη που σόκαρε τον πλανήτη.

Επίσης βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο κατά τη διάρκεια της νύχτας σκότωσαν τέσσερις ανθρώπους, δύο εκ των οποίων παιδιά, ενώ ένα πεντάχρονο κορίτσι τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Οι διασώστες είπαν ότι εξακολουθούν να εργάζονται για να ανασύρουν ανθρώπους από τα ερείπια σπιτιών στην πόλη Slobozhanske. Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν επίσης σε βομβαρδισμούς στην πόλη Σούμι - δύο γυναίκες και ένα 13χρονο αγόρι.

Η Μαριούπολη συνεχίζει να περικυκλώνεται από ρωσικές δυνάμεις, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια της Ουκρανίας, δήλωσαν αξιωματούχοι. Είπαν ότι ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη και μονάδες αντιαεροπορικών πυραύλων κατέστρεψαν τέσσερα ρωσικά επιθετικά αεροσκάφη Su-25 και δύο ρωσικά ελικόπτερα τις τελευταίες 48 ώρες.
xartis-epithesi-5
Το Κίεβο εκτιμά ότι η Ρωσία έχασε περίπου 12.000 στρατιώτες στις μάχες, μαζί με 335 τανκς, 1.100 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, 500 οχήματα, 81 ελικόπτερα και 49 αεροπλάνα. Η Μόσχα έχει παραδεχτεί ότι υπέστη απώλειες, αλλά δεν έχει δώσει ακριβή αριθμό.

Η Ρωσία δεν είναι εκεί που θα ήθελε να είναι, λέει βρετανός Στρατηγός

Εν τω μεταξύ, όπως ανέφερε στο Sky News, ο Στρατάρχης της βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας Φίλιπ Όσμπορν, οι ρωσικές δυνάμεις κινούνται από την Κριμαία για να κατακτήσουν την Οδησσό και τη Μαριούπολη, η οποία ήταν ο τόπος σφοδρών βομβαρδισμών τις τελευταίες ημέρες.

Ο έλεγχος της περιοχής θα επέτρεπε στη Μόσχα να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο μεταξύ της Κριμαίας, η οποία προσαρτήθηκε το 2014, και των ανατολικών περιοχών που ελέγχονται από τους αντάρτες. Ο κ. Όσμπορν είπε ότι είναι σαφές ότι η Ρωσία «δεν είναι εκεί που σχεδίαζε να είναι» σε αυτό το σημείο, μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια να απομακρυνθεί και να αντικατασταθεί γρήγορα η ουκρανική κυβέρνηση.

Δείτε βίντεο:



Ανησυχία της Βρετανίας για τη χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία

Εν τω μεταξύ, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι «πολύ ανήσυχο» για την πιθανή χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας. Σε συνέντευξή της στο CNN, η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας είπε ότι η χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία θα ήταν ένα «σοβαρό λάθος». Ανησυχούμε πολύ για την πιθανή χρήση χημικών όπλων.

Έχουμε δει τη Ρωσία να χρησιμοποιεί αυτά τα όπλα στο παρελθόν σε πεδία σύγκρουσης, αλλά αυτό θα ήταν ένα σοβαρό λάθος εκ μέρους της Ρωσίας, που θα επιβαρύνει τα σοβαρά λάθη που έχει ήδη κάνει ο Πούτιν. Ο Τρας είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «απολύτως» πιστεύει ότι έχουν διαπραχθεί εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία και κάλεσε για «σκληρή διεθνή απάντηση».

«Πιστεύουμε απολύτως ότι διαπράττονται εγκλήματα πολέμου. Παραπέμψαμε την υπόθεση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, μαζί με άλλα 37 κράτη», είπε. Συνέχισε δε λέγοντας πως, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρειαζόμαστε μια τόσο σκληρή διεθνή απάντηση... Διπλασιάζουμε τις κυρώσεις μας, είμαστε σκληροί με τις τράπεζες, (βρίσκουμε) σε εφαρμογή (μια) εξάλειψη του πετρελαίου από τη Ρωσία στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Εν τω μεταξύ χθες η Μεγάλη Βρετανία αποκάλυψε πως το ρωσικό υπουργείο Άμυνας παραδέχτηκε ότι χρησιμοποιεί το οπλικό σύστημα TOS-1A στον πόλεμο στην  Ουκρανία, το οποίο αξιοποιεί τη δύναμη των θερμοβαρικών πυραύλων.

«Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας παραδέχτηκε ότι χρησιμοποιεί το οπλικό σύστημα TOS-1A στην Ουκρανία, το οποίο αξιοποιεί τη δύναμη των θερμοβαρικών πυραύλων. Αυτό συνδυάζει ένα σύστημα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης με θερμοβαρικά βλήματα για τη δημιουργία εμπρηστικών και εκρηκτικών εφέ», αναφέρουν οι Βρετανοί.
Το Ινστιτούτο Πολεμικών Μελετών των ΗΠΑ προειδοποιεί: Οι Ρώσοι ετοιμάζουν προβοκάτσια με χημικά όπλα

Την ίδια ώρα προειδοποιήσεις απευθεύνει ο Ινστιτούτο Πολεμικών Μελετών των ΗΠΑ (ISW) το οποίο στην τελευταία του ανάρτηση αναφέρει πως το Κρεμλίνο θέτει τις βάσεις προκειμένου να κατηγορήσει την Ουκρανία για μία ψευδή χημική ή ραδιολογική επίθεση σε αμάχους προκειμένου να αποκτήσει μία νέα αφορμή για να κλιμακώσει την τις επιθετικές της ενέργειες στο ουκρανικό έδαφος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ πρέπει να «προκατασκευάσουν» τέτοιες προσπάθειες του Κρεμλίνου, αναφέρει το ISW, να καταστρέψουν εκ των προτέρων τις προσπάθειες της Μόσχας να δημιουργήσει πληροφοριακή κάλυψη για την κλιμάκωση και να αποτρέψουν την πιθανή χρήση χημικού ή ραδιολογικού όπλου από τη Ρωσία. Πρόσφατες αφηγήσεις ρωσικών κρατικών μέσων ενημέρωσης βασίστηκαν σε μια μακροχρόνια επιχείρηση ενημέρωσης του Κρεμλίνου για να ισχυριστούν ψευδώς ότι η Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ σχεδιάζουν μια χημική ή ραδιολογική επίθεση στη Ρωσία ή στην κατεχόμενη από τη Ρωσία ουκρανική επικράτεια.

Ο Πούτιν και οι σύμμαχοί του αναφέρει το Ινστιτούτο Πολεμικών Μελετών, επεξεργάζονται έντονα το σενάριο της προβοκάτσιας, σύμφωνα με το οποίο οι ρωσικές δυνάμεις θα πραγματοποιούσαν μια επίθεση χρησιμοποιώντας επικίνδυνα χημικά, πιθανότατα στην ανατολική Ουκρανία, αλλά πιθανώς σε ρωσικό έδαφος.

Η Ρωσία θα κατηγορούσε αμέσως τις ουκρανικές δυνάμεις. Τα εγχώρια ρωσικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία είναι πλέον ως επί το πλείστον κλειστά από τον διεθνή χώρο πληροφόρησης, θα αξιοποιήσουν αυτή την ψεύτικη σημαία για να πυροδοτήσουν την εσωτερική οργή και να δημιουργήσουν ένα πρόσχημα για πρόσθετη κλιμάκωση στην Ουκρανία.

Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν θέσει όρους για προβοκατόρικη επίθεση με χημικά όπλα στην ανατολική Ουκρανία από τον Δεκέμβριο του 2021:

  • Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι σχεδίαζαν μια χημική επίθεση στο Ντονμπάς σε ένα κολέγιο του Υπουργείου Άμυνας με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στις 21 Δεκεμβρίου 2021.
  • Οι Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ (DNR και LNR) ισχυρίστηκαν ψευδώς στις 22 Δεκεμβρίου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν τοξίνη αλλαντίασης (ένας μη μεταδοτικός βιοχημικός παράγοντας) στη Μαριούπολη και το Χάρκοβο και παρείχαν το αντίδοτο στις ουκρανικές δυνάμεις.
  • Τα μέσα ενημέρωσης που χρηματοδοτούνται από το Κρεμλίνο ανέφεραν έναν πρώην αξιωματικό της Ουκρανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (SBU) στις 24 Δεκεμβρίου, ο οποίος δήλωσε ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα για να επιτεθούν σε σχολεία, νοσοκομεία και μαζικές συγκεντρώσεις στην τότε ελεγχόμενη από το Κίεβο ανατολική Ουκρανία.
  • Ο υποστηριζόμενος από τη Ρωσία ηγέτης του DNR Denis Pushilin δήλωσε στις 18 Ιανουαρίου ότι το DNR είναι έτοιμο να απαντήσει σε μια αναμενόμενη ουκρανική πρόκληση με χημικά όπλα. Ο Pushilin ισχυρίστηκε ψευδώς ότι η Ουκρανία μπορεί να κατηγορήσει τη Ρωσία ή το DNR για χημική επίθεση στο Donbas ή σε άλλο ουκρανικό έδαφος για να δικαιολογήσει την ουκρανική επιθετικότητα.
  • Μέλη της Επιτροπής της Ρωσικής Κρατικής Δούμας για την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (CIS) συζήτησαν για τα ανύπαρκτα βιολογικά εργαστήρια των ΗΠΑ κοντά στα ρωσικά σύνορα με τον Γενικό Γραμματέα της Οργάνωσης Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) Stanislav Zas στις 20 Ιανουαρίου 2022.
  • Ο διευθυντής της Ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών Σεργκέι Ναρίσκιν άφησε να εννοηθεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προετοίμαζαν μια ψευδή χημική επίθεση στην ανατολική Ουκρανία στις 10 Φεβρουαρίου.
  • Ο εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας Υποστράτηγος Igor Konashenkov ισχυρίστηκε ψευδώς στις 6 Μαρτίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις ανακάλυψαν στοιχεία έρευνας βιολογικών όπλων που χρηματοδοτήθηκαν από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία κοντά στα ρωσικά σύνορα. Ο Konashenkov περιέγραψε στοιχεία για βιολογικά όπλα άνθρακα, πανώλης, χολέρας και τουλαραιμίας.
  • Ο επικεφαλής της Ρωσικής Ακτινοβολίας, Χημικής και Βιολογικής Άμυνας Igor Kirillov ισχυρίστηκε ψευδώς στις 7 Μαρτίου ότι τα ουκρανικά εργαστήρια στο Lviv, το Kharkiv και την Poltava κατέστρεφαν γρήγορα «παράγοντες πανώλης» για να κρατήσουν τα στοιχεία της αμερικανικής-ουκρανικής έρευνας βιοόπλων μακριά από τα ρωσικά χέρια. Ο Kirillov ισχυρίστηκε ότι οι κατεστραμμένοι παράγοντες περιλαμβάνουν πανώλη, άνθρακα, βρουκέλλωση, διφθερίτιδα, σαλμονέλωση και δυσεντερία. Ο Kirillov κατηγόρησε ψευδώς την υποτιθέμενη έρευνα για τα βιοόπλα των ΗΠΑ για τα υψηλά ποσοστά λοιμώξεων από ιλαρά και πολιομυελίτιδα στην Ουκρανία.
  • Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Zhao Lijian ισχυρίστηκε στα κινεζικά μέσα ενημέρωσης στις 8 Μαρτίου ότι η Ρωσία είχε βρει εργαστήρια που χρησιμοποιούν οι Ηνωμένες Πολιτείες για τη διεξαγωγή βιοστρατιωτικών σχεδίων. Ο Ζάο προέτρεψε τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποκαλύψουν πληροφορίες σχετικά με το τι είναι αποθηκευμένο και ποια έρευνα διεξάγεται σε αυτές τις υποτιθέμενες εγκαταστάσεις. Ο Ζάο προέτρεψε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να διασφαλίσουν την ασφάλεια των εργαστηρίων. Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο προπαγάνδας RT English μοιράστηκε τις δηλώσεις του Zhao στις 8 Μαρτίου και τις συνέδεσε με προηγούμενους ρωσικούς ισχυρισμούς, τονίζοντας τον κίνδυνο που ενέχουν οι υποτιθέμενες εγκαταστάσεις βιοόπλων των ΗΠΑ στην Ουκρανία.
  • Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Υποστράτηγος Igor Konashenkov είπε στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης στις 9 Μαρτίου ότι «Ουκρανοί εθνικιστές» παρέδωσαν 80 τόνους αμμωνίας στο Zolochiv, ένα χωριό βορειοδυτικά του Χάρκοβο. Ο Konashenkov ισχυρίστηκε ότι οι Ουκρανοί δίδαξαν στους χωρικούς πώς να ενεργούν σε περίπτωση επίθεσης με χημικά. Ο Κονασένκοφ προειδοποίησε ότι οι «εθνικιστές» ετοιμάζονταν να πραγματοποιήσουν μια «πρόκληση χρησιμοποιώντας τοξικές ουσίες για να κατηγορήσουν τη Ρωσία για φερόμενη χρήση χημικών όπλων».
  • Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον Οργανισμό για την Πρόληψη των Χημικών Όπλων (OPCW) Alexander Shulgin ισχυρίστηκε στις 9 Μαρτίου ότι η Ρωσία θα στείλει έγγραφα στον OPCW που τεκμηριώνουν τους ρωσικούς φόβους για μια υποτιθέμενη ουκρανική χημική κλιμάκωση.



Ειδήσεις σήμερα:

Το «ευχαριστώ» Ουκρανού στρατιώτη στη βασίλισσα Ελισάβετ για τα αντιαρματικά που έστειλε η Βρετανία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Βρετανία «πάγωσε» τα περιουσιακά στοιχεία του Αμπράμοβιτς - Πρόβλημα με την πώληση της Τσέλσι

Ενέδρα με καλάσνικοφ στον επιχειρηματία Μιχάλη Τζουγκαράκη: Οκτώ σφαίρες δέχθηκε ο 63χρονος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης