Σεισμός στην Κρήτη: Πάνω από 330 άνθρωποι εξακολουθούν να μένουν σε σκηνές - Μεταξύ τους 45 μικρά παιδιά

Σεισμός στην Κρήτη: Πάνω από 330 άνθρωποι εξακολουθούν να μένουν σε σκηνές - Μεταξύ τους 45 μικρά παιδιά

Πάνω από 3.000 μη κατοικήσιμα σπίτια μετά τον σεισμό, σύμφωνα με τους ελέγχους  του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών -  Μέχρι αύριο θα έχουν φτάσει στο Ηράκλειο οι πρώτοι 35 οικίσκοι

seismos_kriti_skines__1_
Κάτι παραπάνω από μία εβδομάδα έχει περάσει από το πρωί της 27ης Σεπτεμβρίου, όταν ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ «χτύπησε» μεγάλο μέρος της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου αλλά και περιοχές στο Λασίθι και το Ρέθυμνο, με το μέγεθος της καταστροφής να μην έχει ακόμα αποτιμηθεί πλήρως.

Την ώρα που τα αρμόδια Υπουργεία και οι τοπικοί φορείς προχωρούν τις διαδικασίες για την ανακούφιση των πληγέντων και την αποζημίωσή τους, το θέμα της στέγασης όσων έχασαν τα σπίτια του παραμένει σε πρώτο πλάνο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας, περισσότερα από 330 άτομα εξακολουθούν και σήμερα, 8 ημέρες μετά, να μένουν σε σκηνές, στους πρόχειρους καταυλισμούς που στήθηκαν, κυρίως, στο Αρκαλοχώρι, καθώς και σε άλλους οικισμούς. Μεταξύ αυτών βρίσκονται και 45 παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών!

Αναλυτικά, όπως αναφέρουν τα στοιχεία, 128 άτομα συνεχίζουν να διαμένουν στις σκηνές στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου, ενώ 40 άνθρωποι φιλοξενούνται στο χώρο που έχει διαμορφωθεί στο Κλειστό Γυμναστήριο της περιοχής. Να σημειωθεί ότι στον χώρο αυτό επιτρέπεται η διαμονή μόνο για όσους έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, ενώ διαμορφώθηκε ένας ακόμα χώρος (η αίθουσα χορού) προκειμένου να φιλοξενηθούν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, ωστόσο εκεί δεν θέλησε να μείνει κανένας από τους σεισμόπληκτους.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ακόμα 170 άτομα διαμένουν σε σκηνές που έχουν στηθεί σε διάφορους οικισμούς στην ευρύτερη περιοχή.

Επίσης 220 σεισμόπληκτοι φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία, ενώ 50 άτομα έχουν δηλώσει ότι φιλοξενούνται από συγγενικά τους πρόσωπα.

Κλείσιμο
Σε ότι αφορά την φιλοξενία των σεισμοπαθών μέσω του προγράμματος ΕΣΤΙΑ, όπως έγινε γνωστό, έχουν κατατεθεί 70 αιτήσεις για την διάθεση κατοικιών, ωστόσο τα διαθέσιμα σπίτια είναι 40.

Υπενθυμίζεται πως σε δηλώσεις του το πρωί της Τρίτης, κατά τη νέα επίσκεψή του στο Αρκαλοχώρι, ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης ενημέρωσε ότι μέχρι αύριο θα έχουν φτάσει στο Ηράκλειο οι πρώτοι 35 οικίσκοι για τη φιλοξενία των πληγέντων.



«Υπάρχουν όλες οι δυνατές επιλογές πλέον, ούτως ώστε μέσα στις επόμενες ημέρες, εφόσον κάποιος το επιθυμεί, να μην μείνει σε σκηνή. Το λέμε ανοιχτά ότι τίθεται θέμα βούλησης του κάθε πολίτη να μην συνεχίσει να μένει σε σκηνή. Εμείς δεν θέλουμε να συνεχίσει κανείς να μένει σε σκηνή, καθώς δυσκολεύουν και οι καιρικές συνθήκες και οι πολίτες πρέπει να είναι προστατευμένοι» δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης, ο οποίος πρόσθεσε ότι έχοντας βρεθεί από την πρώτη κιόλας ημέρα στην περιοχή, βλέπει ότι οι δράσεις εξελίσσονται ομαλά και χωρίς προβλήματα.

Πηγή: Cretalive

Ειδήσεις σήμερα:

Εισήγηση των ειδικών: Στο «κόκκινο» Καρδίτσα και Σέρρες - Παράταση μέτρων σε 11 περιοχές

Εισαγγελέας για Λιγνάδη: Έχτιζε σχέσεις εμπιστοσύνης και εξάρτησης με τα θύματά του - Το σκεπτικό για την παραπομπή

Με το νόμισμα της ζήλειας πλήρωσε η Μελάνια τον Τραμπ για τις απιστίες του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης