Καμάλα Χάρις: Σκοπός μας είναι τώρα να οδηγήσουμε κόσμο με ασφάλεια εκτός Αφγανιστάν

Καμάλα Χάρις: Σκοπός μας είναι τώρα να οδηγήσουμε κόσμο με ασφάλεια εκτός Αφγανιστάν

Οι δηλώσεις της αντιπροέδρου των ΗΠΑ μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν - Πριν από ένα 24ωρο, σε διάγγελμά του, ο Τζο Μπάιντεν τόνισε: «Μετά από 20 χρόνια ήταν ώρα να αποχωρήσουμε από το Αφγανιστάν»

kamala-xaris
Το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν σκοπό την παρέμβαση για το χτίσιμο έθνους στέλνουν τις τελευταίες ώρες οι ΗΠΑ, μετά τις δραματικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν με την επικράτηση των Ταλιμπάν.

Η αγωνία, πάντως, για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη μεταναστευτική κρίση είναι φανερή στη Δύση, ενώ η ΕΕ εστιάζει στην έναρξη συνομιλιών με τους Ταλιμπάν.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, διεμήνυσε τα εξής, μέσω Twitter, εν μέσω τρομακτικής πολιτικής ρευστότητας: «Πήγαμε στο Αφγανιστάν πριν από σχεδόν 20 χρόνια. Τώρα, η αποστολή μας είναι να οδηγήσουμε τους ανθρώπους μας, τους συμμάχους μας και τους ευάλωτους Αφγανούς, με ασφάλεια, εκτός της χώρας».

Κλείσιμο

«Υποστηρίζω σθεναρά την απόφασή μου ότι μετά από 20 χρόνια ήταν ώρα να αποχωρήσουμε από το Αφγανιστάν»,  τόνισε, σε διάγγελμά του, πριν από ένα 24ωρο, ο Αμερικανός πρόεδρος.

Όπως παραδέχτηκε, «η αλήθεια είναι ότι όλα εξελίχθηκαν γρηγορότερα από ό,τι περιμέναμε» καθώς «η πολιτική ηγεσία το έβαλε στα πόδια και ο στρατός κατέρρευσε».

Ο Μπάιντεν συνέχισε λέγοντας ότι η συμφωνία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τους Ταλιμπάν μείωσε την παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα από περίπου 15.500 σε 2.500.

Πρόσθεσε ότι η συμφωνία του Τραμπ με τους Ταλιμπάν προέβλεπε την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων έως την 1η Μαΐου ενώ οι οι Ταλιμπάν «ήταν στο ισχυρότερο σημείο από στρατιωτικής άποψης από το 2001».

«Η επιλογή που έπρεπε να κάνω ως πρόεδρος ήταν είτε να ακολουθήσω αυτήν τη συμφωνία, είτε να είμαι έτοιμος να επιστρέψω στον αγώνα κατά των Ταλιμπάν».

«Δεν υπήρξε ποτέ μια καλή στιγμή για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων», είπε, συμπληρώνοντας όμως ότι «οι Αμερικανοί δεν μπορούν και δεν πρέπει να πεθαίνουν πολεμώντας σε έναν πόλεμο που οι Αφγανοί δεν είναι διατεθειμένοι να πολεμήσουν για τον εαυτό τους».

«Ξοδέψαμε πάνω από 1 τρισ. δολάρια και ο στρατός του Αφγανιστάν δεν έδωσε τη μάχη. Τους δώσαμε τα εργαλεία, πληρώσαμε τους μισθούς τους, τους δώσαμε αεροπορική στήριξη. Τους δώσαμε κάθε μέσο, αλλά δεν μπορούσαμε να τους δώσουμε την επιθυμία να πολεμήσουν για τη χώρα τους. Αφού δεν το έκαναν τώρα, δεν θα το έκαναν σε ένα χρόνο, σε 10 ή σε 20 χρόνια»,  
είπε.

Ειδήσεις σήμερα

Μπορέλ: Η ΕΕ πρέπει να αρχίσει συνομιλίες με τους Ταλιμπάν - Να αποτρέψουμε προσφυγική κρίση

Ντάνιελ Κρεγκ: Ο «Mr James Bond» δεν θα αφήσει δεκάρα από την περιουσία του στα παιδιά του

Ιωάννα Χαρδαλιά: «Είναι ντροπή να χαίρεστε με τη λύπη, το άγχος και την ανησυχία μας...»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης