«Ναυμαχία» στη Μάγχη: Η Γαλλία κατηγορεί τη Βρετανία ότι δεν σέβεται «την ίδια της την υπογραφή»

«Ναυμαχία» στη Μάγχη: Η Γαλλία κατηγορεί τη Βρετανία ότι δεν σέβεται «την ίδια της την υπογραφή»

Το Παρίσι ζητά τη στήριξη των Βρυξελλών στη μάχη με το Λονδίνο για τα δικαιώματα αλιείας – Απειλεί να θέσει σε καθεστώς αμφισβήτησης τις διμερείς συνεργασίες με τη Βρετανία 

magxi_nav
Σθεναρότερη στήριξη των Βρυξελλών ζητά η Γαλλία, που ανεβάζει τους τόνους της αντιπαράθεσης με τη Βρετανία, την οποία εγκαλεί για παραβίαση των συμφωνιών για τα δικαιώματα αλιείας μετά το Brexit.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Καστέξ μιλώντας στη γαλλική Εθνοσυνέλευση ότι η Βρετανία δεν σέβεται τις δεσμεύσεις της στο θέμα της αλιείας βάσει της συμφωνίας για το Brexit. «Η Βρετανία δεν σέβεται την ίδια της την υπογραφή. Κάθε μήνα, η Βρετανία παρουσιάζει νέους όρους και καθυστερεί την έκδοση οριστικών αδειών… αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό», σημείωσε ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης.

Ήδη η Γαλλία προσέφυγε στην προεδρία της Κομισιόν για το ζήτημα. Όπως διευκρίνισε ο Γάλλος πρωθυπουργός ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να «κινηθεί περαιτέρω» και να είναι «πιο σθεναρή» με το Λονδίνο, σημειώνοντας ότι αποτελεί ευθύνη των Βρυξελλών να «διασφαλίσουν τον σεβασμό στους όρους της συμφωνίας» του Brexit.

Η Γαλλία απειλεί να θέσει σε αμφισβήτηση όλες τις διμερείς συμφωνίες με τη Βρετανία

Ο Καστέξ ανέφερε πως η Γαλλία θα θέσει το ζήτημα ενώπιον ενός συμβουλίου που απαρτίζεται από Βρετανούς και Ευρωπαίους αντιπροσώπους και το οποίο επιβλέπει την εφαρμογή της εμπορικής συμφωνίας του Brexit και εάν και τότε δεν επιτευχθεί πρόοδος θα επιδιώξει διαιτησία.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως εάν η προσφυγή σε ένδικα μέσα εντός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν οδηγήσει σε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα, η Γαλλία θα θέσει υπό αμφισβήτηση όλες τις διμερείς συμφωνίες με τη Βρετανία.

«Εάν αυτό δεν αρκέσει, θα προσφύγουμε στο διαιτητικό συμβούλιο της συμφωνίας για να κάνει τους Βρετανούς να σεβαστούν τον λόγο τους (και) εμείς θα αμφισβητήσουμε όλους τους όρους της ευρύτερης υλοποίησης των συμφωνιών που συνήφθησαν υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά επίσης εάν χρειαστεί τις διμερείς συνεργασίες που έχουμε με τη Βρετανία», προειδοποίησε επίσης ο Ζαν Καστέξ, κάνοντας λόγο για μια «ανυπόφορη» κατάσταση.

Κλείσιμο
Η συμφωνία για τη μετά το Brexit εποχή προβλέπει ότι οι Ευρωπαίοι αλιείς θα μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται σε τμήματα των βρετανικών υδάτων υπό την προϋπόθεση να αποκτήσουν άδεια, η οποία θα τους χορηγηθεί εφόσον μπορούν να αποδείξουν ότι ψάρευαν εκεί και στο παρελθόν.

Το αγγλονορμανδικό νησί Τζέρσεϊ ανακοίνωσε στις 29 Σεπτεμβρίου την έκδοση 64 οριστικών αδειών σε γαλλικά πλοία (έναντι 169 αιτημάτων από το Παρίσι) και την απόρριψη 75 αδειών. Μία ημέρα πριν, το Λονδίνο είχε χορηγήσει 12 επιπλέον άδειες στα ύδατά του, εντός του ορίου των 6-12 ναυτικών μιλίων από τις ακτές του (έναντι 87 αιτημάτων).



Ειδήσεις σήμερα:

Νέο μήνυμα από το Facebook μετά το κρασάρισμα: Δεν υπήρξε κακόβουλη ενέργεια


«Καμπανάκι» από τους παιδιάτρους για τις εξωσχολικές δραστηριότητες λόγω εμφάνισης κρουσμάτων


Πάνω από 330 άνθρωποι εξακολουθούν να μένουν σε σκηνές στο Αρκαλοχώρι - Μεταξύ τους 45 μικρά παιδιά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης