«Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 έχει παγώσει» λέει η Ευρώπη

«Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 έχει παγώσει» λέει η Ευρώπη

Μήνυμα από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - «Η ΕΕ θα κάνει τα πάντα προκειμένου η Ρωσία να μην έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί το φυσικό αέριο ως όπλο»

Nord_Stream_2
Το «θρίλερ» με τις τιμές ενέργειας στην Ευρώπη συνεχίζεται ενώ η Δύση παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις ρωσικές επιχειρήσεις στα σύνορα με την Ουκρανία. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 «έχει παγώσει» και η Κομισιόν εξετάζει τη συμμόρφωσή του με την ευρωπαϊκή ενεργειακή νομοθεσία.

Όπως υπογράμμισε ο Ντομπρόβσκις, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει τα πάντα προκειμένου η Ρωσία να μην έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί το φυσικό αέριο ως όπλο.

Ο αγωγός Nord Stream 2, που εκτείνεται από τη Ρωσία μέχρι τη Γερμανία, ολοκληρώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και αναμένει το «πράσινο φως» τόσο από τις γερμανικές αρχές όσο και από τις Βρυξέλλες.

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις ανέφερε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να εγκρίνει την Τρίτη ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, ο αμφιλεγόμενος αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί, είχε δηλώσει - πριν από λίγες ημέρες - η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Συνεχίζουμε τις συνομιλίες με τους Γερμανούς συμμάχους μας και θέλω να είμαι ξεκάθαρη μαζί σας σήμερα: εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ο Nord Stream 2 δεν θα προχωρήσει» είχε πει η Νούλαντ, που είναι αρμόδια στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις Πολιτικές Υποθέσεις. «Πιστεύω ότι οι δηλώσεις που έχουν γίνει στο Βερολίνο, ακόμη και σήμερα, ήταν πολύ, πολύ δυνατές. Θα εργαστούμε με τη Γερμανία για να διασφαλίσουμε ότι ο αγωγός δεν θα προχωρήσει», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι δεν έχει δοθεί ακόμη η αναγκαία πιστοποίηση ώστε να καταστεί λειτουργικός.

Η Ουάσινγκτον ελπίζει ότι η Ρωσία θα μελετήσει τι προσφέρουν οι ΗΠΑ και θα επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αφού παρέλαβε τη γραπτή απάντηση που ζητούσε. «Είμαστε ενωμένοι σε ό,τι αφορά την προτίμησή μας στη διπλωματία. Αλλά είμαστε επίσης ενωμένοι στην αποφασιστικότητά μας ότι αν η Μόσχα απορρίψει την προσφορά μας για διάλογο, το κόστος πρέπει να έρθει άμεσα και να είναι σοβαρό», συμπλήρωσε.

Ειδήσεις σήμερα:

Υπόθεση βιασμού στη Θεσσαλονίκη: Η Βέρνη... ακόμα στέλνει τις τοξικολογικές της Γεωργίας - Πότε θα μάθουμε τα αποτελέσματα

Αύξηση επιδότησης στο 75% στους λογαριασμούς του ρεύματος σε συγκεκριμένους κλάδους προανήγγειλε ο Σκρέκας

Νέες προειδοποιήσεις Μπάιντεν, απειλεί τη Ρωσία με κυρώσεις σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης