Κρίση καυσίμων στη Βρετανία: Σταθεροποιείται η κατάσταση, λέει ο Μπόρις Τζόνσον

Κρίση καυσίμων στη Βρετανία: Σταθεροποιείται η κατάσταση, λέει ο Μπόρις Τζόνσον

Ο Βρετανός πρωθυπουργός αγνοεί τις εκκλήσεις να δώσει προτεραιότητα σε εργαζομένους στον τομέα της υγείας στα βενζινάδικα - Χαρακτήρισε «ελαφρώς παραπλανητικό» τον πανικό γύρω από τις ελλείψεις προϊόντων

uk_fuel_crisis_xr
Η τροφοδοσία των πρατηρίων με καύσιμα αρχίζει να σταθεροποιείται στη Βρετανία σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπόρις Τζόνσον. Η διάθεση της βενζίνης και του ντίζελ είναι πλέον σε σχεδόν φυσιολογική φάση και ο Τζόνσον προτρέπει τους ιδιοκτήτες των οχημάτων να αναπληρώνουν καύσιμα χωρίς υπερβολές, καθώς τις επόμενες ημέρες οι ουρές στα πρατήρια καυσίμων θα εκλείψουν.

Κυβερνητικές πηγές στη Βρετανία αναφέρουν ότι πλέον το 16% των πρατηρίων ανά την επικράτεια έχουν πλέον ανεφοδιαστεί πλήρως, γεγονός που συνιστά εμφανή πρόοδο. Στην κορύφωση της κρίσης, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, το ποσοστό των βενζινάδικων τα οποία ήταν σε θέση να εξυπηρετήσουν το κοινό ήταν σημαντικά μικρότερο, περί το 10% επί του συνόλου των πρατηρίων.

Ο βρετανικός σύνδεσμος των ιδιοκτητών πρατηρίων καυσίμων (Petrol Retailers Association-PRA) επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι υπάρχουν «πρώιμες ενδείξεις» εκτόνωσης της κρίσης. Ο PRA εκπροσωπεί περίπου 5.500 από τα 8.000 βενζινάδικα στη Βρετανία και σύμφωνα με ανακοίνωσή του, τα πρατήρια που σήμερα δεν διαθέτουν ούτε σταγόνα καυσίμων έχουν περιοριστεί στο 37%, ενώ έως πριν από λίγες ημέρες ήταν διπλάσια, με δύο στα τρία να έχουν εξαντλήσει εντελώς τα αποθέματά τους.

petrol_shortage


Μοιραία, οι εικόνες του πολυήμερου χάους, με ατελείωτες σειρές αυτοκινήτων να περιμένουν για ανεφοδιασμό στα βενζινάδικα, μοιραία μετέφερε την κρίση από την αγορά στην πολιτική. Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Ben Wallace, αποφάσισε την επίταξη 150 βυτιοφόρων του στρατού, προκειμένου να βοηθήσουν στον ταχύτερο ανεφοδιασμό των πρατηρίων. Ωστόσο, η αντιπολίτευση επικρίνει δριμύτατα την κυβέρνηση Τζόνσον για την όλη κατάσταση, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι αφήνει τη Βρετανία να πέσει από τη μία κρίση στην άλλη.

Πρακτικά, ακόμη και η επίταξη των στρατιωτικών βυτιοφόρων δεν μπορεί να αποδώσει, καθώς απαιτείται τριήμερη, τουλάχιστον, εκπαίδευση των οδηγών τους ώστε να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του ιδιωτικού δικτύου διανομής καυσίμων. Παρόλ' αυτά, προβλέπεται πως ο στρατός θα είναι σε θέση να συνδράμει στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κρίσης ως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας..

Ο Μπόρις Τζόνσον παραμένει ανένδοτος, αγνοώντας τις εκκλήσεις οι οποίες απευθύνονται προς την κυβέρνηση να ορίσει ότι στα βενζινάδικα θα έχουν προτεραιότητα οι εργαζόμενοι σε κλάδους όπως η παροχή υπηρεσιών υγείας, κοινωνικής φροντίδας κ.α. Η άποψη του Τζόνσον είναι ότι «εφόσον η κατάσταση σταθεροποιείται, το καλύτερο είναι να επανέλθουμε στην κανονικότητα με τον φυσιολογικό τρόπο».

Το βασικό πρόβλημα, το οποίο αφ' ενός δεν είναι νέο και αφ' ετέρου δεν φαίνεται ότι επιλύεται, ακόμη και εάν η κατάσταση με τις ελλείψεις καυσίμων εξομαλυνθεί τις επόμενες ημέρες, εντοπίζεται στην ανεπάρκεια των οδηγών βαρέων οχημάτων. Υπολογίζεται πως η Βρετανία έχει ανάγκη από τουλάχιστον 100.000 οδηγούς, ενώ το πρόβλημα του κλάδου, το οποίο αντανακλάται στις καθυστερήσεις διανομής των αγαθών, έχει επιδεινωθεί τελευταία υπό την επιπλέον πίεση που προκάλεσαν η πανδημία σε συνδυασμό με το Brexit. Παράλληλα, υπήρξαν αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς, αλλά και αποχωρήσεις επαγγελματιών από την ενεργό δράση, με αποτέλεσμα οι εναπομένοντες αυτοκινητιστές να είναι όλο και μεγαλύτεροι σε ηλικία.

Κλείσιμο
Με τα φορτηγά να διαδραματίζουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στον ανεφοδιασμό της αγοράς, όχι μόνο με καύσιμα αλλά σχεδόν με κάθε είδους καταναλωτικό αγαθό, προέκυψε η εκτεταμένη κρίση. Σύμφωνα με τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος προσπαθεί παγίως να υποβαθμίσει την οξύτητα και το βάθος του προβλήματος, ισχυρίζεται ότι «είναι ελαφρώς παραπλανητικός ο πανικός γύρω από τις ελλείψεις που προκαλούνται από τον ανεπαρκή αριθμό οδηγών. Στην πραγματικότητα, οι φορτηγατζήδες που μας λείπουν δεν είναι τόσοι πολλοί. Και, γενικότερα, υπάρχει έλλειμμα ικανού αριθμού οδηγών, όχι μόνο στη Βρετανία, αλλά σε όλο τον κόσμο».



Ειδήσεις σήμερα:

Υποχρεωτικό από τις 4 Οκτωβρίου το πιστοποιητικό για την COVID-19 για όλους στο σύστημα υγείας και κοινωνικής πρόνοιας στην Κροατία

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν προειδοποιούν τις ΗΠΑ εναντίον των παραβιάσεων του αφγανικού εναέριου χώρου

Μεταβολή του καιρού με πτώση της θερμοκρασίας και ενίσχυση των βορείων ανέμων - Δείτε πού θα βρέξει σήμερα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης