Νέο μήνυμα από το Facebook μετά το κρασάρισμα: Δεν υπήρξε κακόβουλη ενέργεια - Έγινε λάθος σε συντήρηση ρουτίνας

Νέο μήνυμα από το Facebook μετά το κρασάρισμα: Δεν υπήρξε κακόβουλη ενέργεια - Έγινε λάθος σε συντήρηση ρουτίνας

Σύμφωνα με το Facebook, «οι μηχανικοί του έδωσαν μια εντολή που έριξε ακούσια όλες τις συνδέσεις στο δίκτυό του» - Η εταιρεία υποστήριξε ότι δεν υπήρξε παραβίαση δεδομένων - Τι δήλωσε για την καθυστέρηση όσον αφορά στην επίλυση του προβλήματος - Μεγάλη η οικονομική ζημιά

facebook334
Μετά το πολύωρο μπλακ άουτ και το ιστορικών διαστάσεων κρασάρισμα που κόστισε δισεκατομμύρια και βύθισε τη μετοχή της Facebook, η εταιρεία διεμήνυσε ότι δεν υπήρξε κακόβουλη δράση πίσω από το πρόβλημα σύνδεσης που βύθισε για πάνω από έξι ώρες στο σκοτάδι Facebook, Instagram και Whatsapp.

H εταιρεία υποστήριξε, επίσης, ότι «δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα δεδομένα των χρηστών παραβιάστηκαν κατά τον χρόνο διακοπής της σύνδεσης». Επεσήμανε, ακόμη, ότι υπήρξε πρόβλημα με τα εσωτερικά συστήματα της Facebook, γεγονός που δυσκόλεψε τις προσπάθειες εντοπισμού και λύσης του προβλήματος. 

Απευθυνόμενη στους χρήστες που ταλαιπωρήθηκαν, η εταιρεία προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση: «Κατανοούμε τις συνέπειες που είχαν οι διακοπές και αναγνωρίζουμε την ευθύνη που είχαμε να ενημερώνουμε τους χρήστες για τα προβλήματα στις υπηρεσίες μας. Ζητούμε συγγνώμη από όλους όσοι ταλαιπωρήθηκαν και εργαζόμαστε για να κατανοήσουμε ακριβώς τι συνέβη, ώστε να επιτύχουμε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις υποδομές μας».

Το Facebook ανακοίνωσε ακόμη πως μια συντήρηση ρουτίνας στο δίκτυο της εταιρείας που συνδέει τα κέντρα δεδομένων της, προκάλεσε την κατάρρευση του παγκόσμιου συστήματος της για περισσότερες από έξι ώρες χθες.

Ειδικότερα σε ανάρτηση στο ιστολόγιό του, εξήγησε ότι οι μηχανικοί του έδωσαν μια εντολή που έριξε ακούσια όλες τις συνδέσεις στο δίκτυό του, «αποσυνδέοντας ουσιαστικά τα κέντρα δεδομένων του Facebook σε παγκόσμιο επίπεδο».

Λόγω της διακοπής λειτουργίας στο Facebook, το Instagram και το WhatsApp εργαζόμενοι έχασαν πρόσβαση σε εσωτερικά εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρησιμοποιούνται από τους εργαζομένους του Facebook για τη διόρθωση τέτοιων προβλημάτων, ανέφερε η εταιρεία.

Κλείσιμο
Το Facebook πρόσθεσε ότι το εργαλείο ελέγχου προγράμματος είχε ένα σφάλμα και απέτυχε να σταματήσει την εντολή που προκάλεσε τη διακοπή.

Υπάλληλοι της εταιρείας του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, που δεν θέλησαν να κατονομαστούν, εκμυστηρεύτηκαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως το μπλακάουτ προκλήθηκε από εσωτερικό λάθος στη διαχείριση της διαδικτυακής κίνησης προς τα συστήματά της. Το πρόβλημα περιέπλεξε το γεγονός πως η αλλαγή ρυθμίσεων σε δρομολογητές και εξυπηρετητές της εταιρείας σήμαινε πως δεν ήταν διαθέσιμα ούτε τα εργαλεία λογισμικού των ίδιων των τεχνικών για να διαγνώσουν και να διορθώσουν το πρόβλημα, κατά τις ίδιες πηγές. 

Ο εξειδικευμένος ιστότοπος Downdetector, που παρακολουθεί συστηματικά τα τεχνικά προβλήματα στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, περιέγραψε το χθεσινό μπλακάουτ ως «το μεγαλύτερο που έχει παρατηρηθεί ποτέ». «Δισεκατομμύρια χρήστες επηρεάστηκαν», πρόσθεσε.

«Προς την τεράστια κοινότητα των ανθρώπων και των εταιρειών σε όλο τον κόσμο που εξαρτώνται από εμάς: ζητάμε συγγνώμη. Εργαζόμαστε σκληρά για να αποκτήσετε ξανά πρόσβαση στις εφαρμογές μας και τις υπηρεσίες μας και με χαρά μπορούμε να σας ενημερώσουμε ότι επανέρχονται αυτή τη στιγμή», έγραψε στο Twitter ο Ζούκερμπεργκ λίγο πριν τις δύο τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδας.

Η τεχνική βλάβη προέκυψε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την εταιρεία του Ζούκερμπεργκ, η οποία αντιμετωπίζει μία από τις χειρότερες κρίσεις για τη φήμη της. 


Φράνσις Χόγκεν: Το Facebook βλάπτει τα παιδιά, πυροδοτεί τον διχασμό και αποδυναμώνει τη Δημοκρατία

Στη Γερουσία των ΗΠΑ καταθέτε η Φράνσις Χόγκεν, πρώην product manager της ομάδας παραπληροφόρησης του Facebook, η οποία έχει γίνει το πρόσωπο των ημερών τις τελευταίες ημέρες, έπειτα από τα στοιχεία που παρουσίασε την Κυριακή στη δημοφιλή τηλεοπτική εκπομπή 60 Minutes, όπου κατηγόρησε το μέσο κοινωνικής δικτύωσης πως επιλέγει τα κέρδη από το κοινό καλό.

«Μπορούμε να έχουμε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που μας προσφέρουν απόλαυση, μας συνδέουν, χωρίς να διαλύουμε τη δημοκρατία μας, να θέτουμε τα παιδιά μας σε κίνδυνο και να σπέρνουμε εθνοτική βία. Μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα. Είμαι εδώ σήμερα γιατί πιστεύω ότι τα προϊόντα του Facebook βλάπτουν τα παιδιά, πυροδοτούν τον διχασμό και αποδυναμώνουν τη δημοκρατία μας» είπε αρχικά στην κατάθεση της η Χόγκεν.

«Είδα το Facebook να αντιμετωπίζει επανειλημμένα εσωτερικές συγκρούσεις μεταξύ των δικών του κερδών και της ασφάλειάς μας. Και το Facebook έλυνε με συνέπεια τις συγκρούσεις αυτές υπέρ των κερδών» συνέχισε η πρώην υπαλληλος της εταιρείας. «Η ηγεσία της εταιρείας ξέρει πώς να κάνει το Facebook και το Instagram ασφαλέστερα, αλλά δεν θα προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές επειδή έχουν βάλει τα αστρονομικά κέρδη τους μπροστά από την ασφάλεια των ανθρώπων».

«Δεν αναφερόμαστε απλά σε ορισμένους χρήστες κοινωνικών μέσων που είναι θυμωμένοι ή ασταθείς, ή για τη ριζοσπαστικοποίηση της μιας πλευράς έναντι της άλλης. Το θέμα αφορά το Facebook που επιλέγει να αναπτυχθεί πάση θυσία, που επιλέγει να αγοράσει τα κέρδη του, πληρώνοντας με την ασφάλειά μας» συνέχισε η Χόγκαν, με αφορμή την ανοχή που δείχνει κατά περιπτώσεις το Facebook στη ρητορική μίσους.

«Σχεδόν κανείς εκτός του Facebook δεν γνωρίζει τι συμβαίνει μέσα στο Facebook. Η εταιρεία κρύβει σκόπιμα σημαντικές πληροφορίες από το κοινό, από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο. Μια εταιρεία με τόσο τρομακτική επιρροή σε τόσους πολλούς ανθρώπους - στις βαθύτερες σκέψεις, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά τους - χρειάζεται πραγματική εποπτεία. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε τίποτα λιγότερο από την πλήρη διαφάνεια. Όσο το Facebook λειτουργεί υπό σκιές και κρύβει τις έρευνές του από τον δημόσιο έλεγχο, τότε η διαφάνεια είναι ακατόρθωτη» συμπλήρωσε.

Σε άλλο σημείο, η Χόγκεν ανέφερε πως οι νομοθέτες δεν μπορούν να στραφούν κατά του Facebook, όταν δεν γνωρίζουν αρκετά για τις αιτίες που προκαλούν τα προβλήματα και δεν ξέρουν τους τρόπους για να τα λύσουν. 

Ειδήσεις σήμερα:

Με το νόμισμα της ζήλειας πλήρωσε η Μελάνια τον Τραμπ για τις απιστίες του

Νέο κρούσμα κορωνοϊού σε βρέφος που έμενε σε σκηνή σεισμόπληκτων στην Κρήτη

Στον εισαγγελέα ο 34χρονος τρομοκράτης του ISIS - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης