Ζελένσκι: «Ελέγχουμε το Κίεβο και τις βασικές πόλεις - Σπάσαμε το ρωσικό σχέδιο»

Ζελένσκι: «Ελέγχουμε το Κίεβο και τις βασικές πόλεις - Σπάσαμε το ρωσικό σχέδιο»

Νέο μήνυμα από τον Ουκρανό πρόεδρο - Ο Ζελένσκι έχει φύγει από το Κίεβο, υποστηρίζουν οι Ρώσοι - «Κρατάει» η Ουκρανία - Ανακοινώθηκε ότι υπάρχουν άμαχοι νεκροί, ανάμεσά τους και παιδιά - Να παραλάβει τις σορούς των νεκρών Ρώσων στρατιωτών, κάλεσε τον Ερυθρό Σταυρτό η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας - Βίντεο: Οι Ρώσοι χτύπησαν πολυκατοικία

zelenksy_new_announcement_xr
Νέο μήνυμα έστειλε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, λέγοντας πως ο ουκρανικός στρατός έχει υπό τον έλεγχό του το Κίεβο και τις γύρω περιοχές, καθώς «απέκρουσε» τα σχέδια των Ρώσων να κάνουν το κέντρο της χώρας «νέο Ντόνετσκ».

Συγκεκριμένα, ανέφερε:  «Έχουμε αντισταθεί και αποκρούσει επιτυχώς τις εχθρικές επιθέσεις. Οι μάχες συνεχίζονται σε πολλές πόλεις και συνοικίες του κράτους μας. Αλλά ξέρουμε τι προστατεύουμε - τη χώρα, τη γη, το μέλλον των παιδιών μας. Το Κίεβο και οι βασικές πόλεις γύρω από την πρωτεύουσα ελέγχονται από τον στρατό μας. Οι κατακτητές ήθελαν να μπλοκάρουν το κέντρο του κράτους μας και να βάλουν τις μαριονέτες τους εδώ, όπως έκαναν στο Ντόνετσκ. Σπάσαμε το σχέδιό τους».




Ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε ακόμα ότι η Ρωσία έπληξε κατοικημένες περιοχές χρησιμοποιώντας ρουκέτες: «Η καταστροφή σπιτιών από πυραύλους και το πυροβολικό είναι το απόλυτο επιχείρημα, ώστε να σταθεί ο κόσμος δίπλα μας και να σταματήσει η εισβολή των κατακτητών».

Ο Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία έχει τώρα «σχεδόν πλήρη υποστήριξη των μελών της ΕΕ για να αποκλείσει τη Ρωσία από το SWIFT». «Ελπίζω ότι η Γερμανία και η Ουγγαρία θα έχουν αρκετό θάρρος να υποστηρίξουν αυτήν την απόφαση», είπε.

«Κάθε Ουκρανός πρέπει να έχει κατά νου ένα πράγμα: αν μπορείτε να σταματήσετε και να καταστρέψετε τους κατακτητές, κάντε το. Όλοι όσοι μπορούν να επιστρέψουν στην Ουκρανία, να το κάνουν για να υπερασπιστούν τη χώρα».

Κλείσιμο
Έκανε επίσης έκκληση σε εθελοντές από το εξωτερικό. «Όλοι οι φίλοι που θέλουν να ενωθούν μαζί μας, παρακαλώ ελάτε, θα σας δώσουμε όπλα».

Τέλος, ο Ζελένσκι απευθύνθηκε και πάλι στους Ρώσους, ευχαριστώντας τον Ντμίτρι Μουράτοφ, τον επικεφαλής της ανεξάρτητης ρωσικής εφημερίδας Novaya Gazeta, και άλλους στη Ρωσία για τον αντιπολεμικό ακτιβισμό τους και είπε: «Στέλνουν εδώ τους Ρώσους κατά χιλιάδες για να πεθάνουν και να σκοτώσουν».

Ο Ζελένσκι έχει φύγει από το Κίεβο, λέει εκπρόσωπος της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας

Νωρίτερα το Σάββατο, ο εκπρόσωπος της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας, Βίατσεσλαβ Βολοντίν είπε πως ο Ζελένσκι «έφυγε βιαστικά από το Κίεβο και πήγε στο Λβιβ», διαψεύδοντας αναφορές πως ο Ουκρανός πρόεδρος βρίσκεται στην ουκρανική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με τα Βολοντίν, ο Ζελένσκι δεν ήταν χθες στην ουκρανική πρωτεύουσα και τα βίντεο που δημοσιεύει στα κοινωνικά δίκτυα, καταγράφηκαν εκ των προτέρων. Ο εκπρόσωπος της Δούμας ανέφερε πως αυτές είναι πληροφορίες που απέσπασε από βουλευτές του ουκρανικού κοινοβουλίου, οι οποίοι προσπάθησαν να συναντηθούν με τον Ζελένσκι στο Κίεβο, ωστόσο προσκλήθηκαν στο Λβιβ για να τον βρουν.

Αντέχει το Κίεβ, παρά το σφυροκόπημα, ωστόσο έχουν σκοτωθεί σχεδόν 200 Ουκρανοί, ανάμεσά τους και παιδιά

Η Ουκρανία ζει πολύ δύσκολες ώρες, αλλά αντιστέκεται και το Κίεβο παρά το σφυροκόπημα αντέχει.

Ωστόσο όπως ανακοινώθηκε από το ουκρανικό υπουργείο Υγείας η ρωσική εισβολή έχει ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 198 Ουκρανοί, ανάμεσά τους τρία παιδιά να έχουν σκοτωθεί. Επίσης 1.115 άνθρωποι τραυματίστηκαν, περιλαμβανομένων 33 παιδιών.

Τον Ερυθρό Σταυρό καλούν να παραλάβει τις σορούς Ρώσων στρατιωτών οι Ουκρανοί

Τον Ερυθρό Σταυρό κάλεσε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ιρίνα Βερεστσούκ να παραλάβει τις σορούς των Ρώσων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στις μάχες και να τις μεταφέρει στη Ρωσία . Πρόκειται «για τις σορούς χιλιάδων κατακτητών. Είναι ανθρωπιστική ανάγκη», είπε σε τηλεοπτική δήλωση. 

Νωρίτερα ο ουκρανικός στρατός στον επίσημο λογαριασμό του στο Facebook ανέφερε ότι από την έναρξη της εισβολής έχουν σκοτωθεί πάνω από 3.500 Ρώσοι στρατιώτες. Προς το παρόν, η Ρωσία δεν έχει ανακοινώσει αριθμό απωλειών.

Live εικόνα από Κίεβο:

LIVE: Blick auf Kiew | DW Nachrichten



Η νύχτα για το Κίεβο ήταν δραματική και δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν, όπως δήλωσε σήμερα το πρωί ο δήμαρχος της πόλης Βιτάλι Κλίτσκο. Μέχρι τις 6.00 το πρωί τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας), 35 άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, είχαν τραυματιστεί. Δεν είναι σαφές αν αναφερόταν μόνο σε αμάχους. Ο Κλίτσκο πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σημαντική ρωσική στρατιωτική παρουσία στο Κίεβο, αν και όπως είπε ομάδες δολιοφθορέων έχουν ενεργοποιηθεί.

Στο μεταξύ, κανέναν θάνατο δεν προκάλεσε ο πύραυλος που έπεσε σε μια πολυκατοικία στην ουκρανική πρωτεύουσα νωρίτερα σήμερα, δήλωσε ένας σύμβουλος στο υπουργείο Εσωτερικών. Ο Αντόν Χερασένκο είπε επίσης πως η Ρωσία λέει ψέματα όταν ισχυρίζεται ότι δεν βομβαρδίζει πολιτικές υποδομές. Όπως είπε, τουλάχιστον 40 τέτοιες εγκαταστάσεις έχουν πληγεί και τα ρωσικά στρατεύματα βομβαρδίζουν πολιτικές εγκαταστάσεις.

Σε βίντεο που κυκλοφόρησε νωρίς το πρωί από το λευκορωσικό μέσο ενημέρωσης Nexta, διακρίνεται η πολυκατοικία κοντά στο αεροδρόμιο του Κιέβου, που έχει «χτυπηθεί» από πύραυλο και έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές, ενώ ολόκληρη η περιοχή «πνίγεται» σε ένα σύννεφο καπνού.

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ: Ο Ζελένσκι στους δρόμους του Κιέβου - «Δεν καταθέτουμε τα όπλα, είμαι εδώ» - Απάντησε και στις ΗΠΑ για το ενδεχόμενο να τον φυγαδεύσουν:  «Χρειάζομαι πυρομαχικά, όχι μεταφορικό μέσο»

Το δίκτυο αναφέρει πως δεν υπήρξαν πληροφορίες για νεκρούς ή τραυματίες, ωστόσο η φωνή γεμάτη απελπισία μιας γυναίκας στο υπόβαθρο, είναι ενδεικτική του κλίματος που υπάρχει τις τελευταίες ώρες στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Σε άλλα βίντεο, διακρίνονται η στιγμή του χτυπήματος μέσα από διαμέρισμα του κτιρίου, καθώς και οι επιχειρήσεις διασωστών να μεταφέρουν άτομα που έχουν τραυματιστεί. 





Δείτε σε βίντεο τη στιγμή που ο πύραυλος χτυπά την πολυκατοικία




Με μια εικόνα της κατεστραμμένης από τους ρωσικούς πυραύλους πολυκατοικίας στο Κίεβο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα τόνισε: «Το Κίεβο, η υπέροχη, ειρηνική πόλη μας, επέζησε άλλη μια νύχτα από τις επιθέσεις ρωσικών χερσαίων δυνάμεων και πυραύλων. Ένας από αυτούς χτύπησε ένα κατοικημένο διαμέρισμα στο Κίεβο. Απαιτώ από τον υπόλοιπο κόσμο: απομονώστε πλήρως τη Ρωσία, απελάστε πρεσβευτές, προχωρήστε σε εμπάργκο πετρελαίου, καταστρέψτε την οικονομία της. Σταματήστε τους Ρώσους εγκληματίες πολέμου!».



Οι Ρώσοι προσπάθησαν να φέρουν τη μέγιστη ποσότητα εξοπλισμού στο Κίεβο, λέει σύμβουλος του Ζελένσκι

Για την κατάσταση που επικρατεί στο Κίεβο το πρωί του Σαββάτου, μίλησε ανώτερος σύμβουλος του Βολοντιμίρ Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντόλιακ, τονίζοντας πως οι ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν «να φέρουν τη μέγιστη ποσότητα εξοπλισμού στην πόλη».

Όμως, είπε, «αυτή τη στιγμή, η κατάσταση στα προάστια και τη γύρω περιοχή είναι υπό έλεγχο».

Μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση, τόνισε ότι υπάρχουν «ξεχωριστές ομάδες σαμποτέρ και αναγνώρισης» στην πόλη, αλλά η ουκρανική αστυνομία και οι εδαφικές μονάδες αυτοάμυνας «εργάζονται ενεργά εναντίον τους».

Νωρίτερα το Σάββατο, το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών προειδοποίησε τους κατοίκους του Κιέβου ότι βρίσκονται σε εξέλιξη μάχες στους δρόμους και τους προέτρεψε να αναζητήσουν καταφύγιο και να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους. Πυροβολισμοί ακούστηκαν κοντά στο κέντρο της πόλης πριν τα ξημερώματα, μετά από πολλές ώρες δυνατών εκρήξεων μέσα και γύρω από την πρωτεύουσα.

Ο Ποντόλιακ επιχείρησε να δει και την επόμενη μέρα, αυτή της διαπραγμνάτευσης με τη Ρωσία, τονίζοντας πως «δεν νομίζω ότι μετά από αυτό που συμβαίνει τώρα, η Ουκρανία έχει αδύναμες θέσεις». «Ακόμα κι αν ξεκινήσει η διαδικασία διαπραγμάτευσης - και πρόκειται να ξεκινήσει - η Ουκρανία θα θέσει όρους».

Άλλος εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου, ο Σεργκέι Νικιφόροφ, δήλωσε αργά την Παρασκευή ότι η Ουκρανία «ήταν και παραμένει έτοιμη να μιλήσει για κατάπαυση του πυρός και ειρήνη». «Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να ξαναρχίσουμε την κανονική ζωή» πρόσθεσε.

Ομάδες δολιοφθοράς εξουδετερώνονται στην πρωτεύουσα και δεν υπάρχουν ρωσικά στρατεύματα στο Κίεβο, δήλωσε ο δήμαρχος Κλίτσκο. Στο βίντεο η εικόνα σήμερα το πρωί από τους χθεσινούς βομβαρδισμούς στη Λεωφόρο Νίκης και στην οδό Degtyarivska.


Наслідки нічних протистоянь у Києві



Η νύχτα ήταν δύσκολη αλλά το Κίεβο άντεξε!

Το Κίεβο σφυροκοπείται αλλά αντέχει! Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να φτάσουν στο κέντρο της πόλης αλλά συναντούν αντίσταση, ενώ επιχειρούν ταυτόχρονα σε τέσσερα διαφορετικά μέτωπα στο έδαφος της Ουκρανίας. «Μητέρα των μαχών», ωστόσο, για το ηθικό αμφότερων των μαχόμενων αποτελεί η κατάληψη της ιστορικής πρωτεύουσας της χώρας, με το ρωσικό στρατό να προσεγγίζει σημεία στρατηγικού ενδιαφέροντος ήδη από χθες το πρωί. Η στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε επίσης πως περιοχές κοντά στις πόλεις Σούμι, Πολτάβα και Μαριούπολη επλήγησαν από αέρος, με πυραύλους ρωσικούς πυραύλους κρουζ Kalibr να εκτοξεύονται εναντίον της χώρας από τη Μαύρη Θάλασσα. Το πρωί του Σαββάτου διεξάγονται μάχες σε Μαριούπολη, Χερσώνα, Μικολάιβ και Οδησσό, δήλωσε ένας σύμβουλος του γραφείου του Ουκρανού προέδρου. «Σφοδρές μάχες σημειώνονται κοντά στη Μαριούπολη», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μικάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας. «Όμως δεν υπάρχει περίπτωση η Μαριούπολη να παραδοθεί ή να καταληφθεί».

Η αστυνομία μέσω Telegram στέλνει το εξής μήνυμα στους κατοίκους της πόλης: «Είναι σε εξέλικη μάχες στους δρόμους της πόλης μας. Παρακαλούμε να μείνετε ήρεμοι και όσο πιο προσεκτικοί μπορείτε. Αν κρύβεστε, μη φύγετε  από την κρυψώνα σας. Αν είστε στο σπίτι σας, μην πάτε στα παράθυρα, μην πάτε στα μπαλκόνια. Κρυφτείτε μέσα, για παράδειγμα στο μπάνιο και καλυφθείτε με κάτι που μπορεί να σας καλύψει από σφαίρες. Αν ακούσετε σειρήνες κατευθυνθείτε στο πλησιέστερο καταφύγιο».



Βίντεο από την κατάσταση που επικράτησε τη νύχτα






«Λαβίδα» και ανταρτοπόλεμος

Την ίδια ώρα, η δεύτερη, τα τελευταία χρόνια, ρωσική επίθεση στην Ουκρανία εξελίσσεται σε τέσσερα διαφορετικά σημεία, με τον «ελιγμό της λαβίδας», προκειμένου να διασπαστούν οι ουκρανικές δυνάμεις, που δίνουν μάχη υπεράσπισης τόσο του Κιέβου, όσο και των ανατολικών κυρίως περιοχών της χώρας. Η ρωσική εισβολή, ωστόσο, με περίπου 190.000 άνδρες δεν εκτιμάται ως επαρκής για τα μεγέθη της χώρας, η οποία χαρακτηρίζεται αχανής και ευνοεί τις συνθήκες ανταρτοπολέμου. Για το λόγο αυτό, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι «τίποτα ακόμη δεν έχει κριθεί», με δεδομένο πως η κατάλυση της πρωτεύουσας δεν συνεπάγεται τον πλήρη έλεγχο της χώρας.

Για το λόγο αυτό, η Ρωσία επέλεξε την επίθεση σε τέσσερα, διαφορετικά μέτωπα, προχωρώντας σε αντιπερισπασμό, αλλά και διάσπαση των αμυνόμενων δυνάμεων. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα χθες, ωστόσο, ρωσικές πηγές υποστήριζαν ότι ο στρατός είχε εισέλθει στην Μελιτόπολη, απομακρύνοντας τα ουκρανικά στρατεύματα στην περιοχή.

Στη Μαριούπολη, οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να ελέγξουν τις βασικές δομές στην περιοχή και να αποκλείσουν τις ενισχύσεις σε άλλα σημεία. Ήδη από νωρίς χθες το απόγευμα, η Μόσχα μετέφερε μέσω της Αζοφικής Θάλασσας χιλιάδες πεζοναύτες, οι οποίοι κατευθύνθηκαν βορειοανατολικά, προς την πόλη της Μαριούπολης.

Στο Χάρκοβο, οι μάχες διεξάγονται σώμα με σώμα σε διάφορα σημεία, καθώς αποτελεί το βασικό πέρασμα των ρωσικών δυνάμεων που κατευθύνονται προς το Κίεβο, προκειμένου να ενισχύσουν την επιχείρηση της εισβολής στο Κίεβο.

Ευκολότερα είναι τα πράγματα για τους Ρώσους στην Οδησσό, όπου οι Ρώσοι ελέγχουν τις ναυτικές διόδους και μεταφέρουν στρατεύματα, τα οποία ακολούθως μεταβαίνουν προς το κέντρο της Ουκρανίας.



Ειδήσεις σήμερα:

«Αδύναμος κρίκος» οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές μετά το «πολεμικό σοκ» στην Ουκρανία - Τι προβλέπουν οι ειδικοί

Το Facebook «έκοψε» τη διαφήμιση και την εξασφάλιση εσόδων στα ρωσικά κρατικά μέσα επικοινωνίας

Ουκρανία: Τραγουδάνε τον εθνικό ύμνο στα καταφύγια - Παιδάκια περιμένουν να τελειώσουν οι βομβαρδισμοί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης