Ο Τριντό κηρύσσει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τον Καναδά για να αναστείλει τις κινητοποιήσεις

Ο Τριντό κηρύσσει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τον Καναδά για να αναστείλει τις κινητοποιήσεις

Είναι η πρώτη φορά εδώ και μισό αιώνα που θα εφαρμοστεί ο νόμος στον Καναδά - Τι σημαίνει η ενεργοποίηση της ειδικής ρύθμισης

trinto
Σε μια κίνηση που δεν περίμεναν πολλοί προχώρησε ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, κηρύσσοντας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τη χώρα του. Με αυτήν την απόφαση, επιχειρεί να βάλει ένα τέλος στα «κομβόι ελευθερίας», τις κινητοποιήσεις κατά των υγειονομικών μέτρων που ευθύνονται για την εικόνα γενικευμένης παράλυσης στις περισσότερες πόλεις.

Είναι η πρώτη φορά, τον τελευταίο μισό αιώνα, που η κυβέρνηση του Καναδά ενεργοποιεί μια τέτοια ρύθμιση. Ξένοι αναλυτές ερμηνεύουν την πρακτική αυτή του Τριντό ως την πιο επιθετική κίνηση στη διάρκεια της κρίσης.

Τι πρακτικά σημαίνει η επιβολή αυτού του καθεστώτος; Με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναστέλλεται το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν, θα ανοίξουν δηλαδή τα σύνορα που είχαν μπλοκαριστεί από φορτηγά, ειδικά στην πρωτεύουσα Οτάβα, όπου δημιουργήθηκε «μπλόκο» από 400 φορτηγά.

Λόγω των εκτεταμένων κινητοποιήσεων, δημιουργήθηκε σε πολλά συνοριακά σημεία αδιανόητη συμφόρηση, επλήγη η οικονομία - κυρίως η εφοδιαστική αλυσίδα - και καταγράφηκαν αναταραχές στην καθημερινότητα των πολιτών.

Κλείσιμο
Η εφαρμογή του νόμου, για τις έκτακτες ανάγκες, δίνει σημαντικές εξουσίες στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, επιτρέποντάς της να πράξει ό,τι είναι απαραίτητο για την αποκατάσταση της δημόσιας τάξης, απαγορεύοντας τις δημόσιες συνελεύσεις ή περιορίζοντας τα ταξίδια από και προς συγκεκριμένες περιοχές. Ενώ ο πρωθυπουργός Τριντό και το υπουργικό συμβούλιο μπορούν να εφαρμόσουν το νόμο όποτε το κρίνουν σκόπιμο, εάν η ασφάλεια του Καναδά απειληθεί τότε η απόφαση έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο σε διάστημα μιας εβδομάδας.

Οι διαμαρτυρίες έχουν πολλαπλασιαστεί σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδόν εβδομαδιαίου αποκλεισμού γέφυρας ζωτικής σημασίας για τις αλυσίδες εφοδιασμού.

Ειδήσεις σήμερα:

To ελληνικό χωριό της Ουκρανίας, που θρηνεί δύο νεκρούς ομογενείς

Times: Πώς η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στην επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα

Τηλεδιάσκεψη Μισέλ με Μητσοτάκη: Μία επιθετική ενέργεια από τη Ρωσία θα επέφερε σοβαρές συνέπειες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης