Ουκρανική κρίση: «Στο μυαλό της Δύσης η κλιμάκωση» μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, λέει ο Λαβρόφ

Ουκρανική κρίση: «Στο μυαλό της Δύσης η κλιμάκωση» μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, λέει ο Λαβρόφ

Σήμερα η δεκασέλιδη απάντηση της Ρωσίας σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ για τις εγγυήσεις ασφαλείας - Η «επιδείνωση της κατάστασης γύρω από την Ουκρανία αναπτύσσεται στο μυαλό των πολιτικών και των μέσων ενημέρωσης στη Δύση» ανέφερε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών στη συνάντησή του με τον Ντι Μάιο

lavrov1
Πυρά κατά της Δύσης εξαπέλυσε ξανά ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ σε δηλώσεις που έκανε στο περιθώριο της συνάντησής του με τον Λουίτζι Ντι Μάιο στη Μόσχα.

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ η «επιδείνωση της κατάστασης γύρω από την Ουκρανία αναπτύσσεται στο μυαλό των πολιτικών και των μέσων ενημέρωσης στη Δύση», ενώ όλα τα ερωτήματα για την αποκλιμάκωση «θα πρέπει να τεθούν εκεί».

«Όλη η κατάσταση δεν αναπτύσσεται από εμάς, αλλά στα μυαλά και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης των Δυτικών, κυρίως των Ηνωμένων Πολιτειών και της Μεγάλης Βρετανίας. Και, φυσικά, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ τη διατηρεί ενεργή. Το ΝΑΤΟ κάνει αυτά για τα οποία μας κατηγορεί. Επομένως, όλες οι ερωτήσεις σχετικά με το πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό που αποκαλούν κλιμάκωση θα πρέπει να τεθούν σε αυτούς», είπε ο Λαβρόφ.

Ακόμη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε πως εντός της ημέρας η Μόσχα θα δημοσιοποιήσει το περιεχόμενο της απάντησής της στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ για τις εγγυήσεις ασφαλείας. Ακόμη, ο Λαβρόφ ανέφερε πως, αν και οι τοποθετήσεις της Δύσης για το συγκεκριμένο ζήτημα δεν ικανοποιούν τη Ρωσία, παρ' όλα αυτά υπάρχουν ακόμα «πιθανότητες για συμφωνία».

«Ολοκληρώνουμε την ανάλυση της αμερικανικής επιστολής. Αναμένω ότι στο εγγύς μέλλον θα μάθετε με ποιον τρόπο θα εξελιχθεί η κατάσταση... Θα διαβιβάσουμε αυτή την επιστολή στην αμερικανική πλευρά σήμερα. Πιστεύουμε ότι είναι απολύτως απαραίτητο τα ενδιαφερόμενα μέλη των κοινωνιών των εμπλεκόμενων χωρών να έχουν μια ιδέα για το τι συμβαίνει, ποιες θέσεις υποστηρίζει η κάθε πλευρά. Σε διαφορετική περίπτωση, αν κρατηθούν μυστικά, όπως προτιμούν οι συνάδελφοί μας στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες, τότε η κοινή γνώμη θα γεμίσει με ψέματα και την καθαρή προπαγάνδα στα μέσα ενημέρωσης, σχετικά με όσα συμβαίνουν στα σύνορα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας»,
εξήγησε ο Ρώσος πολιτικός.

Δεκασέλιδη η απάντηση στη Δύση για τις εγγυήσεις ασφαλείας

Σε συνάντηση που είχε την Δευτέρα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ο Λαβρόφ είπε ότι η απάντηση της Ρωσίας στις ΗΠΑ και στις απαντήσεις του ΝΑΤΟ για τις εγγυήσεις ασφαλείας έχει προετοιμαστεί και είναι περίπου δεκασέλιδη. Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, ο πρόεδρος ενέκρινε το έγγραφο και αυτό θα παραδοθεί στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ σύντομα. Ο Λαβρόφ διαβεβαίωσε ότι η ρωσική πλευρά θα δημοσιοποιήσει το έγγραφο μόλις σταλεί στους δυτικούς ομολόγους του.

«Σαφώς θα δημοσιοποιήσουμε αυτή την επιστολή. Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο τα ενδιαφερόμενα μέλη της κοινωνίας των πολιτών των χωρών μας να αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει. Διαφορετικά, αν κρατιέται κρυφό, όπως προτιμούν οι συνάδελφοί μας από την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες, η κοινή γνώμη θα πλημμυρίσει από ψέματα και ωμή προπαγάνδα που τώρα γεμίζουν τον χώρο της πληροφόρησης», πρόσθεσε.

Αδύνατο να συνεχίσει η Ρωσία τος έργο της  στο κοινό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ

Η Ρωσία θεωρεί αδύνατον να συνεχίσει το έργο της στο κοινό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, επισήμανε ο Λαβρόφ. Τον περασμένο χρόνο η Μόσχα είχε ανακοινώσει ότι θα παύσει τις εργασίες της διπλωματικής αποστολής της στο ΝΑΤΟ έπειτα από την απέλαση από τη Συμμαχία οκτώ Ρώσων τους οποίους η Συμμαχία χαρακτήρισε κατασκόπους.

Η Ρωσία, όπως εξήγησε ο Λαβρόφ, συζητά με την Ιταλία για τις επερχόμενες ευκαιρίες για πραγματοποίηση επαφών σε ανώτατο επίπεδο.

"Συμφωνούμε ότι οι ηγέτες μας ενδιαφέρονται να συνεχίσουν αυτές τις επαφές και συζητάμε για τις επερχόμενες ευκαιρίες με τους ιταλούς συναδέλφους μας", είπε ο Λαβρόφ μετά τη συνάντησή του με τον Ιταλό ομόλογό του στη Μόσχα.

Κλείσιμο
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, απαντώντας στην ανησυχία της Δύσης ότι τα ρωσικά στρατεύματα πιθανόν να παραμείνουν στη Λευκορωσία για περισσότερο καιρό, ανέφερε ακόμη ότι η Ρωσία και η Λευκορωσία θα ολοκληρώσουν τις κοινές στρατιωτικές τους ασκήσεις στις 20 Φεβρουαρίου, όπως ήταν ήδη προγραμματισμένο.

Ντι Μάιο: Στην πρώτη γραμμή της διπλωματίας η Ιταλία για την επίλυση της κρίσης

Από την πλευρά του, ο Ντι Μάιο ανέφερε πως η Ιταλία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, στις διπλωματικές προσπάθειες για την αποκλιμάκωση του ουκρανικού ζητήματος. Μιλώντας στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου έπειτα από τις συνομιλίες τους, ο  Ιταλός υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε την ανακοίνωση του Λαβρόφ ότι η Ρωσία θα απαντήσει αργότερα μέσα στην ημέρα στις ΗΠΑ για το θέμα των εγγυήσεων ασφαλείας. «Θεωρώ ότι είναι μια πολύ καλή είδηση, μια πολύ καλή ένδειξη», σχολίασε.

Ειδήσεις σήμερα:

Το Κίεβο κατηγόρησε τους φιλορώσους αντάρτες ότι έπληξαν νηπιαγωγείο με οβίδες στο Λουχάνσκ - Δείτε φωτογραφίες

Γκάγκα: Μπαίνουμε σε μια κανονικότητα με προσοχή -Τι είπε για τα αντιικά και τα εμβόλια

Τι ισχύει για τα πιστοποιητικά νόσησης και όσους ξανακόλλησαν κορωνοϊό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης