Bρετανία - O εφιάλτης των Χριστουγέννων: Γιορτές χωρίς γαλοπούλα και μπύρα κινδυνεύουν να κάνουν οι Βρετανοί

Bρετανία - O εφιάλτης των Χριστουγέννων: Γιορτές χωρίς γαλοπούλα και μπύρα κινδυνεύουν να κάνουν οι Βρετανοί

Η κρίση στα καύσιμα λόγω της έλλειψης οδηγών φορτηγών προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην αλυσίδα τροφοδοσίας  - Κίνδυνος για σημαντικές ελλείψεις, σύμφωνα με αναλυτές από το χώρο του λιανεμπορίου

bretania-kaysima-arthro
Χριστούγεννα χωρίς μπύρα και γαλοπούλα κινδυνεύουν να κάνουν οι Βρετανοί εν μέσω κρίσης στα καύσιμα, λόγω της έλλειψης οδηγών φορτηγών, που έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην αλυσίδα τροφοδοσίας.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι, εάν δεν εξομαλυνθεί η κατάσταση άμεσα, τότε τα καβουρδισμένα καρύδια μπορεί να αντικαταστήσουν την γαλοπούλα, το παραδοσιακό έδεσμα των Χριστουγέννων, το αγαπημένο ποτό των Βρετανών, η μπύρα, θα είναι σε έλλειψη, ενώ τα ράφια με τα παιχνίδια θα είναι άδεια.

Αναλυτές στο χώρο του λιανεμπορίου εξηγούν στην βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» ότι οι Βρετανοί καταναλωτές θα πρέπει να περιμένουν ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι «εφιαλτικά».

British army called in to help with fuel crisis


Κλείσιμο
Νωρίτερα, ο υπουργός Επιχειρήσεων της Βρετανίας, Κwasi Kwarteng, παραδέχτηκε ότι η κρίση στα καύσιμα θα μπορούσε να επηρεάσει τα Χριστούγεννα, καθώς αποκάλυψε ότι επστρατεύονται και τα εφεδρικά βυτιοφόρα.

Όταν ρωτήθηκε αν η κατάσταση θα συνεχιστεί ενόψει των Χριστουγέννων, δήλωσε λακωνικά: «Δεν εγγυώμαι τίποτα. Το μόνο που λέω είναι ότι πιστεύω πως η κατάσταση σταθεροποιείται».

Από την πλευρά του, μιλώντας στους «Times του Λονδίνου», ο Κλιβ Μπακ, αναλυτής λιανικής στο «Shore Capital» είπε χαρακτηριστικά: «Οι Βρετανοί θα ρωτήσουν «τι στο διάολο είναι αυτό;», όταν κοιτάξουν το πιάτο τους την ημέρα των Χριστουγέννvn. Aντί για γαλοπούλα, θα δουν καβουρδισμένα καρύδια»... Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι δεν θα είναι παραδοσιακό. Μπορεί να υπάρξουν άλλα κρέατα και καβουρδισμένα καρύδια. Επίσης, η μπύρα και τα ανθρακούχα αναψυκτικά θα είναι σε έλλειψη και πολύ πιο ακριβά».

UK in crisis: Britain's fuel and food shortages spark chaos


Τόνισε επίσης ότι οι ελλείψεις δεν θα έχουν «καμία σχέση με το Brexit», αλλά προκλήθηκαν από μια «κακή διαχείριση της οικονομίας».

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον αποφάσισε να χορηγήσει βίζα σε 5 χιλιάδες ξένους οδηγούς φορτηγών, καθώς πολλά πρατήρια καυσίμων έκλεισαν λόγω έλλειψης καυσίμων.

Ωστόσο, πολλοί είναι οι Βρετανοί καταναλωτές που σπεύδουν πανικόβλητοι στα πρατήρια καυσίμων που παραμένουν ανοικτά για να γεμίσουν τα αυτοκίνητά τους με βενζίνη. Εικόνες που κάνουν το γύρο του διαδικτύου δείχνουν μεγάλες ουρές σε πολλά πρατήρια καυσίμων.

UK fuel shortage: 'Ludicrous' panic-buyer empties water bottles to fill with petrol


Η κυβέρνηση του Λονδίνου επιστρατεύει και το στρατό για να συνδράμει τους οδηγούς φορτηγών να διοχετεύσουν σύντομα στη αγορά τα καύσιμα.

Τα προβλήματα προμήθειας καυσίμων οφείλονται κυρίως στην πανδημία της νόσου Covid-19, η οποία είχε ως αποτέλεσμα πολλοί οδηγοί φορτηγών, οι περισσότεροι ξένοι, να επιστρέψουν στις χώρες τους, ενώ τα κέντρα εκπαίδευσης για τους νέους οδηγούς παρέμειναν κλειστά για μήνες.

Η άφιξη νέων οδηγών από την Ε.Ε περιπλέκεται επίσης από το Brexit, με τις διαδικασίες μετανάστευσης να είναι πλέον χρονοβόρες, όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα «Guardian».

Βλέποντας την κατάσταση να... ξεφεύγει, η βρετανική κυβέρνηση θέλει να καθησυχάσει τους καταναλωτές, διαβεβαιώνοντας πως δεν υπάρχει «έλλειψη καυσίμων στη Βρετανία» και καλώντας τους πολίτες να «αγοράζουν καύσιμα κανονικά».

Εκτός από την έλλειψη βενζίνης, ελλοχεύει ο κίνδυνος να παρουσιαστούν προβλήματα με το φυσικό αέριο γεγονός που θα μπορούσε να φουσκώσει τους λογαριασμούς αερίου για εκατομμύρια Βρετανούς.

Ειδήσεις σήμερα:

Εφορία: «Δύσκολη» Πέμπτη με… 5 ραντεβού!

arogi.gov.gr: Ανοίγει η πλατφόρμα για τους σεισμόπληκτους της Κρήτης - Πώς θα αποζημιωθούν

Πιερρακάκης: Πώς θα υλοποιηθεί το μέτρο των δωρεάν data 50 GB στους εμβολιασμένους νέους 15-17
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης