«Αγαπητή Άνγκελα»: Προκλητικός έναντι της Ελλάδας ο Ερντογάν ακόμα και στην τελευταία του συνάντηση με Μέρκελ

«Αγαπητή Άνγκελα»: Προκλητικός έναντι της Ελλάδας ο Ερντογάν ακόμα και στην τελευταία του συνάντηση με Μέρκελ

«Η Ελλάδα κρατάει τα σύνορά της κλειστά» υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος - Πήγε βόλτα την απερχόμενη Γερμανίδα καγκελάριο με αμαξάκι του γκολφ - Τι ειπώθηκε κατά τη συνάντηση

merekel-erdogan-0
Στην Τουρκία και συγκεκριμένη στην προεδρική κατοικία στην Κωνσταντινούπολη βρέθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, πραγματοποιώντας την τελευταία της επίσκεψη πριν εγκαταλείψει τα ηνία της χώρας.

Η συνάντηση κράτησε μία ώρα. Σύμφωνα με το Anadolu, αμέσως μετά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η Μέρκελ βγήκαν στο μπαλκόνι και είχαν συνομιλία.

Μετά τη συνάντηση, παρατέθηκε γεύμα προς τιμήν της καγκελαρίου και ακολούθησε συνέντευξη Τύπου, με τον Ερντογάν να τη χαρακτηρίζει «αγαπητή φίλη». Οι αβρότητες δεν σταμάτησαν εκεί, καθώς οι δύο ηγέτες επιβιβάστηκαν σε ένα αμαξάκι του γκολφ και κατευθύνθηκαν στην παραλία που βρίσκεται η προεδρική κατοικία, απευθύνοντας χαιρετισμό στους παριστάμενους και σε ξένους δημοσιογράφους.

Ερντογάν: Ο ρατσισμός και η ισλαμοφοβία παραμένουν πρόβλημα για τους Τούρκους στην Ευρώπη

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι «η τουρκική κοινότητα στη Γερμανία αποτελεί τον κοινό μας πλούτο και σημαντική πτυχή των σχέσεών μας». Όπως υποστήριξε ωστόσο, ο ρατσισμός και η ισλαμοφοβία αποτελούν κύρια προβλήματα της τουρκικής κοινότητας στην Ευρώπη.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την ελπίδα η Μέρκελ να συνεχίσει να συνεισφέρει στη φιλία μεταξύ των δύο χωρών και μετά την αποχώρησή της από το αξίωμα.

merkel-erdogan-1
Κλείσιμο


Από την πλευρά της, η Μέρκελ υποστήριξε ότι η ευρωπαϊκή βοήθεια για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης στην Τουρκία θα συνεχιστεί. «Θέλουμε να εμποδίσουμε το τράφικινγκ. Είναι ουσιώδες για την ΕΕ να στηρίξει την Τουρκία από αυτήν την άποψη», πρόσθεσε, ενώ ειδική μνεία έκανε στα κοινά συμφέροντα του Βερολίνου με την Άγκυρα.



Οι τουρκικοί συμβολισμοί

Αν και η επίσκεψη χαρακτηρίστηκε ως επίσκεψη εργασίας και όχι επίσημη, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών θέλησε να της προσδώσει ιδιαίτερο συμβολισμό και να ερμηνευτεί ως ένδειξη για τον αναβαθμισμένο ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή.

Στο επίκεντρο της συνάντησης, με βάση τις ανακοινώσεις, ήταν οι διμερείς σχέσεις αλλά και η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, όπως και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

merkel-erdogan-4



«Είμαι πεπεισμένος ότι η κ. Μέρκελ θα συμβάλει σημαντικά στην τουρκογερμανική φιλία στο μέλλον» πρόσθεσε και αναφέρθηκε στις γερμανικές κυβερνήσεις, λέγοντας:

«Αν δεν υπήρχαν κυβερνήσεις συνασπισμού, οι σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας θα μπορούσαν να είχαν φτάσει σε καλύτερο σημείο. Οι κυβερνήσεις συνασπισμού δυσκολεύουν πάντα τη δουλειά».

Στη συνάντηση, σύμφωνα με την Deutsche Welle, εκτός από τις διμερείς σχέσεις Άγκυρας - Βερολίνου, συζητήθηκαν ακόμη η κατάσταση στη Συρία, αλλά και το θέμα της Λιβύης. Το Αφγανιστάν, ιδιαίτερα σε συνάρτηση με το προσφυγικό, ήταν επίσης ένα απο τα πιο σημαντικά θέματα. Η Μέρκελ, αφού τόνισε ότι έχουν δοθεί στην Τουρκία 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ ως βόηθεια από την ΕΕ, επανέλαβε πως είναι απαραίτητη η συνεργασία και η στήριξη της Τουρκίας στο θέμα αυτό.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν παρέλειψε να... πετάξει κάποιες «σπόντες» κατά της Ελλάδας και της ΕΕ. Απαντώντας σε ερώτηση για το προσφυγικό, ανέφερε ότι, «σε αντίθεση με την Ελλάδα που κρατάει τα σύνορά της κλειστά», η Τουρκία δεν δύναται να σπρώχνει εκτός συνόρων τους μετανάστες, αλλά προσπαθεί να τους παράσχει μία ικανοποιητική φιλοξενία.


merkel-erdogan-3
merkel-erdogan-2







Ειδήσεις σήμερα:

Λέκκας: Νέα κανονικότητα τα ακραία καιρικά φαινόμενα με νεκρούς - Είχαμε προειδοποιήσει για τις πλημμύρες


Νέες σοκαριστικές εικόνες από την άγρια κακοποίηση της blogger Στεφανίας Τζαφέρη - Τι αναφέρει στις αναρτήσεις της


Και ελικόπτερο στην έρευνα για τους δύο αγνοούμενους στο Άγιο Όρος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης