Σκάνδαλο Λεβίνσκι: Ο λεκές της Μόνικας έγινε σίριαλ σε δέκα επεισόδια

Σκάνδαλο Λεβίνσκι: Ο λεκές της Μόνικας έγινε σίριαλ σε δέκα επεισόδια

Η ανάρμοστη σχέση της πρώην μαθητευόμενης του Μπιλ Κλίντον στο Λευκό Οίκο και η πολυσυζητημένη υπόθεση με τον περιβόητο λεκέ στο μπλε φόρεμα μέσα από το σίριαλ «Impeachment: American Crime Story» - Η 48χρονη σήμερα Λεβίνσκι έχει κάνει η ίδια την παραγωγή της σειράς και παρουσιάζει από τη σκοπιά της τα γεγονότα 1995-97, όταν είχε διατελέσει περιστασιακή ερωμένη του τότε προέδρου των ΗΠΑ

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
clinton-levinski-arthro
Από σεβασμό προς την υπόληψη και την αξιοπρέπεια της αληθινής Μόνικας Λεβίνσκι, η σεναριογράφος Σάρα Μπέρτζες στην αρχή αποφάσισε να παραλείψει τη σκηνή όπου ο Μπιλ Κλίντον ερεθίζεται βλέποντας το στρινγκ εσώρουχο της υφισταμένης του -ακριβώς επειδή εκείνη είχε φροντίσει να το επιδείξει, προκειμένου να προκαλέσει τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ. Ωστόσο, η επιλογή της υπερπροστατευτικής σεναριογράφου δεν επικράτησε. Και αυτό διότι η ίδια η Λεβίνσκι επέμεινε να συμπεριληφθεί η συγκεκριμένη σκηνή στη νέα σειρά «Impeachment: American Crime Story» («Η παραπομπή του προέδρου: Μια αμερικανική ιστορία εγκλήματος»).

Διότι στο καινούριο δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ των 10 επεισοδίων γύρω από το «σκάνδαλο Μόνικα», το οποίο θα αρχίσει να προβάλλεται από τις 7 Σεπτεμβρίου στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο FX, συμπαραγωγός είναι η Μόνικα Λεβίνσκι αυτοπροσώπως. Μάλιστα, η ενεργή συμμετοχή της στη δημιουργία της σειράς ήταν η βασική προϋπόθεση για την υλοποίησή της. Ο παραγωγός Ράιαν Μέρφι ήταν εξαρχής αποφασισμένος να εγκαταλείψει εντελώς την ιδέα του «Impeachment» εάν η Λεβίνσκι δεν δεχόταν να συνεργαστεί και να ελέγχει ως την παραμικρή λεπτομέρεια την απόπειρα αφήγησης της πολύκροτης ιστορίας.

clinton-levinski__2_
Ντοκουμέντα που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο, όπως το διαβόητο φόρεμα με τον λεκέ και αφιερώσεις του πρώην προέδρου των ΗΠΑ στη Μόνικα Λεβίνσκι


Μιας ιστορίας η οποία δεν έχει αλλάξει στο παραμικρό, εφόσον όλα όσα ήταν να ειπωθούν έχουν εξαντληθεί προ πολλού. Αυτό που έχει αλλάξει είναι, λίγο πολύ, το πνεύμα και τα ήθη των καιρών. Το κίνημα #MeToo, η σύγχρονη αντίληψη για τη χειραφέτηση της γυναίκας, ευνοεί την επαναπροσέγγιση μιας τόσο πολυσυζητημένης υπόθεσης, αλλά αυτή τη φορά από τη σκοπιά της Μόνικας Λεβίνσκι. Φυσικά, η 48χρονη σήμερα Λεβίνσκι στην πραγματικότητα δεν κατάφερε ποτέ να βρει άλλο μέσο βιοπορισμού πέρα από την αφήγηση των γεγονότων της περιόδου 1995-97, όταν είχε διατελέσει περιστασιακή ερωμένη του προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.

Ηδη από το 1999, όταν ακόμη βρισκόταν κατά κάποιον τρόπο «αιχμάλωτη» των αμερικανικών υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας σχετικά με το τι μπορούσε να αποκαλύψει και τι όχι, είχε διηγηθεί την περιπέτειά της σε μια σειρά εξομολογήσεων η οποία κατέληξε να εκδοθεί σε μορφή αυτοβιογραφικού βιβλίου. Επομένως, σήμερα ακόμη και η ίδια δεν έχει πολλά να προσθέσει, έστω σαν μια εντελώς προσωπική εκδοχή της ιστορίας που την έκανε παγκοσμίως γνωστή - αλλά και σε πολύ μεγάλο βαθμό την κατέστρεψε.

Παρ’ όλα αυτά, η σειρά του FX αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς η εξωσυζυγική περιπέτεια του Κλίντον, εξαιτίας της οποίας αντιμετώπισε έως και το ενδεχόμενο καθαίρεσης, δεν έχει πάψει να απασχολεί τους Αμερικανούς - και όχι μόνο. Δεν είναι καθόλου υπερβολική η παρατήρηση ότι το «σκάνδαλο Μόνικα» στέκεται άνετα δίπλα π.χ. στη δολοφονία του JFK, στην κορυφή του καταλόγου με τα γεγονότα της Αμερικανικής Ιστορίας τα οποία εξακολουθούν να ασκούν απαραμείωτη γοητεία σε εκατομμύρια ανθρώπους.

clinton-levinski__3_
Η 48χρονη σήμερα Μόνικα Λεβίνσκι στην παρουσίαση της σειράς «Impeachment: American Crime Story»


Το σίριαλ Λεβίνσκι

Στην παραγωγή του FX, ο ρόλος του Μπιλ Κλίντον έχει ανατεθεί στον Κλάιβ Οουεν, τον Βρετανό κινηματογραφικό σταρ, ο οποίος χρειάστηκε να μεταμορφωθεί προκειμένου να συγκλίνει εμφανισιακά με τον πρώην πλανητάρχη, αν και ο ίδιος είναι εκ φύσεως πολύ πιο αρρενωπός από τον Κλίντον. Μια άλλη πρόκληση ήταν το να αφομοιώσει τον τρόπο ομιλίας και την αμερικανική προφορά - με τις όποιες λεπτές ιδιαιτερότητες του νότιου ιδιώματος και του Αρκάνσας απ’ όπου κατάγεται ο Κλίντον. Λέγεται, μάλιστα, ότι η ερμηνεία του είναι άξια υποψηφιότητας για κάποιο μεγάλο βραβείο. Το ίδιο ισχύει και για τη Σάρα Πόλσον, η οποία υποδύεται τη διπρόσωπη φίλη της Λεβίνσκι, Λίντα Τριπ.

Κλείσιμο
Καθώς η συμβολή της στο ξέσπασμα του σκανδάλου ήταν καθοριστική (ηχογραφούσε κρυφά τις λεπτομερείς περιγραφές της Μόνικας από τις συνευρέσεις της με τον Κλίντον), ο χαρακτήρας της Τριπ αποτελεί κλειδί στην εξέλιξη της σειράς. Στην πραγματικότητα η κάμερα του «Impeachment» καταγράφει σε πρώτο πλάνο την τροχιά που ακολούθησε η σχέση ανάμεσα στη Λεβίνσκι και την Τριπ, από τη συναδελφική αλληλοκατανόηση έως την προδοσία και την κατάδοση.

Οσο για τον ρόλο της κεντρικής ηρωίδας, δηλαδή της Μόνικας Λεβίνσκι, επελέγη η Μπίνι Φέλντσταϊν. Λέγεται ότι μόλις την είδε για πρώτη φορά η Λεβίνσκι, ξαφνιάστηκε από τη φυσιογνωμική ομοιότητα και αναφώνησε αυθόρμητα: «Αυτή η κοπέλα είμαι εγώ στα 22 μου!».

Από τη δική της πλευρά η Φέλντσταϊν είχε δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο: «Η προσωπικότητα που θα ήθελα κάποια στιγμή να υποδυθώ είναι η Μόνικα Λεβίνσκι». Και τώρα που το «Impeachment» είναι έτοιμο να προβληθεί, η Μπίνι εξηγεί σε συνεντεύξεις της ότι «για να παίξω όσο πιο πειστικά γινόταν τη Μόνικα, έπρεπε να νιώσω η ίδια το πόσο πόνεσε εκείνη».

Επί 9 μήνες η ηθοποιός καταδυόταν στα ντοκουμέντα του σκανδάλου. Μελέτησε την αυτοβιογραφία της Λεβίνσκι και άκουσε τις πρωτότυπες ηχογραφήσεις των τηλεφωνικών συνδιαλέξεών της με τη Λίντα Τριπ. Ταυτόχρονα, διάβασε εκατοντάδες σελίδες από τα στοιχεία που είχε συγκεντρώσει η ομάδα έρευνας και τεκμηρίωσης της παραγωγής. Παρ’ όλα αυτά, όπως λέει σε συνέντευξή της στο «Vanity Fair», «εκτός από όλη αυτή την έρευνα που έκανα για εκείνην, έπρεπε να τη συναντήσω διά ζώσης.

clinton-levinski__4_
Ο ηθοποιός Κλάιβ Οουεν που υποδύεται τον Μπιλ Κλίντον στη σειρά του FX
Η Μόνικα ήταν πάντα ξεκάθαρη - και έτσι παραμένει ακόμη, ότι η σχέση της με τον Κλίντον ήταν συναινετική. Βέβαια το ότι υπάρχει συναίνεση δεν σημαίνει ότι εξαφανίζεται το χάσμα ισχύος ανάμεσα στις δύο πλευρές. Κάθε μαθητευόμενη που έχει ερωτικό δεσμό με τον προϊστάμενό της υφίσταται αυτή την ανισότητα. Και στην περίπτωση της Μόνικας, το αφεντικό της ήταν ο πιο ισχυρός άνθρωπος του κόσμου. Αυτό διαχέεται στα πάντα. Επειδή εκείνος είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, η Μόνικα δεν μπορεί να έρθει σε επαφή μαζί του όποτε το θελήσει η ίδια. Θα πρέπει να την καλέσει αυτός. Για να τον δει, η Μόνικα πρέπει να πάρει ειδική άδεια εισόδου στον Λευκό Οίκο. Κι έτσι μετατρέπεται σε μια νεαρή γυναίκα χωρίς κοινωνική ζωή. Δεν μπορεί να βγει καν με την οικογένειά της επειδή περιμένει τηλεφώνημα από τον Κλίντον».

Το πρόβλημα της Μόνικας δεν ήταν μόνο ότι ερωτεύτηκε τον κατά 27 χρόνια μεγαλύτερό της πρόεδρο των ΗΠΑ. Η πραγματική δοκιμασία άρχισε από τις αλλεπάλληλες προδοσίες. Καταρχάς, χωρίς να υποπτεύεται το παραμικρό, η Λεβίνσκι πείστηκε από τη Λίντα Τριπ να φυλάξει τα μικρο-δώρα που της έκανε ο Κλίντον και, κυρίως, να μη στείλει ποτέ στο καθαριστήριο εκείνο το περιβόητο μπλε φόρεμα. Ο λευκός λεκές στον γιακά ήταν το αδιάσειστο πειστήριο ότι ο πλανητάρχης είχε εκσπερματώσει πάνω της. Η Τριπ έδωσε τα απαραίτητα στοιχεία στον Κένεθ Σταρ, έναν ανεξάρτητο από πολιτικά κόμματα αλλά κρατικό ελεγκτή, ο οποίος εκείνη την περίοδο ξεψάχνιζε την ιδιωτική περιουσία του Κλίντον, αναζητώντας παρανομίες. Στα χέρια του Σταρ, το υλικό που πήρε από την Τριπ ήταν ό,τι χρειαζόταν για να κάψει τον πρόεδρο. Η αποκάλυψη της εξωσυζυγικής σχέσης του Κλίντον με τη Λεβίνσκι έγινε τον Ιανουάριο του 1998.

Σε πρώτη φάση, εκείνος αρνήθηκε τα πάντα, ακόμη και ενόρκως, ακόμη και σε τηλεοπτική του εμφάνιση κοιτάζοντας στα μάτια κάθε τηλεθεατή. Ωστόσο, οι περιγραφές της Λεβίνσκι έμοιαζαν πολύ πιο πειστικές. Αφού κρύφτηκε για μερικές ημέρες μετά τον πρώτο αιφνιδιασμό και την ολομέτωπη επιδρομή των ΜΜΕ στην προσωπική της ζωή, η Λεβίνσκι μίλησε για 9 σεξουαλικές συνευρέσεις με τον Μπιλ Κλίντον στο Οβάλ Γραφείο - αν και διευκρίνιζε ότι η επαφή τους δεν πέρασε ποτέ στην καθαυτό διείσδυση. Εντελώς απροετοίμαστη για τη θύελλα, νέα και άπειρη, χωρίς να συνειδητοποιεί το μέγεθος του σκανδάλου στο οποίο πρωταγωνιστούσε, η Μόνικα έδωσε άθελά της έναυσμα για μια άνευ προηγουμένου παρωδία, μια σάτιρα που εξευτέλιζε το κύρος του Αμερικανού προέδρου κυριολεκτικά σε όλο τον πλανήτη.

Η Λεβίνσκι μιλούσε για τον λεκέ στο φόρεμά της, το πώς ο Κλίντον τοποθέτησε ένα πούρο Αβάνας στο αιδοίο της εν είδει δονητή κ.λπ., ενώ ο «άτακτος» πλανητάρχης αναγκαζόταν να αλλάξει τροπάριο - και φυσικά να γελοιοποιηθεί ακόμη χειρότερα. Αμφισβητώντας π.χ. ότι το στοματικό σεξ λογίζεται σαν ολοκληρωμένο σεξ και άλλες φαιδρότητες. Η ζημιά για το γόητρο των ΗΠΑ ήταν ανεπανόρθωτη.

clinton-levinski__1_
H Μπίνι Φέλντσταϊν στον ρόλο τη Λεβίνσκι με τη Σάρα Πόλσον που υποδύεται τη διπρόσωπη φίλη της, Λίντα Τριπ

Η ώρα της εκδίκησης

Δύο φορές προδομένη, από τη Λίντα Τριπ και τον Μπιλ Κλίντον, η Μόνικα Λεβίνσκι δείχνει να έχει επανεφεύρει τη δημόσια εικόνα της. Αξιοποιώντας το ρεύμα του #MeToo αμείβεται αδρά για τις διαλέξεις που δίνει, κυρίως για θέματα που αφορούν την παρενόχληση, σεξουαλική και μη, ενώ έχει ιδρύσει τη δική της εταιρεία παραγωγής τηλεοπτικού περιεχομένου. Σύμφωνα με όσα αναφέρει σήμερα, εξ αφορμής της προβολής του «Impeachment», δεν ήταν εύκολο για εκείνη ούτε να συγκατατεθεί στην πρόταση για τη δημιουργία της σειράς, ούτε να ξαναζήσει, σε δραματοποιημένη αναπαράσταση, όλα όσα την τραυμάτισαν ψυχικά διά βίου. Λέει χαρακτηριστικά: «Πηγαίνεις για ύπνο το ένα βράδυ ως ένας κοινός άνθρωπος και το επόμενο πρωί ξυπνάς σαν δημόσιο πρόσωπο και όλος ο κόσμος σε μισεί.

Και μπορεί να καταλήξεις ακόμη και στη φυλακή. Ταυτόχρονα χρεοκοπείς, εσύ και η οικογένειά σου. Το ότι το σκάνδαλο δεν απασχολούσε τα δελτία ειδήσεων επί 20 χρόνια όπως γινόταν το 1998, δεν σημαίνει ότι η ιστορία είχε τελειώσει. Δέκα χρόνια μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, εγώ εξακολουθούσα να μην μπορώ να βρω δουλειά. Δεν ήμουν σε θέση να ζήσω». Θα αποδειχθεί, άραγε, το «Impeachment: American Crime Story» η μεγάλη ευκαιρία της Μόνικας Λεβίνσκι να πατσίσει με όσους πιστεύει ότι την αδίκησαν και για όλα όσα υπέφερε; Θεωρεί ότι η ιδιότητά της ως παραγωγού τής προσφέρει την ευκαιρία να εκθέσει την αλήθεια, όσο επώδυνη και αν είναι για την ίδια. Η σχεδόν βέβαιη επιτυχία της σειράς, σε συνδυασμό με τα έσοδα που θα της αποφέρει, πιθανώς να σηματοδοτήσει την πολυπόθητη αρχή μιας καινούριας ζωής - ή έστω τη μεγάλη εκδίκηση για τη Μόνικα Λεβίνσκι.

Ειδήσεις σήμερα:

Νέες καταγγελίες: Ασθενείς με κορωνοϊό αρνούνται να κάνουν μετάγγιση με αίμα από εμβολιασμένους

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν δεσμεύθηκαν να επιτρέψουν να «φύγει ελεύθερα» όποιος το επιθυμεί, δήλωσε ο Μπλίνκεν

Πολιτογραφήθηκε ο Χρήστος Στυλιανίδης - Δείτε το προεδρικό διάταγμα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης