Αντριου Κνολ: Ο παλαιοντολόγος που ξέρει με λεπτομέρειες την ιστορία της Γης τα πρώτα 3 δισεκατομμύρια χρόνια

Αντριου Κνολ: Ο παλαιοντολόγος που ξέρει με λεπτομέρειες την ιστορία της Γης τα πρώτα 3 δισεκατομμύρια χρόνια

Βραβεύθηκε από την Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών με το διάσημο βραβείο Crafoord που θεωρείται προπομπός του Νόμπελ

220127135317-02-andrew-knoll-profile-ahk-in-greenland-exlarge-169
Βράχοι, γκρεμοί, λατομεία. Για τους περισσότερους δεν έχουν και ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αντιθέτως, για τον παλαιοντολόγο Άντριου Κνολ είναι τα εργαλεία για να ξεδιπλώσει την ιστορία της Γης. Μία ιστορία μεγαλειώδη και γεμάτη ανατροπές.

Αυτή είναι που αποκαλύπτει πώς ο πλανήτης μετατράπηκε από έναν βράχο καλυμμένο με ωκεανούς μάγματος σε μια πράσινη και μπλε σφαίρα γεμάτη ζωή. Ανάμεσα σε εκείνες τις αφιλόξενες αρχές, σχηματίστηκαν ήπειροι και διαλύθηκαν, οροσειρές εμφανίστηκαν και εξαφανίστηκαν, οι πάγοι απλώθηκαν και υποχώρησαν. Αυτοί είναι οι χαμένοι κόσμοι που ο Κολ έχει εξερευνήσει και συνεχίζει να ρίχνει πάνω τους φως. Ο Κνολ είναι καθηγητής Φυσικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών του απονέμει σήμερα το διάσημο βραβείο Crafoord, το οποίο θεωρείται συμπλήρωμα - και για ορισμένους προπομπός του βραβείου Νόμπελ.

Με τον τρόπο αυτό διακρίνεται για το έργο του, το οποίο δεν είναι άλλο από την κατανόηση των πρώτων τριών δισεκατομμυρίων χρόνων της ιστορίας της Γης.
220127135204-06-andrew-knoll-profile-ahk-in-spitsbergen-tent-exlarge-169
220127135242-07-andrew-knoll-profile-knoll-in-grand-canyon-exlarge-169
Κλείσιμο

Στην προσπάθειά του αυτή ενσωματώνει όλα τα διαθέσιμα δεδομένα: τα γεωλογικά, τα βιολογικά και τα χημικά. Έτσι έχει αντίληψη της συνολικής εικόνας. Δίχως αμφιβολία είναι ένας από τους πλέον διακεκριμένους παλαιοντολόγους. Εξετάζει ως επί το πλείστον μικροαπολιθώματα ορατά μόνο με μικροσκόπιο, όχι πανύψηλους σκελετούς εξαφανισμένων γιγάντων. Θεωρεί ότι οι δεινόσαυροι είναι ένα μικρό μέρος των διαθέσιμων απολιθωμάτων.

Ο κάπως γνωστός κόσμος της πολύπλοκης ζωής άρχισε να διαμορφώνεται πριν από 540 εκατομμύρια χρόνια, σε αυτό που είναι γνωστό ως Κάμβρια έκρηξη. Ο Κνολ ανακάλυψε μικροσκοπικά απολιθώματα οργανισμών που μοιάζουν με βακτήρια, μονοκύτταρων πρωτόζωων και φυκών που χρονολογούνται πριν από τρία δισεκατομμύρια χρόνια.

Αυτό σημαίνει ότι η εξελικτική πορεία προς τη σύγχρονη ζωική είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα. Ο Κνολ έχει σχολιάσει: «Ζούμε σε έναν μικροβιακό πλανήτη. Τα ζώα είναι πραγματικά το κερασάκι στην τούρτα της εξέλιξης, αλλά τα βακτήρια είναι το κέικ».
220127135141-03-andrew-knoll-profile-ahk-in-nfld-exlarge-169
220127135300-05-andrew-knoll-profile-ahk-in-siberia-exlarge-169

Ο Κνολ έχει περιγράψει και αυτό που είναι γνωστό ως το «βαρετό δισεκατομμύριο». Μια περίοδο στην ιστορία της Γης περίπου 1,8 δισεκατομμυρίων έως 800 εκατ ετών πριν.

Τότε που δεν φαινόταν να συμβαίνει τίποτα από άποψη βιολογική ή κλιματική. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο ήταν μια κρίσιμη περίοδος που άνοιξε το δρόμο για τη ζωή όπως τη γνωρίζουμε. Ο Κνολ μαγεύτηκε με τα απολιθώματα κατά τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ.

«Μπορώ ακόμα να θυμηθώ το συναίσθημα όταν ήμουν 12 ετών και με διακατείχε η ιδέα ότι θα έσπαγα έναν βράχο και θα έβλεπα κάτι που κανένας άνθρωπος δεν έχει δει ποτέ». Ο Κνολ έχει επίσης εφαρμόσει τις γνώσεις του για την πρώιμη εξέλιξη της Γης στον Άρη, ερμηνεύοντας δεδομένα και εικόνες που έστειλε το ρόβερ Opportunity του Άρη, το οποίο ήταν ενεργό στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη από το 2004 έως το 2018.

Ειδήσεις σήμερα:


Έτσι «ψάρευε» κορίτσια μέσω Facebook ο ιερέας - Τι αποκαλύπτει η δικογραφία για τους βιασμούς

Η Βρετανία προειδοποιεί τον Πούτιν ότι το οικονομικό τίμημα για τη Ρωσία θα είναι σοβαρό αν εισβάλει στην Ουκρανία

Πάνω από 10 δισεκατομμύρια οι εμβολιασμοί για τον κορωνοϊό - Επιστήμονες αμφιβάλλουν αν η πανδημία τελειώνει
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης