«Koνβόι Ελευθερίας»: Από τον Καναδά στην Ευρώπη - Το αντιεμβολιαστικό κίνημα οργανώνει διαδήλωση στις Βρυξέλλες

«Koνβόι Ελευθερίας»: Από τον Καναδά στην Ευρώπη - Το αντιεμβολιαστικό κίνημα οργανώνει διαδήλωση στις Βρυξέλλες

Η πρωτοβουλία των Καναδών φορτηγατζήδων δίνει ανάλογες ιδέες στην Ευρώπη - Δρομολογούνται οδηγίες για μία μεγάλη ευρωπαική διαδήλωση ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου

Freedom_Convoy
Ευρωπαικό άρωμα αποκτά το καναδικό «κονβόι ελευθερίας» με τους δεκάδες χιλιάδες φορτηγατζήδες να παραλύουν την Οτάβα με τα βαρέα οχήματά τους στέλνοντας σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση Τριντό ότι αντιτάσσονται στην απόφασή του περί υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού κατά του κορωνοιού.

Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», οι φορτηγατζήδες του Καναδά που διέσχιζαν τους δρόμους της καναδικής πρωτεύουσας με τα βαρέα οχήματά τους αμφισβητώντας ανοιχτά τα υγειονομικά μέτρα, εμπνέουν τους αντιεμβολιαστές στην Ευρώπημ που αναμένεται να διαδηλώσουν στο Βέλγιο μέσα Φεβρουαρίου.

Τι είναι το κίνημα των αντιεμβολιαστών στον Καναδά, «Κονβόι Ελευθερίας»

Το καναδικό κίνημα «κονβόι της ελευθερίας» βρέθηκε στο επίκεντρο της διεθνών ΜΜΕ όταν μέλη του έφθασαν στο κατώφλι του πρωθυπουργικού γραφείου με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό και την οικογένειά του να φυγαδεύονται σε μυστική τοποθεσία για λόγους ασφαλείας.

Όπως εξηγεί η γαλλική εφημερίδα, το κίνημα πυροδοτήθηκε από την εντολή υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους φορτηγατζήδες που περνούν τα σύνορα ΗΠΑ-Καναδά, η οποία εφαρμόστηκε από τη φιλελεύθερη κυβέρνηση του Καναδού πρωθυπουργού στις αρχές του μήνα.

Κλείσιμο
Αναστατωμένοι με το νέο μέτρο που απαιτούσε από τους ανεμβολίαστους Καναδούς φορτηγατζήδες που περνούν τα σύνορα των δύο χωρών να μπαίνουν σε καραντίνα μόλις επιστρέφουν στην πατρίδα τους, μία ομάδα φορτηγατζήδων και συντηρητικών ομάδων άρχισε να οργανώνει την κίνηση που ξεκίνησε στον δυτικό Καναδά.

Στην πορεία, όμως, απέκτησε πολλούς υποστηρικτές, που ήδη αντιτίθενται στον Τριντό και την πολιτική του καθώς έχουν απογοητευτεί με τα μέτρα της πανδημίας.  Το κίνημα που έχει λάβει τις «ευλογίες» του τέως προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ αλλά και του μεγιστάνα και CEO της Tesla, Έλον Μασκ, διογκώθηκε με τη συμμετοχή των αντιπάλων των υγειονομικών περιορισμών.

Μπήκαν ιδέες στους Ευρωπαίους

Η πρωτοβουλία των Καναδών φορτηγατζήδων δίνει ανάλογες ιδέες στην Ευρώπη, όπως σχολιάζει το γαλλικό δημοσίευμα.  Στη Γαλλία, ο Ζαν Φρεντερίκ Πουασόν , πρόεδρος του κόμματος «Via» και υποστηρικτής του εθνικιστή Ερίκ Ζεμούρ είναι ένας από τους ένθερμους υποστηρικτές του κινήματος.

Αλλά και ο Φλοριάν Φιλιπό , πρώην «δεξί χέρι» της σταρ της γαλλικής Ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, τάσσεται υπέρ του κινήματος. Στο Facebook, το «κονβόι της ελευθερίας» συγκέντρωνε μέχρι χθες , περισσότερα από 100.000 άτομα από τις 26 Ιανουαρίου όταν απέκτησε διαδικτυακή παρουσία, κάτι που παραπέμπει στο κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων».

Μέσω της πλατφόρμας ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, δρομολογούνται οδηγίες για μία μεγάλη ευρωπαική διαδήλωση ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου. Το ραντεβού είναι για τις 14 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, όπως εξηγεί η εφημερίδα Le Figaro.

Από τις 9 έως τις 11 Φεβρουαρίου, οι διαδηλωτές θα συγκεντρωθούν στο Παρίσι και εν συνεχεία θα κατευθυνθούν στην βελγική πρωτεύουσα. Ένας άνδρας ονόματι Ρεμό Μοντ, εκπρόσωπος του κινήματος «Κονβόι Γαλλίας», φέρεται να είναι σε επαφή με άλλα ευρωπαϊκά κινήματα δίνοντας οδηγίες μέσω της πλατφόρμας Telegram.

Εκεί διευκρινίζεται ότι στο «κονβόι της ελευθερίας» μπορούν να συμμετέχουν όλοι όσοι αντιτίθενται στα υγειονομικά μέτρα κατά του κορωνοιού και όχι μόνο οι φορτηγατζήδες.

Ειδήσεις σήμερα:

Συγκλονίζει ο πατέρας του 21χρονου ορειβάτη που σκοτώθηκε στα Τζουμέρκα - Δεν μπόρεσα να σώσω το αγόρι μου

Δασκάλα από το Μιζούρι παντρεύτηκε τον μαθητή που αποπλάνησε και την «έβγαλε καθαρή»!

Από σήμερα τα 5 δωρεάν self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης