Αφγανός υπουργός έγινε διανομέας με ποδήλατο στη Γερμανία και τώρα τον κάνουν μάνατζερ

Αφγανός υπουργός έγινε διανομέας με ποδήλατο στη Γερμανία και τώρα τον κάνουν μάνατζερ

Ο Σάγεντ Σαντάτ ήταν υπουργός Επικοινωνιών μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο, οπότε εγκαταστάθηκε στη Γερμανία - Παρά τα πτυχία του δεν βρήκε δουλειά στον τομέα του γιατί δεν μιλούσε γερμανικά - Στην αρχή παρέδιδε  πίτσες και μπιφτέκια και τώρα η εταιρεία του προσφέρει επιτελική θέση

afganos-delivery3
Ο Σάγεντ Σαντάτ ήταν υπουργός Επικοινωνιών στην αφγανική κυβέρνηση προτού εγκατασταθεί στη Γερμανία τον περασμένο Δεκέμβριο ελπίζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον. Σήμερα εργάζεται ως διανομέας στη Λειψία, στην ανατολική Γερμανία, παραδίδοντας μπιφτέκια και πίτσα. Ωστόσο η εταιρεία μου, μόλις η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου, του προσέφερε θέση μάνατζερ. 

Ο ίδιος λέει ότι ορισμένοι στην πατρίδα του σχολίασαν αρνητικά την απόφασή του να κάνει τη δουλειά του διανομέα, έχοντας υπηρετήσει στην κυβέρνηση επί δύο χρόνια μέχρι το 2018. 

«Δεν αισθάνομαι για κανένα λόγο ενοχές. Ελπίζω και άλλοι πολιτικοί να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο, εργαζόμενοι με το κοινό αντί να κρύβονται», λέει ο 49χρονος ακουμπισμένος στο ποδήλατό του και φορώντας την πορτοκαλί στολή του.

Είχε εξασφαλίσει 45.000 σταθερές συνδέσεις τηλεφωνίας.

Όταν ο Σααντάτ έγινε υπουργός υπό τον πρόεδρο Ασράφ Γάνι, που διέφυγε, ξέρει από πολιτική. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργός Επικοινωνιών εξασφάλισε, μεταξύ άλλων, περίπου 45.000 σταθερές συνδέσεις τηλεφωνίες για τους συμπολίτες του. Με αυτόν τον τρόπο, εκτιμάται ότι δέκα εκατομμύρια άνθρωποι στο Αφγανιστάν απέκτησαν πρόσβαση σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, αναφέρει η εφημερίδα «Frankfurter Rundschau». Ωστόσο ξαφνικά όλα άλλαξαν.


Στα τέλη του 2020 αναγκάστηκε σε παραίτηση. Ωστόσο φοβόταν να παραμείνει στη θέση του και μετανάστευσε στη Γερμανία. 

Κλείσιμο
Όταν όμως η εταιρεία Lieferando στην οποία εργάζεται πληροφορήθηκε την ιστορία μου, η οποία κάνει πλέον τον γύρο του κόσμου, του προσέφερε δουλειά ως μάνατζερ. «Θα δω τι ακριβώς μου προσφέρουν και θα αποφασίσω», εξομολογήθηκε ο Σααντάτ σε δημοσιογράφο της LVZ. Προς το παρόν έχει όμως ήδη αποδεχθεί μια προσφορά εργασίας ως διαλογέας δεμάτων στην εταιρεία DHL της Λειψίας στην οποία επρόκειτο να ξεκινήσει να εργάζεται στα τέλη Σεπτεμβρίου. Η ιστορία του φαίνεται πως δεν έχει τελειώσει και θα έχει ακόμα ενδιαφέροντα κεφάλαια.

Ήρθε στο προσκήνιο μετά το χάος στο Αφγανιστάν

Η ιστορία του απέκτησε τώρα δημοσιότητα λόγω του χάους που επικρατεί στη χώρα μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Συγγενείς και φίλοι του θέλουν και εκείνοι να φύγουν ελπίζοντας ότι θα μπορέσουν να επιβιβαστούν σε μια πτήση όπως και χιλιάδες άλλοι στην Καμπούλ που περιμένουν το ίδιο.

Με την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων στον ορίζοντα ο αριθμός των Αφγανών αιτούμενων άσυλο στη Γερμανία αυξήθηκε από την αρχή του χρόνου κατά περισσότερο από 130%, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για τη Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες.

afganos_ypoyrgos2


Εμπόδιο για να βρει δουλειά η μη γνώση γερμανικών

Αλλά ακόμη και με το βιογραφικό του, ο Σαντάτ έκανε αγώνα για να βρει μια δουλειά στη Γερμανία η οποία θα ταίριαζε στην επαγγελματική εμπειρία του.

Με πτυχία στις τηλεπικοινωνίες και στην τεχνολογία πληροφοριών, ήλπιζε ότι θα βρει μια δουλειά σε έναν σχετικό χώρο. Αλλά καθώς δεν μιλούσε καθόλου γερμανικά, είχε πολύ λίγες πιθανότητες.  «Η γλώσσα είναι το σημαντικότερο», λέει ο Σαντάτ, ο οποίος έχει και βρετανική υπηκοότητα.

Καθημερινά κάνει τέσσερις ώρες μάθημα γερμανικών σε ένα φροντιστήριο ξένων γλωσσών προτού ξεκινήσει την εξάωρη απογευματινή του βάρδια παραδίδοντας γεύματα για την εταιρεία Lieferando, όπου ξεκίνησε να εργάζεται αυτό το καλοκαίρι.

«Οι πρώτες ημέρες ήταν συναρπαστικές, αλλά δύσκολες. Όσο περισσότερο κυκλοφορείς και όσο περισσότερο βλέπεις ανθρώπους, τόσο περισσότερο μαθαίνεις», καταλήγει ο Σαντάτ περιγράφοντας την πρόκληση της εκμάθησης ποδηλάτου μέσα στην κίνηση της πόλης.


afganos_ypoyrgos1


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, RTL


Ειδήσεις σήμερα:

Προφυλακιστέος ο Μπέντζαμιν Μεντί της Μάντσεστερ Σίτι - Κατηγορείται για τέσσερις βιασμούς και μία σεξουαλική επίθεση


Άκης Τσοχατζόπουλος: Την Τρίτη από το Α' Νεκροταφείο η κηδεία του


Γιάννης Καλλιάνος: «Τα δύσκολα από την κακοκαιρία ''εξπρές'' πέρασαν - Τοπικού χαρακτήρα φαινόμενα τις επόμενες ώρες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης