Έκρηξη στην Καμπούλ: Ο Λευκός Οίκος προειδοποιεί τον Μπάιντεν για νέα πιθανή τρομοκρατική επίθεση στο Αφγανιστάν

Έκρηξη στην Καμπούλ: Ο Λευκός Οίκος προειδοποιεί τον Μπάιντεν για νέα πιθανή τρομοκρατική επίθεση στο Αφγανιστάν

Οι σύμβουλοι του Αμερικανού προέδρου τον προειδοποίησαν ότι οι επόμενες λίγες ημέρες που απομένουν της αποστολής απεγκλωβισμού από το Αφγανιστάν θα είναι οι πιο επικίνδυνες μέχρι σήμερα - Στη φονική έκρηξη ο βομβιστής αυτοκτονίας έδρασε ως μοναχικός λύκος - Στους 170 τουλάχιστον οι νεκροί - «Δεν πτοούμαστε», το μήνυμα που έστειλαν οι ΗΠΑ προς το Ισλαμικό Κράτος μετά την ανάληψη ευθύνης για την επίθεση

kbul-01
Βαριά πέφτει η σκιά της τρομοκρατίας πάνω από την παγκόσμια σκηνή μετά το λουτρό αίματος έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ που κόστισε τουλάχιστον 170 ζωές, ενώ άφησε πίσω της περίπου 200 τραυματίες. Ανάμεσα στα θύματα Αμερικανοί και Βρετανοί.

Μετά την επίθεση αυτοκτονίας, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, σειρά χωρών- μελών του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να παγώσουν τις επιχειρήσεις φυγάδευσης πολιτών από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, με αποτέλεσμα να επικρατεί για ακόμη ένα 24ωρο το απόλυτο χάος και χιλιάδες κόσμου να έχουν συγκεντρωθεί προσπαθώντας να διαφύγουν από την κόλαση.

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν για νέες επιθέσεις που είναι πιθανό να συντελεστούν, ενώ διαμηνύουν σε κάθε τόνο πως η απομάκρυνση των πολιτών θα γίνει μέχρι το τελευταίο λεπτό , δηλαδή την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Αυγούστου που έχουν θέσει ως τελεσίγραφο οι Ταλιμπάν. 

Οι σύμβουλοι του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, τον προειδοποίησαν ότι οι επόμενες λίγες ημέρες που απομένουν της αποστολής απεγκλωβισμού από το Αφγανιστάν θα είναι οι πιο επικίνδυνες μέχρι σήμερα, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

Οι προειδοποιήσεις διατυπώθηκαν κατά την συνάντηση του Μπάιντεν στην Αίθουσα Επιχειρήσεων του Λευκού Οίκου με συμβούλους εθνικής ασφαλείας.

Οι σύμβουλοι είπαν στον πρόεδρο Μπάιντεν ότι είναι πιθανή και άλλη επίθεση στην Καμπούλ, ακόμη κι αν (οι Αμερικανοί) ετοιμάζουν σχέδια για να πλήξουν την οργάνωση ISIS-K, ως απάντηση στο πρώτο περιστατικό, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Ο Μπάιντεν έδωσε πλήρη εξουσιοδότηση στους Αμερικανούς στρατιωτικούς διοικητές να πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις εναντίον στόχων της οργάνωσης Ισλαμικό κράτος του Χορασάν (ISIS-K), μετά την επίθεση αυτοκτονίας της οργάνωσης, κατά την οποία σκοτώθηκαν 13 Αμερικανοί στρατιώτες, δήλωσε αξιωματούχος.

«Οι διοικητές μας ενημέρωσαν τον πρόεδρο και την αντιπρόεδρο για τα σχέδια κατά στόχων της οργάνωσης ISIS-K. Ο πρόεδρος επανέλαβε στους διοικητές ότι τους δίνει την πλήρη έγκρισή του να διεξαγάγουν επιχείρηση και να προστατεύσουν τα στρατεύματά μας, και όλοι απάντησαν ότι έχουν τα μέσα που πιστεύουν ότι χρειάζονται για να δράσουν αποτελεσματικά», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η νεότερη εξέλιξη στην υπόθεση της επίθεσης είναι ότι δύο Βρετανοί, καθώς και το παιδί ενός τρίτου Βρετανού υπηκόου, σκοτώθηκαν στη βομβιστική επίθεση, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ.

Άλλοι δύο Βρετανοί πολίτες είναι μεταξύ των τραυματιών.

«Η χθεσινή, κατάπτυστη επίθεση υπογραμμίζει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν όσοι βρίσκονται στο Αφγανιστάν και ενισχύει το επιχείρημα γιατί κάνουμε όλα αυτά για να βγάλουμε τον κόσμο», ανέφερε ο Ράαμπ.

«Θλίβομαι βαθύτατα με την είδηση ότι δύο Βρετανοί πολίτες καθώς και το παιδί ενός τρίτου σκοτώθηκαν την Πέμπτη στην τρομοκρατική επίθεση (…) Ήταν αθώοι άνθρωποι και είναι τραγικό που δολοφονήθηκαν από δειλούς τρομοκράτες, καθώς επιχειρούσαν να φέρουν τους δικούς τους στην ασφάλεια, στο Ηνωμένο Βασίλειο», πρόσθεσε.

Μετά την επίθεση από βομβιστή αυτοκτονίας, που έδρασε ως μοναχικός λύκος, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη. Συγκεκριμένα, το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν, παρακλάδι του ISIS, βρέθηκε πίσω από το λουτρό αίματος στο Αφγανιστάν. 

Το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν αναρριχήθηκε το 2015, ως αποτέλεσμα της εξάπλωσης της ομάδας ISIS έξω από το Ιράκ και τη Συρία.

Η περιοχή Χορασάν καλύπτει το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, την κεντρική Ασία και μέρος του Ιράν.

Οι μαχητές του ISIS-K πιστεύεται ότι είναι 2.200, με τον φόβο για αύξηση του αριθμού να είναι υπαρκτός δεδομένης της αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων από τη γύρω περιοχή.

Οι συγκεκριμένοι μαχητές είναι εγκατεστημένοι στις επαρχίες Κονάρ και Νανγκαράρ, ενώ βρίσκονται πίσω από ορισμένες από τις σκληρές επιθέσεις στο Αφγανιστάν.

Μετά τη φονική έκρηξη, οι ΗΠΑ έσπευσαν να στείλουν το μήνυμα ότι δεν θα πτοηθούν από το Ισλαμικό Κράτος και πως δεν θα επιτρέψουν άλλες επιθέσεις από το Αφγανιστάν σε βάρος των Αμερικανών. 

Στην αποσαφήνιση ότι δεν σημειώθηκε δεύτερη έκρηξη κοντά σε ξενοδοχείο, έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, και πως ο βομβιστής αυτοκτονίας έδρασε ως μοναχικός λύκος, προχώρησε διπλωμάτης του Πενταγώνου σε συνέντευξη Τύπου, μετά το λουτρό αίματος στο Αφγανιστάν.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου υπογράμμισε, ακόμη, πως 5.000 Αμερικανοί έχουν απομακρυνθεί με ασφάλεια από το Αφγανιστάν, ενώ η καταληκτική ημερομηνία, η 31η Αυγούστου, που έχουν θέσει οι Ταλιμπάν για την απομάκρυνση των Αμερικανών δεν είναι μακριά.

Συνολικά, 111.000 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί αεροπορικώς έξω από το Αφγανιστάν, ως μέρος της επιχείρησης εκκένωσης.

Υπάρχουν ακόμη 5.400 άνθρωποι στο αεροδρόμιο της Καμπούλ περιμένοντας να απομακρυνθούν με πτήσεις.

«Πάνω από 5.000 μέλη αμερικανικών υπηρεσιών βρίσκονται σε κίνδυνο. Αντιλαμβανόμαστε τη δυσκολία της επιχείρησης, το Ισλαμικό Κράτος δεν θα μας φοβίσει όμως», τόνισε ακόμη.

«Θα απομακρύνουμε τον κόσμο μέχρι το τελευταίο λεπτό», διεμήνυσε το Πεντάγωνο, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξουν και άλλες επιθέσεις στο Αφγανιστάν λόγω απειλών που εντοπίζονται στην περιοχή. 

Ειδήσεις σήμερα

Υπουργείο Υγείας: Δύο δωρεάν self test για τους μη εμβολιασμένους που επιστρέφουν από διακοπές

Αφγανός υπουργός έγινε διανομέας με ποδήλατο στη Γερμανία και τώρα τον κάνουν μάνατζερ

Προφυλακιστέος ο Μπέντζαμιν Μεντί της Μάντσεστερ Σίτι - Κατηγορείται για τέσσερις βιασμούς και μία σεξουαλική επίθεση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης