Πολιτικό και στρατιωτικό αδιέξοδο στη Λιβύη

Πολιτικό και στρατιωτικό αδιέξοδο στη Λιβύη

Ανελέητο σφυροκόπημα της Μιζουράτα, όπου 1.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από το τέλος Φεβρουαρίου...

Πολιτικό και στρατιωτικό αδιέξοδο στη Λιβύη
Πολιτικό και στρατιωτικό αδιέξοδο στη Λιβύη
Δυνάμεις πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι βομβάρδισαν σήμερα τη Μιζουράτα με ρουκέτες και πυρά πυροβολικού, δήλωσε εκπρόσωπος των εξεγερμένων, προσθέτοντας ότι 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν την προηγουμένη κατά το βομβαρδισμό της πολιορκημένης λιβυκής πόλης.

Συνολικά, χίλιοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 3.000 έχουν τραυματισθεί κατά τις συγκρούσεις από το τέλος του Φεβρουαρίου στη Μιζουράτα, ανακοίνωσε σήμερα η διεύθυνση του νοσοκομείου της πολιορκημένης από τις δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι πόλης. "Το 80% των νεκρών είναι άμαχοι", δήλωσε ο διοικητής του νοσοκομείου, τονίζοντας ότι τα 60 κρεβάτια του νοσοκομείου είναι κατειλημμένα από τραυματίες.

Ο γιατρός διευκρίνισε ότι από την περασμένη εβδομάδα διαπιστώνει σοβαρά τραύματα που έχουν προκληθεί από βόμβες διασποράς, όπλα που είναι απαγορευμένα και για χρήση των οποίων κατηγορούνται οι στρατιωτικές δυνάμεις του καθεστώτος Καντάφι από τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών και την οργάνωση Human Rights Watch.

Tα στρατεύματα του ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, επεφύλασσαν μια ακόμα σφοδρή επίθεση κατά του προπυργίου των ανταρτών στην πρώτη γραμμή του ανατολικού μετώπου των συγκρούσεων με τις κυβερνητικές δυνάμεις, την Αζντεμπίγια, την Κυριακή και ενώ ο βρετανός πρωθυπουργός αλλά και οι κυβερνήσεις της Δύσης απέρριπταν το ενδεχόμενο να αποσταλούν στρατεύματα για να ενισχύσουν τις προσπάθειες των αντικαθεστωτικών.

Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι περισσότερες από μια δεκάδα ρουκέτες εξερράγησαν κοντά στην ανατολική είσοδο της πόλης, στο σημείο που οι δυνάμεις των ανταρτών σκόπευαν να χρησιμοποιήσουν σα βάση της επιχείρησης ανακατάληψης του λιμανιού της Μπρέγκα. Πολλοί διέφυγαν από την πόλη την Κυριακή για να σωθούν, καθώς οι ισχυρές εκρήξεις την συγκλόνισαν.
Κλείσιμο



«Υπάρχουν ακόμα μερικοί που παρέμειναν εκεί στην ανατολική είσοδο, αλλα η κατάσταση δεν είναι και πολύ καλή», δήλωσε ο Ουασίμ ελ-Αγγουαρί,ένας 25 χρονος αντάρτης από αυτούς που παραμένουν στην περιοχή της ανατολικής πύλης στην Αζντεμπίγια

«Θέλουμε όπλα, σύγχρονο οπλισμό», τόνισε ο 21 ετών Αϊμάν Ασουέϊ, «αν είχαμε μερικά θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε με αυτούς», προσέθεσε.

Την Κυριακή έκλεισε ένας μήνας από την έναρξη των αεροπορικών επιχειρήσεων των δυνάμεων της Δύσης στη Λιβύη, προκειμένου να εφαρμόσουν το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για την προστασία των αμάχων. Η κατάσταση ένα μήνα μετά δείχνει να έχει ισορροπήσει σε ένα αδιέξοδο, πολιτικό και στρατιωτικό.

Οι αντάρτες δεν μπορούν να πάρουν την πρωτοβουλία των επιχειρήσεων μιας και είναι ανοργάνωτοι και πλημμελώς εξοπλισμένοι ενώ και οι δυτικοί έχουν παγιδευτεί στη δέσμευση να μην αποσταλούν επίγειες δυνάμεις, παρά το γεγονός πως κάθε μέρα γίνεται και πιο αντιληπτό, ότι μόνο ο αεροπορικός αποκλεισμός και οι επιλεκτικοί βομβαρδισμοί, δεν αρκούν για να κάμψουν στρατιωτικά το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης