Εισβολή στην Ουκρανία: Tι θα ακολουθήσει μετά την ανακοίνωση της ΕΕ για κλείσιμο του εναέριου χώρου των 27 για τη Ρωσία

Εισβολή στην Ουκρανία: Tι θα ακολουθήσει μετά την ανακοίνωση της ΕΕ για κλείσιμο του εναέριου χώρου των 27 για τη Ρωσία

Σε συνέχεια των ανακοινώσεων της Κομισιόν, επόμενο βήμα τώρα για την εφαρμογή στην πράξη του νέου μέτρου είναι να εκδοθεί αεροπορική οδηγία (ΝΟΤΑΜ) από τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, με αεροπορική οδηγία από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και μένει να φανεί η διάρκεια της ισχύος της

russian-airlines-main
Σε μία συντονισμένη κίνηση για το κλείσιμο του εναέριου χώρου των 27 χωρών μελών της για τη Ρωσία προχωρά η Ευρωπαϊκή Ενωση, ένα σκληρό και πρωτοφανές μέτρο για τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Τα αεροσκάφη από την Ρωσία πλέον δεν θα μπορούν να προσγειώνονται, ούτε να απογειώνονται αλλά ούτε και να υπερίπτανται του εναέριου χώρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται και οι Ουκρανοί αγωνίζονται γενναία για τη χώρα τους, η Ευρωπαϊκή Ένωση εντείνει για άλλη μια φορά την υποστήριξή της προς την Ουκρανία και τις κυρώσεις κατά του επιτιθέμενου - της Ρωσίας του Πούτιν», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Προτείνουμε την απαγόρευση όλων των αεροσκαφών που ανήκουν στη Ρωσία, είναι νηολογημένα στη Ρωσία ή ελέγχονται από τη Ρωσία. Τα αεροσκάφη αυτά δεν θα μπορούν πλέον να προσγειώνονται, να απογειώνονται ή να πετούν πάνω από το έδαφος της ΕΕ. Αυτό θα ισχύει για κάθε αεροσκάφος που ανήκει, ναυλώθηκε ή ελέγχεται με άλλο τρόπο από ρωσικό νομικό ή φυσικό πρόσωπο. Ο εναέριος χώρος μας θα είναι κλειστός για κάθε ρωσικό αεροπλάνο - και αυτό περιλαμβάνει τα ιδιωτικά τζετ των ολιγαρχών», ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Η κίνηση αυτή της Ε.Ε., ήταν κάτι που βρισκόταν στο τραπέζι τις τελευταίες ώρες στο πλαίσιο του νέου ευρωπαϊκού πλαισίου κυρώσεων κατά τη Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία κι έρχεται σε συνέχεια των μεμονωμένων αποφάσεων και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Σε συνέχεια των ανακοινώσεων της Κομισιόν, επόμενο βήμα τώρα για την εφαρμογή στην πράξη του νέου μέτρου είναι να εκδοθεί αεροπορική οδηγία (ΝΟΤΑΜ) από τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, με αεροπορική οδηγία από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και μένει να φανεί η διάρκεια της ισχύος της.

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία ούτως ή άλλως έχουν επηρεάσει τις αερομεταφορές σε όλη την Ευρώπη, ενώ και στη χώρα μας η ΥΠΑ, ήδη, από την περασμένη εβδομάδα έχει δημοσιεύσει ΝΟΤΑΜ (τρίμηνης διάρκειας) καταρχάς για την απαγόρευση πτήσεων στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, κι εν συνεχεία νέα συμπληρωματική αεροπορική οδηγία για την απαγόρευση διελεύσεων των πολιτικών αεροσκαφών και στον εναέριο χώρο της Μολδαβίας και της Λευκορωσίας λόγω υψηλής επικινδυνότητας από την στρατιωτική δραστηριότητα που συνεχίζεται στην ευρύτερη περιοχή.

Την ίδια στιγμή, από την περασμένη Πέμπτη και λόγω του κλειστού εναέριου χώρου πάνω από την επικίνδυνη περιοχή η σύνδεση του δρομολογίου Αθήνας-Μόσχας δεν έχει ακυρωθεί μεν αλλά διαρκεί μια με μιάμιση ώρα περισσότερο λόγω της αλλαγής των σχεδίων πτήσης και των νέων, πιο ασφαλών διαδρόμων που ακολουθούν οι αεροπορικές.

Ειδήσεις σήμερα

Πόλεμος στην Ουκρανία - Βιτάλι Κλίτσκο: Ο πυγμάχος δήμαρχος Κιέβου που πολεμάει τους Ρώσους εισβολείς

Εισβολή στην Ουκρανία: Ο Έλον Μάσκ δίνει στην Ουκρανία πρόσβαση στο δορυφορικό Διαδίκτυο Starlink

Πόλεμος στην Ουκρανία: Απαγόρευση ρωσικών αεροσκαφών από τον γερμανικό εναέριο χώρο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης