Ουκρανία: Αγωνία για την επόμενη μέρα - Από την ελπίδα για αποκλιμάκωση, στα πρόθυρα εισβολής

Ουκρανία: Αγωνία για την επόμενη μέρα - Από την ελπίδα για αποκλιμάκωση, στα πρόθυρα εισβολής

Οι ισορροπίες στην περιοχή παραμένουν λεπτές - Προειδοποιήσεις Μπάιντεν για εισβολή της Ρωσίας μέσα στις επόμενες μέρες και άρνηση της Μόσχας που διαδίδει πληροφορίες για απόσυρση - Πίεση στις αγορές, διαβουλεύσεις στην ΕΕ για τα επόμενα βήματα

ukraine33
Ως δυσεπίλυτος γρίφος παραμένει η κατάσταση στην Ανατολική Ευρώπη με την Ουκρανία να βρίσκεται στο επίκεντρο, την ώρα που Δύση και Ρωσία αντιμάχονται σε διπλωματικό επίπεδο για τις εγγυήσεις, την επιρροή στην περιοχή και το κατά πόσο θα γίνει εισβολή.

Οι εξελίξεις μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης ήταν σε έναν βαθμό θετικές με όλες τις πλευρές να κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις και σταδιακά οι αναφορές για απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα της Ουκρανίας να πληθαίνουν. Όλα αυτά, όμως, άλλαξαν, όταν αργά το απόγευμα Ουάσινγκτον και Μόσχα συμφώνησαν ότι διαφωνούν με την ανάφλεξη να είναι πιο κοντά από ποτέ.

Το Κίεβο βλέπει ίσως το πιο σκληρό διπλωματικό πόκερ των τελευταίων δεκαετιών να παίζεται γύρω της με αυτήν να έχει ελάχιστα περιθώρια ελιγμών. Ποια λοιπόν αναμένεται να είναι η επόμενη ημέρα; Ελάχιστοι, ακόμη και οι αναλυτές των διεθνών σχέσεων, μπορούν να απαντήσουν με σαφήνεια, αφού οι εξελίξεις τρέχουν με ταχύτατους ρυθμούς μιας και κάθε βήμα προς την επίλυση που γίνεται, ακολουθούν δύο περαιτέρω κλιμάκωσης.

Οι ΗΠΑ θέλουν να διασφαλίσουν τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ στην περιοχή χωρίς να χρειαστεί σύρραξη και φυσικά να μην επεκταθεί η επιρροή της Μόσχας, ενώ η Ρωσία από την άλλη με μοχλό το φυσικό αέριο «πιέζει» τις οικονομίες της Δύσης εμμένοντας σε δόγματα του παρελθόντος, αφού θεωρεί την Ουκρανία και τις χώρες της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης ως ζωτικό της χώρο.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι ηγέτες των κρατών μελών συναντήθηκαν σε μία άτυπη σύνοδο για τις εξελίξεις στην Ουκρανία προκειμένου να βρουν ποια πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα της Ένωσης. Στα αξιοσημείωτα της συνάντησης είναι ότι όλοι τους, και οι 27, προτού μπουν στην αίθουσα άφησαν εκτός τα κινητά και τα τάμπλετ τους υπό τον φόβο υποκλοπών.

Την ίδια ώρα, τα ευρωπαϊκα χρηματιστήρια και η Wall Street πιέστηκαν για άλλη μία μέρα αφού οι προειδοποιήσεις Μπάιντεν και η ανένδοτη στάση της Μόσχας δεν άφησαν περιθώρια αισιοδοξίας για τις αγορές. 

Πινγκ πονγκ για την εισβολή

Η Ουάσινγκτον επιμένει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία και τις πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει, το Κρεμλίνο θα δώσει εντολή για εισβολή στην Ουκρανία το αμέσως επόμενο διάστημα. Η Μόσχα από την πλευρά της, απορρίπτει με κατηγορηματικό τρόπο τα σενάρια των Αμερικανών, τονίζοντας στην 11σέλιδη γραπτή απάντησή της στις προτάσεις τωμν ΗΠΑ, ότι «δεν υφίσταται και δεν σχεδιάζεται» εισβολή στην ουκρανική επικράτεια.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επέμεινε στις δηλώσεις του πως ο κίνδυνος μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία είναι «πολύ υψηλός» αλλά η πόρτα της διπλωματίας παραμένει ανοικτή. Mιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την αναχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν είπε πως «κάθε ένδειξη που έχουμε είναι πως ετοιμάζονται να εισέλθουν στην Ουκρανία και να επιτεθούν στην Ουκρανία». 
Απαντώντας σε ερώτηση πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος μιας ρωσικής εισβολής αυτή τη στιγμή, ο Μπάιντεν είπε «Είναι πολύ υψηλός». Πρόσθεσε, «Η αίσθησή μου είναι πως αυτό θα συμβεί τις επόμενες ημέρες».

Η Ρωσία από την πλευρά της πάντως, επιμένει, στην απάντηση προς την Ουάσινγκτον πως «καμία "ρωσική εισβολή" στην Ουκρανία, για την οποία μιλούν από το φθινόπωρο του προηγούμενου έτους σε επίσημο επίπεδο οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους, δεν υφίσταται και δεν σχεδιάζεται, ως εκ τούτου οι ισχυρισμοί περί "ευθύνης της Ρωσίας για την κλιμάκωση" δεν μπορεί να αξιολογηθούν διαφορετικά, παρά σαν απόπειρα να ασκηθούν πιέσεις και να υποτιμηθούν οι προτάσεις τις Ρωσίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας».

Δραματικό μήνυμα από τον Ζελένσκι

Κλείσιμο
Και εάν τα παραπάνω έχουν λίγο πολύ ειπωθεί ξανά το προηγούμενο διάστημα, μόνο απαρατήρητο δεν μπορεί να περάσει το μήνυμα του Ουκρανού πρωθυπουργού, Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο οποίος απευθυνόμενος στους πολίτες του ξεκαθάρισε πως η χώρα του δεν έχει ανάγκη από ξένες παρεμβάσεις και στρατιώτες για να αμυνθεί της κυριαρχίας της

Η Ουκρανία «δεν χρειάζεται» ξένους στρατιώτες των Συμμάχων στο έδαφός της για να αντιμετωπίσει τη Ρωσία, η οποία έχει αναπτύξει περισσότερους από 100.000 άνδρες στα σύνορά της, διαμήνυσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Δεν χρειαζόμαστε στρατιώτες υπό ξένη σημαία στο έδαφός μας. Δεν ζητάμε κάτι τέτοιο, διαφορετικά ολόκληρος ο κόσμος θα αποσταθεροποιήτο», ανέφερε σε συνέντευξή του στον ιστότοπο RBK-Ukraïna.

«Δεν θέλουμε να δώσουμε άλλη μια αφορμή στη Ρωσία να λέει ότι έχουμε εδώ (ξένες) βάσεις εναντίον των οποίων (οι Ρώσοι) πρέπει να αμυνθούν», πρόσθεσε. «Όμως θέλουμε όλα τα υπόλοιπα», συνέχισε, αναφερόμενος στη στρατιωτική και την οικονομική βοήθεια που λαμβάνει η Ουκρανία από τους δυτικούς συμμάχους της.

Η Μόσχα αποσύρει στρατεύματα από την Κριμαία, μεταδίδει το ρωσικό Interfax

Πάντως ορισμένα από τα ρωσικά στρατεύματα που συμμετείχαν σε ασκήσεις στην Κριμαία, τη χερσόνησο που η Ρωσία προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014, επέστρεψαν στη βάση τους στην Τσετσενία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η Ρωσία δήλωσε προ ημερών ότι κάποιοι στρατιώτες της επέστρεφαν στις βάσεις τους αφότου ολοκλήρωσαν ασκήσεις σε περιοχές κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, αλλά οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ υποστήριξαν ότι η Μόσχα είχε στείλει νέες στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή. Το ρωσικό πρακτορείο είχε μεταδώσει από τις 15 Φεβρουαρίου ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις ολοκληρώθηκαν και σταδιακά τα τεθωρακισμένα επιστρέφουν στις βάσεις τους. 
Στα παραπάνω, ωστόσο η Δύση στέκεται απέναντι με σκεπτικισμό αφού ουκ ολίγες φορές τα τελευταία 24ωρα έχουν τονίσει πως δεν πείθονται από τις αναφορές και οι δικές τους πληροφορίες μιλούν για μετακινήσεις στρατευμάτων και όχι αποχωρήσεις. 

Ανησυχία από το ΝΑΤΟ: Ο Στόλτενμπεργκ δεν βλέπει απόσυρση στρατευμάτων

Προς επίρρωσιν των παραπάνω, την ανησυχία που εκφράζεται στους κόλπους του ΝΑΤΟ, πως η Ρωσία «προσπαθεί να δημιουργήσει ένα πρόσχημα για να προχωρήσει σε ένοπλη επίθεση κατά της Ουκρανίας», ανέφερε και ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού, Γενς Στόλτενμπεργκ σε δηλώσεις του την Πέμπτη, μετά τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ με τους ομολόγους τους στην Ουκρανία και τη Γεωργία.

«Ανησυχούμε ότι η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει πρόσχημα για μια ένοπλη επίθεση κατά της Ουκρανίας. Δεν υπάρχει ακόμη σαφήνεια, καμία βεβαιότητα για τις προθέσεις της Ρωσίας. Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει στην περιοχή τη μεγαλύτερη δύναμη που έχουμε δει εδώ και δεκαετίες», είπε ο Στόλτενμπεργκ, όταν του ζητήθηκε από τη Wall Street Journal να τοποθετηθεί για τους ισχυρισμούς του Κρεμλίνου πως «το Κίεβο ενισχύει τις προβοκατόρικες ενέργειές του» το τελευταίο 24ωρο κατά μήκος της διαχωριστικής γραμμής του ουκρανικού εμφυλίου στο Ντονμπάς της Ανατολικής Ουκρανίας.

Ο Στόλτενμπεργκ επανέλαβε, ακόμη, ότι η συμμαχία δεν έχει δει «καμία σημαντική αποχώρηση ρωσικών στρατευμάτων μέχρι στιγμής» από τα ουκρανικά σύνορα.

Η Βρετανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι αναζητά «προσχήματα για μια εισβολή»

 Παράλληλα, την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία ζήτησε και το Λονδίνο, δια της υπουργού Εξωτερικών Λις Τρας, που κατηγόρησε τη Μόσχα ότι αναζητεί «προσχήματα για μια εισβολή στην Ουκρανία». «Οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για ασυνήθιστη στρατιωτική δραστηριότητα της Ουκρανίας στο Ντονμπάς αποτελούν κατάφωρη απόπειρα της ρωσικής κυβέρνησης να κατασκευάσει προσχήματα για μια εισβολή», έγραψε η Τρας στον λογαριασμό της στο twitter.

Λίγο πριν συναντήσει στο Κίεβο τον Ουκρανό ομόλογό της Ντμίτρο Κουλέμπο, η Βρετανίδα υπουργός εξέφρασε «τη μεγάλη ανησυχία της για τις σημερινές πληροφορίες που δείχνουν μια ενίσχυση της ρωσικής επίθεσης: πάνω από 7.000 επιπλέον στρατεύματα στα σύνορα και μια επίθεση σε νηπιαγωγείο από φιλορωσικά στρατεύματα». «Το Ηνωμένο Βασίλειο καλεί τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της, μένει χρόνος για τη διπλωματία και την αποκλιμάκωση», πρόσθεσε η Βρετανίδα υπουργός.

Ειδήσεις σήμερα:

Βίντεο - ντοκουμέντο: Έτσι παρενοχλούν οι τουρκικές ακταιωροί τα ελληνικά σκάφη στο Αιγαίο

Ηλιούπολη - Τρόμος για 6χρονο κοριτσάκι σε παιδική χαρά - Άγνωστος την άρπαξε από τα μαλλιά για να ασελγήσει πάνω της

Απαγωγή Κυπαρίσση - «Σας ικετεύω, πείτε μου ότι είναι ζωντανός»: Η σπαρακτική έκκληση της μητέρας του στους απαγωγείς του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης