Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία ετοιμάζεται να βομβαρδίσει την Οδησσό, λέει ο Ζελένσκι

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία ετοιμάζεται να βομβαρδίσει την Οδησσό, λέει ο Ζελένσκι

«Αυτό θα είναι έγκλημα πολέμου», είπε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Ουκρανός πρόεδρος - 

zelensky_photo_art
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα στις 12:30 ότι οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται να βομβαρδίσουν την πόλη της Οδησσού στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας.

«Πύραυλοι εναντίον της Οδησσού; Αυτό θα είναι έγκλημα πολέμου», είπε σε τηλεοπτικό διάγγελμα. «Θα είναι ένα στρατιωτικό έγκλημα. Θα είναι ένα ιστορικό έγκλημα», είπε ο Ζελένσκι σε βίντεο, καθώς ο ρωσικός στρατός, μετακινούμενος από την προσαρτημένη Κριμαία πιο ανατολικά, συνεχίζει την προέλασή του στη νότια Ουκρανία βομβαρδίζοντας πολλές πόλεις της χώρας.

«Οι Ρώσοι έρχονταν πάντα στην Οδησσό και δεν ένιωθαν τίποτα άλλο παρά ζεστασιά και ειλικρίνεια στην Οδησσό», μια πολυσύχναστη πόλη με σχεδόν ένα εκατομμύριο κατοίκους και μια από παλιά αγαπημένη των Ρώσων τουριστών, είπε.

«Και τώρα τι γίνεται; Βόμβες κατά της Οδησσού; Πυροβολικό εναντίον της Οδησσού; Πύραυλοι κατά της Οδησσού;» είπε αγανακτισμένος.Ο Ζελένσκι προέτρεψε επίσης τους Ρώσους να μιλήσουν εναντίον της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και να κάνουν μια επιλογή μεταξύ «ζωής και σκλαβιάς».

«Ρώσοι πολίτες! Για εσάς δεν είναι μόνο ένας αγώνας για την ειρήνη στην Ουκρανία. Είναι επίσης ένας αγώνας για τη χώρα σας», συμπλήρωσε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε για άλλη μια φορά τους δυτικούς συμμάχους του να του παραδώσουν πολεμικά αεροσκάφη. Οι Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι η Ουάσινγκτον «εργάζεται ενεργά» για μια συμφωνία με την Πολωνία για την αποστολή αυτών των μαχητικών.

Δείτε βίντεο:



Λίγες ώρες νωρίτερα ο Ουκρανός πρόεδρος καλούσε τους πολίτες της χώρας του να αντισταθούν με όλες τις δυνάμεις τους. «Ουκρανοί! Σε όλες τις πόλεις μας, όπου εισέβαλε ο εχθρός, προχωρήστε στην επίθεση. Βγείτε στους δρόμους. Πρέπει να παλεύουμε κάθε φορά που έχουμε μια ευκαιρία», τόνισε ο Ζελένσκι στο χθεσινοβραδινό του μήνυμα προς τον λαό της χώρας του και συνέχισε: «Οι Ουκρανοί δεν θα δώσουν τη χώρα τους σε έναν εχθρό και θέλω να επαινέσω όλους όσους αντιστέκονται και πίστεύουν σε αυτόν τον αγώνα».

«Όταν δεν έχεις όπλο, αλλά σου απαντούν με πυροβολισμούς και δεν τρέχεις… Αυτός είναι ο λόγος που η κατάληψη είναι προσωρινή. Ο λαός μας δεν κάνει πίσω», τόνισε ο Ζελένσκι. Ο Ουκρανός πρόεδρος χειροκρότησε την αντίσταση και τις διαμαρτυρίες του ουκρανικού λαού προς τους Ρώσους στρατιώτες που έχουν εισβάλει στη χώρα. «Κάθε μέτρο της ουκρανικής γης μας που ανακτάται από διαμαρτυρίες είναι ένα βήμα μπροστά, ένα βήμα προς τη νίκη», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

«Σε όλους όσους μπορούν να μας ακούσουν, που η μνήμη τους δεν έχει σβήσει από την προπαγάνδα, που δεν τους έκλεισε τα μάτια ο φόβος, που η ψυχή τους δεν παραμορφώθηκε από τον κυνισμό — Πολέμησε!» είπε και πρόσθεσε: «Παλέψτε για τα δικαιώματά σας! Για την ελευθερία σας, για την Ουκρανία! Μαζί με την Χερσώνα, μαζί με το Μπερντιάνσκ, μαζί με το Κίεβο και όλες τις υπόλοιπες ουκρανικές πόλεις που εκτιμούν τη ζωή και δεν φοβούνται τίποτα. Ξέρω ότι πολλοί από εσάς πιστέψατε ότι η Ουκρανία σας μισεί. Υποτίθεται ότι θα σας επιτεθεί. Υποτίθεται ότι θα σας καταστρέψει. Οι ψεύτες στη ρωσική τηλεόραση μιλούν γι' αυτό κάθε μέρα. Ψεύτες. Είναι δουλειά τους να σου λένε ψέματα κάθε μέρα. Αλλά αυτό δεν πρέπει να είναι το πεπρωμένο σου.

Σας είπαν ότι καταστρέφουμε πόλεις. Κοιτάξτε το Χάρκοβο. Το Τσερνίβιν... Μας σκότωναν. Σκότωναν παιδιά. Το έκαναν μπροστά στα μάτια σας. Προστάτευστε τον εαυτό σας! Διαφορετικά, θα πάρει και τη ζωή σας. Τα σπίτια σας».

Ειδήσεις σήμερα:

Kαραμπόλα πολλών αυτοκινήτων στην Εγνατία Οδό λόγω ομίχλης

Πώς η ΕΛΑΣ εξιχνίασε την απαγωγή Κυπαρίσση - Βρέθηκαν 300.000 ευρώ από τα λύτρα

Υπό αστυνομική επιτήρηση το μνημόσυνο των τριών παιδιών στην Πάτρα - Ξεκινούν οι καταθέσεις γιατρών και νοσηλευτών

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης