Τρόμος στην Καμπούλ: Φόβοι για νέο χτύπημα από το ISIS μετά την επίθεση με 103 νεκρούς

Τρόμος στην Καμπούλ: Φόβοι για νέο χτύπημα από το ISIS μετά την επίθεση με 103 νεκρούς

Η βρετανική επιχείρηση απομακρύνσεων θα τελειώσει σε «μερικές ώρες», ενώ οι Ισπανοί ολοκλήρωσαν τις τελευταίες πτήσεις - Μεταξύ των νεκρών Αμερικανοί στρατιώτες, Αφγανοί άμαχοι και Ταλιμπάν

kabul_attacks_next_day_xr
Η απειλή περαιτέρω επιθέσεων γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ θα αυξηθεί καθώς τα δυτικά στρατεύματα θα πλησιάζουν στην αποχώρησή τους από το Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας. «Οι χθεσινές εκρήξεις, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 85 άνθρωποι συμπεριλαμβανομένων 13 Αμερικανών στρατιωτών, δεν επιτάχυναν την αποχώρηση των Βρετανών από τη χώρα», σημείωσε ο Βρετανός υπουργός, προσθέτοντας ότι το κλείσιμο κέντρου επεξεργασίας αιτημάτων αποχώρησης στο Baron Hotel κοντά στο αεροδρόμιο έγινε βάσει χρονοδιαγράμματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας The Wall Street Journal, ο απολογισμός των θυμάτων της επίθεσης στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ έχει φθάσει πλέον τους 103 νεκρούς. Ειδικότερα, το ρεπορτάζ της WSJ αναφέρει ότι νεκροί είναι τουλάχιστον 90 Αφγανοί και τουλάχιστον 13 μέλη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.

«Η απειλή είναι προφανές ότι θα αυξηθεί όσο εγγύτερα φτάνουμε στην αποχώρηση», δήλωσε ο Ουάλας στο Sky News. «Το σενάριο θα είναι πάντα, όπως φεύγουμε, ότι ορισμένες οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) θα θελήσουν να ισχυριστούν ότι αυτές έδιωξαν τις ΗΠΑ ή τη Βρετανία», σχολίασε και υπογράμμισε ότι οι Βρετανοί θα αναλάβουν δράση κατά του Ισλαμικού Κράτους όπου κι αν αυτό κάνει την εμφάνισή του.




Η επιχείρηση απομάκρυνσης ανθρώπων που διεξάγει η Βρετανία στο Αφγανιστάν θα τερματιστεί «σε μερικές ώρες», πρόσθεσε εξάλλου ο Βρετανός υπουργός Άμυνας σήμερα, επομένη της επίθεσης που διαπράχθηκε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. «Τώρα θα διαχειριστούμε τις (περιπτώσεις) των ανθρώπων που φέραμε μαζί μας, τους περίπου χίλιους ανθρώπους στο εσωτερικό του αεροδρομίου, και θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε για να βρούμε κάποιους ανθρώπους μέσα στο πλήθος, όπου μπορούμε, αλλά στο σύνολό της η βασική επιχείρηση έχει τώρα τελειώσει και δεν έχουμε πλέον παρά μόνον μερικές ώρες», διευκρίνισε.

«Αισθανόμαστε βαθειά λύπη που δεν μπόρεσαν όλοι να απομακρυνθούν κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας», υπογράμμισε.

Νωρίτερα το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι βρετανικές δυνάμεις έχουν εισέλθει στα τελικά στάδια των απομακρύνσεων ανθρώπων από το αεροδρόμιο της Καμπούλ και ότι οι εγκαταστάσεις ελέγχου των αιτημάτων απομάκρυνσης έχουν κλείσει. «Δεν θα κληθούν άλλοι άνθρωποι στο αεροδρόμιο για απομάκρυνση», ανέφερε το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Κλείσιμο
Μέχρι στιγμής η Βρετανία έχει απομακρύνει περισσότερους από 13.700 Βρετανούς πολίτες και Αφγανούς από τη χώρα, στην δεύτερη μεγαλύτερη αεροδιακομιδή που πραγματοποιούν οι δυνάμεις της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας μετά την Αερογέφυρα του Βερολίνου του 1949, σύμφωνα με το υπουργείο



Η Ισπανία τερμάτισε τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης πολιτών από την Καμπούλ

Η Ισπανία ανακοίνωσε σήμερα το τέλος των επιχειρήσεων απομάκρυνσης πολιτών από το Αφγανιστάν έπειτα από την άφιξη των «δύο τελευταίων ισπανικών πτήσεων» στο Ντουμπάι λίγο μετά μια εβδομάδα αφότου ξεκίνησε αυτή η αερογέφυρα έπειτα από την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Η ιστοσελίδα της εφημερίδας El Pais έγραψε, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, ότι η Ισπανία απομάκρυνε και όλο το διπλωματικό της προσωπικό από την Καμπούλ και ότι δύο στρατιωτικά αεροσκάφη με τους τελευταίους 81 Ισπανούς έφθασαν σήμερα το πρωί στο Ντουμπάι προερχόμενα από την Καμπούλ.

Το ισπανικό υπουργείο Άμυνας δεν απάντησε άμεσα στο αίτημα του Ρόιτερς να σχολιάσει.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σκληρές εικόνες στα παρακάτω βίντεο:



Αλβανία: Οι πρώτοι 121 αφγανοί πρόσφυγες έφθασαν στα Τίρανα

Οι πρώτοι 121 Αφγανοί πρόσφυγες έφθασαν σήμερα τις πρωινές ώρες στο αεροδρόμιο των Τιράνων προερχόμενοι από το αεροδρόμιο της Τιφλίδας.

Στο αεροδρόμιο των Τιράνων τους υποδέχτηκαν η Αλβανίδα Υπουργός Εξωτερικών Όλντα Τζάτσκα και η Αμερικανίδα Πρέσβης στα Τίρανα Γιούρι Κιμ.

Στην Αλβανία τους καλωσόρισε ο Πρωθυπουργός της χώρας Έντι Ράμα, ο οποίος ανέφερε επίσης ότι πρόκειται για επιστήμονες, καλλιτέχνες , ανθρώπους των γραμμάτων γυναίκες και παιδιά.

Οι Αφγανοί πρόσφυγες θα στεγαστούν στις φοιτητικές εστίες του πανεπιστημίου Τιράνων. Κατά την Υπουργό Εξωτερικών Τζάτσκα, στην Αλβανία θα εγκατασταθούν τέσσερις χιλιάδες Αφγανοί πρόσφυγες. Ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα τα μέρη που θα εγκατασταθούν, ενώ η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για μόνιμη παραμονή τους στη χώρα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα:

O Κούγιας αναλαμβάνει την υπεράσπιση της Αφροδίτης Μπάρμπα

Ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ – Δείτε αναλυτικά

Ο μαζικός εμβολιασμός θα βοηθήσει να μην εμφανιστούν επόμενες μεταλλάξεις - Τι λέει Αμερικανός καθηγητής Ιατρικής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης