Αφγανιστάν: Ο μουφτής του σουλτανάτου του Ομάν «συγχαίρει» τον «αδελφό αφγανικό λαό» για τη «νίκη του»

Αφγανιστάν: Ο μουφτής του σουλτανάτου του Ομάν «συγχαίρει» τον «αδελφό αφγανικό λαό» για τη «νίκη του»

Πρόκειται για το πρώτο συγχαρητήριο μήνυμα προς το ισλαμιστικό κίνημα από θρησκευτική αρχή στον Κόλπο

ahman_bin
Ο μουφτής του σουλτανάτου του Ομάν, η κορυφαία θρησκευτική αρχή στο κράτος του Κόλπου, εξέφρασε χθες Δευτέρα τα συγχαρητήριά του «στον αφγανικό λαό» για τη «νίκη του επί των εισβολέων», αφού το Αφγανιστάν έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν.

Πρόκειται για το πρώτο συγχαρητήριο μήνυμα προς το ισλαμιστικό κίνημα από θρησκευτική αρχή στον Κόλπο. Πολλές κυβερνήσεις στην περιοχή έχουν ήδη αντιδράσει, αλλά για να τονίσουν την ανάγκη να αποκατασταθεί η σταθερότητα και να προστατευθούν οι άμαχοι.

Την Κυριακή, χάρη στην αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και στο ότι οι αφγανικές δυνάμεις δεν έδωσαν μάχη, οι Ταλιμπάν κυρίευσαν την Καμπούλ.

«Συγχαίρουμε τον αδελφό αφγανικό λαό για (...) τη νίκη του επί των εισβολέων», ανέφερε ο Άχμαντ μπιν Χάμαντ αλ Χαλίλι μέσω Twitter.



Κλείσιμο
Μέσα σε δέκα ημέρες, το ριζοσπαστικό ισλαμιστικό κίνημα, που εξαπέλυσε τον Μάιο ολομέτωπη επίθεση εκμεταλλευόμενο την απόσυρση των ξένων στρατευμάτων που απέμεναν, κατέλαβε πρακτικά ολόκληρη τη χώρα.

Οι Ταλιμπάν επέβαλαν καθεστώς βασιζόμενο σε φονταμενταλιστική ερμηνεία του ισλαμικού νόμου όταν κυβερνούσαν το Αφγανιστάν, από το 1996 μέχρι το 2001, τη χρονιά που εκδιώχθηκαν από την εξουσία με την εισβολή στη χώρα διεθνούς στρατιωτικού συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Οι γυναίκες δεν είχαν δικαίωμα ούτε να εργάζονται, ούτε να μορφώνονται, η ένδυσή τους με την μπούρκα, μανδύα ο οποίος καλύπτει ολόκληρο το γυναικείο σώμα, ήταν υποχρεωτική δημόσια, ενώ δεν επιτρεπόταν να βγαίνουν από τα σπίτια τους εάν δεν συνοδεύονταν από άνδρα συγγενή.

Μαστιγώσεις και εκτελέσεις, συμπεριλαμβανομένων θανατώσεων διά λιθοβολισμού για «μοιχεία», ήταν συνήθεις πρακτικές και τελούνταν σε δημόσιους χώρους και στάδια.

Όταν βρισκόταν στην εξουσία, το καθεστώς των Ταλιμπάν δεν αναγνωριζόταν παρά από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Πακιστάν.


Ειδήσεις σήμερα: 

Ριάνα: Στον θρόνο της παγκόσμιας showbiz με περιουσία 1,7 δισ. δολάρια

Μπέλα Χαντίντ: Φόρεσε τη δημιουργία Ελληνίδας σχεδιάστριας και φαίνεται σαν να... είναι βρεγμένη

Μπομπ Ντίλαν: Κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση ενός 12χρονου κοριτσιού το 1965
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης