Νέες προειδοποιήσεις Μπάιντεν, απειλεί τη Ρωσία με κυρώσεις σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία

Νέες προειδοποιήσεις Μπάιντεν, απειλεί τη Ρωσία με κυρώσεις σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο διαλόγου ο Αμερικανός πρόεδρος - Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ και ο Αμερικανός ομόλογός του θα έχουν αύριο, Τρίτη, τηλεφωνική επικοινωνία

biden_ap_1
Σε πόλεμο για «γευρά νεύρα» εξελίσσονται οι συνομιλίες και τα προειδοποιητικά μηνύματα για το ουκρανικό. Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, φαίνεται να στήνει γέφυρες επικοινωνίας με τη Μόσχα, καλώντας τη Δύση να μην εμμένει στα περί πολέμου, γεγονός που - όπως λέει - έχει αντίκτυπο στην οικονομία της, ενώ οι ΗΠΑ επιχειρούν να πλεύσουν σε κοινή γραμμή απάντησης με την Ευρώπη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε, σε τελευταία τοποθέτησή του, πως η Ρωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με «ταχείες και σοβαρές συνέπειες» από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, εάν η Μόσχα επιτεθεί στην Ουκρανία, όμως άφησε, επίσης, ανοικτή την οδό της διπλωματίας, υπονοώντας το ενδεχόμενο διαλόγου.

«Εάν η Ρωσία είναι ειλικρινής στο να απευθυνθεί στις ανησυχίες μας για την ασφάλεια μέσω του διαλόγου, οι ΗΠΑ, οι σύμμαχοί μας και οι εταίροι μας θα συνεχίσουν να εμπλέκονται καλή τη πίστει», αναφέρει ο Μπάιντεν σε μια ανακοίνωση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος.

«Εάν, αντιθέτως, η Ρωσία επιλέξει να εγκαταλείψει τη διπλωματία και να επιτεθεί εναντίον της Ουκρανίας, θα φέρει την ευθύνη και θα βρεθεί αντιμέτωπη με ταχείες και σοβαρές συνέπειες», προσθέτει.

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Μπλίνκεν-Λαβρόφ αύριο για την Ουκρανία

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ και ο ομόλογός του των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα έχουν αύριο, Τρίτη, τηλεφωνική επικοινωνία, εν μέσω εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών για την Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα η Μόσχα.

«Μια συνάντηση διά ζώσης (ανάμεσα στον Λαβρόφ και τον Μπλίνκεν) δεν προβλέπεται, μια τηλεφωνική επικοινωνία θα λάβει χώρα την Τρίτη», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Νωρίτερα το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα απαντήσει στις προτάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ «όταν κρίνει πως είναι απαραίτητο», χωρίς να προσδιορίζεται προς το παρόν συγκεκριμένη ημερομηνία.

Η Ουάσινγκτον και η Βορειοατλαντική Συμμαχία απάντησαν την περασμένη εβδομάδα στις απαιτήσεις της Μόσχας για νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας εν μέσω αντιπαράθεσης για την επιδίωξη της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Ο Πούτιν δήλωσε την Παρασκευή πως (οι προτάσεις) δεν ανταποκρίνονται στις κύριες απαιτήσεις ασφαλείας της Μόσχας όμως η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεχίσει να συζητά.

Τουρκία: Απόπειρα μεσολάβησης Ερντογάν στην κρίση Ουκρανίας-Ρωσίας

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί την Πέμπτη την Ουκρανία για συνομιλίες με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που αποσκοπούν στην αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στο Κίεβο και στη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα ένας ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος.

Η Άγκυρα έχει καλές σχέσεις τόσο με το Κίεβο όσο και με τη Μόσχα, αλλά αντιτίθεται στη ρωσική πολιτική στη Συρία και στη Λιβύη καθώς και στην προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

Παρότι έχει συνάψει συνεργασίες με τη Ρωσία σε θέματα άμυνας και ενέργειας, η Άγκυρα έχει επίσης πουλήσει εξελιγμένα drones στην Ουκρανία προκαλώντας την οργή της Μόσχας.

«Ο Ερντογάν θα μεταφέρει μηνύματα στον Ζελένσκι για τη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή και την αποτροπή την κλιμάκωσης και της σύγκρουσης», είπε ο αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σχεδιάζεται επίσκεψη του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Τουρκία έπειτα από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, που διοργανώνονται στην Κίνα από τις 4 ως τις 20 Φεβρουαρίου.

«Αναμένουμε και οι δύο συνομιλίες να είναι αποτελεσματικές για τη μείωση των εντάσεων ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία», κατέληξε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Την περασμένη εβδομάδα ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Ρωσία θα είναι ανόητη αν επιτεθεί στην Ουκρανία και σε μια τέτοια περίπτωση η Τουρκία θα πράξει ό,τι είναι απαραίτητο ως μέλος του ΝΑΤΟ.

Ειδήσεις σήμερα:

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού με ισχυρές βροχές και χιόνια

Πλεύρης: Εκτός ΕΣΥ όσοι υγειονομικοί δεν έχουν εμβολιαστεί ως τις 31 Μαρτίου

Πώς «ναυάγησε» η μομφή του Τσίπρα: Ούτε διαρροές από τη γαλάζια Κ.Ο., ούτε αντικυβερνητικό μέτωπο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης