Ουκρανία: Βαρύ πλήγμα στις χρηματιστηριακές αγορές μετά το «σοκ του πολέμου»

Ουκρανία: Βαρύ πλήγμα στις χρηματιστηριακές αγορές μετά το «σοκ του πολέμου»

Δύσκολες οι τελευταίες μέρες για τα χρηματιστήρια, καθώς η ρωσική εισβολή αποτελούσε το χειρότερο δυνατό σενάριο - Εκτιμάται ότι το πλήγμα  για τις χρηματιστηριακές αγορές θα είναι μεγαλύτερο από τις επιπτώσεις που είχε η προσάρτηση της Κριμαίας το 2014

wall-street3
Το χειρότερο δυνατό σενάριο, αυτό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ήταν ένα σοκ για τις αγορές μετοχών και πετρελαίου.

Η ρωσική εισβολή είναι το χειρότερο σενάριο που είχαν εξετάσει οι αγορές. Μια επιπλέον πτώση 5% ως 10%, θα έφερνε τις μεγάλες διεθνείς αγορές κοντά σε μία συνολική πτώση 20% ή σε περιοχή bear market. Ο δείκτης Nasdaq, στη συνεδρίαση της Πέμπτης εισήλθε προσωρινά σε bear market για να ανακάμψει στη συνέχεια.

Το «σοκ του πολέμου» έχει θολώσει τις προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία, αλλά και για τις αγορές, τη στιγμή που ο πληθωρισμός κυριαρχούσε και οι κεντρικές τράπεζες σχεδίαζαν να αποσύρουν σταδιακά τα μέτρα τόνωσης και να προχωρήσουν σε αύξηση των επιτοκίων.

Αν και είναι αδύνατο να οριστεί ο ακριβής χρόνος και το μέγεθος των γεωπολιτικών επιπτώσεων στις αγορές, τέτοια γεγονότα γενικά δεν εμπόδισαν τις μετοχές να κινηθούν υψηλότερα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και οι διορθώσεις που οφείλονται σε γεωπολιτικά γεγονότα είναι συνήθως βραχύβιες, σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή ιστορία.

Όμως σύμφωνα με τον επικεφαλής στρατηγικής διεθνών αγορών της Goldman Sachs, Πίτερ Οπενχάιμερ, το πλήγμα για τις χρηματιστηριακές αγορές από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα είναι μεγαλύτερο από τις επιπτώσεις που είχε η προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

Στην κρίση της Κριμαίας το 2014, στις ρωσικές αγορές επικράτησε "ξεπούλημα" βραχυπρόθεσμα, αλλά η επίδραση στην ευρωζώνη ήταν ελάχιστη

Κλείσιμο
Όμως η τωρινή κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα μπορούσε να επηρεάσει καταλυτικά την ευρωπαϊκή οικονομία.

H UBS εκτιμά ότι εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί σε επίπεδο που θα ωθήσει τα δυτικά έθνη να αποδεχθούν τη διακοπή της ροής ενέργειας της Ρωσίας και εάν οι τιμές του πετρελαίου αυξηθούν στα 125 δολ./βαρέλι ή υψηλότερα για δύο τρίμηνα, θα έχει ως αποτέλεσμα περίπου 0,5% χαμηλότερη αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ και υψηλότερο πληθωρισμό, επηρεάζοντας την καταναλωτική δύναμη. Εάν διαταραχθεί η ροή ενέργειας της Ρωσίας, τα υψηλότερα ασφάλιστρα κινδύνου και οι χαμηλότερες εκτιμήσεις για τα παγκόσμια κέρδη πιθανότατα θα προκαλούσαν περισσότερες μακροχρόνιες απώλειες για τις αγορές μετοχών.

Η Goldman Sachs αξιολογεί την πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία και εκτιμά ότι η Ευρώπη είναι πιο ευάλωτη από ό,τι οι ΗΠΑ, σε αυτό το σκηνικό της γεωπολιτικής έντασης.

Οι εντάσεις Ρωσίας-Ουκρανίας έχουν ωθήσει τον δείκτη γεωπολιτικού κινδύνου της Fed σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο αλλά οι όποιες άμεσες επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία θα πρέπει να είναι περιορισμένες, διότι οι εμπορικοί δεσμοί είναι αδύναμοι και οι τιμές της ενέργειας είναι πιθανό να επηρεαστούν πολύ λιγότερο στις ΗΠΑ από ό,τι στην Ευρώπη σημειώνει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα.

Πάντως η αμερικανική τράπεζα JP Morgan εκτιμούσε πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ότι οι μετοχές είχε ήδη αποτιμήσει τους κινδύνους και θεωρούσε μικρό και βραχύβριο τον αντίκτυπο από μία σύγκρουση στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που είχε κάνει στους πελάτες της, αν και το 83% πίστευε ότι μια στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία θα προκαλούσε sell-off στις παγκόσμιες αγορές μετοχών, ωστόσο η πλειονότητα ανέμενε ότι ο αντίκτυπος θα είναι μέτριος και θα ξεπεραστεί.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που προκαλεί εκτόξευση των τιμών ενέργειας έρχεται σε μία περίοδο όπου ο πληθωρισμός "έδειχνε τα δόντια του" με δρομολογημένες τις αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και η απειλή ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία να είναι ορατή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πιο επιφυλακτικών αναλυτών.

Ειδήσεις σήμερα:

Η ιατροδικαστική έκθεση για τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη


Εισβολή στην Ουκρανία: Ο ουκρανικός στρατός αναφέρει ότι κατέρριψε ρωσικό μεταγωγικό αεροσκάφος Il-76

Ολυμπιακός: Ο Βαγγέλης Μαρινάκης καλύπτει μόνος του την ΑΜΚ ύψους 10 εκατ. ευρώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης