Σεργκέι Ναρίσκιν: Ποιος είναι ο Ρώσος αξιωματούχος που... ψέλλιζε μπροστά στον Πούτιν

Σεργκέι Ναρίσκιν: Ποιος είναι ο Ρώσος αξιωματούχος που... ψέλλιζε μπροστά στον Πούτιν

«Σκηνοθετημένος» ή αυθόρμητος ο άβολος διάλογος ανάμεσα στον ενοχλημένο Ρώσο πρόεδρο και τον σαστισμένο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας κατασκοπείας;

putin-naryshkin-arthro
Καθισμένος σε ένα γραφείο μέσα σε μια επιβλητική αίθουσα του Κρεμλίνου με κίονες, αρκετά μέτρα μακριά από τα μέλη του συμβουλίου ασφαλείας που κάθονταν σε καρέκλες στην άλλη πλευρά του παρκέ, ο Ρώσος πρόεδρος πριν από μερικά 24ωρα κοίταξε απέναντί του τα έμπιστά του πρόσωπα και ρώτησε αν κάποιος θα ήθελε να εκφράσει μια διαφορετική άποψη...

Μερικές ώρες αργότερα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωνε σε διάγγελμα στην κρατική τηλεόραση την απόφασή του να αναγνωρίσει τις αποσχισθείσες περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ της Ανατολικής Ουκρανίας ως ανεξάρτητες, μια κίνηση που πιθανότατα θα αποτελέσει σημείο καμπής στην 22ετή θητεία του ως πρόεδρος της Ρωσίας.

Εκείνο το συμβούλιο ασφαλείας που προηγήθηκε των κρίσιμων ανακοινώσεων από τον Πούτιν δεν ήταν συνηθισμένο. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της Guardian Σον Γουόκερ, η συνεδρίαση αυτή δεν ήταν μια συνηθισμένη πολιτική συζήτηση, αλλά παρέμπεμπε «σε έναν ανώτατο υγέτη που επιστράτευε τα τσιράκια του», προκειμένου να εξασφαλίσει συλλογική ευθύνη για μία απόφαση που, το λιγότερο, θα αλλάξει την αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης. Στο άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα ο Γουόκερ επισημαίνει ότι ο τρόπος με τον οποίο τα μέλη του συμβουλίου ασφαλείας ήταν καθισμένα απέναντι στον Πούτιν θύμιζε εργαζόμενους μιας εταιρείας που περιμένουν νευρικοί έξω από το γραφείο του «αφεντικού» για να τους τα ψάλλει.



Καθισμένος πίσω από το γραφείο του, περιστασιακά χαμογελώντας αινιγματικά, ο Ρώσος πρόεδρος άκουσε ένα-ένα τα μέλη του συμβουλίου του. Πρόκειται για άτομα του στενού του κύκλου, που έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη του, ωστόσο κάποιοι έδειχναν εξαιρετικά ταραγμένοι και αγχωμένοι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Σεργκέι Ναρίσκιν, επικεφαλής της υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών της Ρωσίας (SVR) ο διάλογος του οποίου με τον Πούτιν στην εν επίμαχη συνεδρίαση απασχόλησε εκτενώς τα διεθνή ΜΜΕ.

Κλείσιμο
Ο έμπειρος επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας της Ρωσίας κυριολεκτικά τα έχασε όταν ο Πούτιν, εμφανώς εκνευρισμένος με τη διατύπωση της τοποθέτησής του, του ζήτησε να πει ξεκάθαρα αν στηρίζει την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δύο περιοχών. Ο Ναρίσκιν, γνωστός στο παρελθόν για τις επιθετικές αντι-δυτικές του δηλώσεις, έφτασε στο σημείο να ψελλίζει μπροστά στον Ρώσο πρόεδρο, που του ζητούσε επιτακτικά να μιλήσει ξεκάθαρα.

Τελικά, όταν κατάφερε να βρει τις λέξεις για να απαντήσει, ο Ναρίσκιν είπε ότι υποστήριζε το να γίνουν το Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ «μέρος της Ρωσίας». Ο Πούτιν τότε του απάντησε λίγο-πολύ ότι ήταν... εκτός θέματος, αφού αυτό που συζητούνταν στο συμβούλιο ήταν μονάχα η αναγνώριση των δύο περιοχών ως ανεξάρτητες.

Σύμφωνα με τον αρθογράφο της Guardian, υπήρχαν κάποιοι που θεώρησαν ότι αυτός ο έντονος και άβολος διάλογος ήταν προσεκτικά προσχεδιασμένος, προκειμένου να ακούσει η Δύση ότι υπάρχουν και άλλες επιλογές που σκέφτεται η Ρωσία. Ωστόσο η αγωνία στο βλέμμα του Ναρίσκιν και το τρέμουλο στη φωνή του καθώς αντιμετωπίζει τον Πούτιν μοιάζουν πολύ αυθεντικά, και ο Ρώσος αξιωματούχος θα έπρεπε πραγματικά να είναι ηθοποιός επιπέδου... Όσκαρ για να ισχύει κάτι τέτοιο!

putin_council


Ποιος είναι όμως ο Ναρίσκιν, ο άνδρας που μοιράζεται μακρύ παρελθόν με τον Πούτιν και ηγείται της εξαιρετικά σημαντικής υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών της Ρωσίας;

Ο Ναρίσκιν φέρεται να ήταν στο παρελθόν μέλος της KGB και η γνωριμία του με τον Πούτιν ξεκίνησε από τη δεκαετία του '90, όταν και οι δύο εργάζονταν στο γραφείο του δημάρχου της Αγίας Πετρούπολης. Σύμφωνα με την Guardian, ο Ναρίσκιν στήριζε με θέρμη τον Πούτιν από τα πρώτα χρόνια της θητείας του και τον ακολούθησε στο Κρεμλίνο όπου ανέλαβε μία σειρά από σημαντικά πόστα: από αναπληρωτής υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης το 2004 μέχρι πρόεδρος της Κρατικής Δούμας το διάστημα 2011-2016.

Όσο κι αν φαίνεται παράξενο κρίνοντας από τις τελευταίες του... επιδόσεις, θεωρείται εξαιρετικός ομιλητής και το όνομά του έχει αναφερθεί κατά καιρούς ως ένας από τους πιθανούς διαδόχους του Πούτιν.

Ο Ναρίσκιν είναι αρκετά «σκληροπυρηνικός» στις απόψεις του και λάτρης των θεωριών συνωμοσίας. Σε μια συνέντευξη νωρίτερα αυτή τη χρονιά είχε πει ότι η δηλητηρίαση του του Αλεξέι Ναβάλνι, επικριτή του Κρεμλίνου, ήταν μια πλεκτάνη των δυτικών με στόχο να στηρίξουν την αντιπολίτευση της Μόσχας, θυσιάζοντας τον ακτιβιστή.

Νωρίτερα φέτος, συνέκρινε την κυβέρνηση της Ουκρανίας με «χιτλερική κατοχή».

Δεν διστάζει τέλος να χρησιμοποιήσει ακραία γλώσσα για να περάσει το μήνυμά του. Ερωτηθείς κάποte αν τον έχουν προδόσει ποτέ, απάντησε πως «το μόνο που τον παρηγορεί είναι πως οι προδότες είτε έχουν καεί ήδη στην πυρά της κόλασης είτε σίγουρα θα καταλήξουν εκεί».



Ειδήσεις σήμερα:

ΑΣΕΠ: Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν στον γραπτό διαγωνισμό της ΑΑΔΕ

Η Ουκρανία καλεί τους πολίτες της να εγκαταλείψουν άμεσα τη Ρωσία

Πολύ σπάνια η επαναλοίμωξη με «Omicron 2» μετά από λοίμωξη με Omicron - Σχεδόν πάντα σε ανεμβολίαστους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης