Αφγανιστάν: Αυτοεξόριστος στο Ομάν ή στο Τατζικιστάν ο Ασράφ Γάνι που διέφυγε με πολλά εκατομμύρια δολάρια

Αφγανιστάν: Αυτοεξόριστος στο Ομάν ή στο Τατζικιστάν ο Ασράφ Γάνι που διέφυγε με πολλά εκατομμύρια δολάρια

Τον πρώην πρόεδρο φέρεται να εντόπισαν οι ρωσικές αρχές - Άλλες πηγές στέλνουν τον Γάνι στο  Τατζικιστάν - Σκηνές χάους επικράτησαν νωρίτερα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ με οκτώ νεκρούς 

kabul-airport-ganji-0
Την αλλαγή σελίδας και την έναρξη ενός νέου πολιτικού κεφαλαίου στο Αφγανιστάν παρακολουθεί έντρομη η διεθνής κοινότητα κρούοντας το καμπανάκι για σοβαρή καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επικίνδυνο μεταναστευτικό ρεύμα. Η απόλυτη επικράτηση των Ταλιμπάν έχει βυθίσει στο σκοτάδι την Καμπούλ, σηματοδοτώντας μια νέα ταραχώδη περίοδο που θυμίζει τη δεκαετία του '90.

Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, όπως ήταν αναμενόμενο, πυροδότησαν την άμεση αντίδραση της Δύσης, με τις ΗΠΑ να διαμηνύουν ότι συνεργάζονται με τις διεθνείς δυνάμεις για να «καθαρίσουν» το αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου καταγράφηκε σκηνικό πανικού ύστερα από ποδοπάτημα και οκτώ νεκρούς, τον ΟΗΕ να απευθύνει έκκληση για συνομιλίες που θα οδηγήσουν σε σχηματισμό νέας κυβέρνησης, τη Γερμανία να κάνει λόγο για λανθασμένη εκτίμηση της κατάστασης και τον Εμανουέλ Μακρόν να στέλνει το μήνυμα για αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Μέσα στον κυκεώνα των αλλαγών και της πολιτικής ρευστότητας στην περιοχή, η νέα είδηση θέλει τον πρώην πρόεδρο του Αφγανιστάν, Ασράφ Γάνι, να διαφεύγει από τη χώρα με ελικόπτερο.

Άγνωστη, ωστόσο, παραμένει η ακριβής τοποθεσία όπου επέλεξε να διαμείνει ο πρώην πρόεδρος, με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι πιθανόν να βρίσκεται στο Ομάν, ενώ άλλα δημοσιεύματα μιλούσαν νωρίτερα για το Τατζικιστάν.

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο Ασράφ Γάνι διέφυγε από τη χώρα του, με ελικόπτερο, τέσσερα αυτοκίνητα και πολλά μετρητά.

BREAKING: Afghans cling to moving planes at Kabul airport in desperate attempt to flee Taliban



Κλείσιμο
Afghan 'stowaways fall to death' after clinging to plane as thousands flee Taliban


Οι εικόνες που κυκλοφόρησαν, νωρίτερα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το αεροδρόμιο του Αφγανιστάν κόβουν την ανάσα: Άνθρωποι πέφτουν στο κενό από αεροπλάνο μετά την απογείωσή του, τη στιγμή που εκατοντάδες Αφγανοί προσπαθούν να διαφύγουν από το χάος της χώρας τους. Οι πρωτοφανείς σκηνές δείχνουν απελπισμένους ανθρώπους να σκαρφαλώνουν στα αεροσκάφη, ενώ καταγράφηκαν οκτώ θάνατοι ύστερα από ποδοπάτημα.

24584446
24584453
24584454


Σε διάγγελμα ο Τζο Μπάιντεν διεμήνυσε, μεταξύ άλλων, πως οι Αμερικανοί δεν μπορούν και δεν πρέπει να πεθαίνουν σε έναν πόλεμο που οι Αφγανοί δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν για τον εαυτό τους. Τηλεφωνική συνομιλία είχαν, νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, για την ασφάλεια των πολιτών.

Η αγωνία της Δύσης είναι φανερή. Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ζητεί το Αφγανιστάν να μην γίνει παράδεισος τρομοκρατών που ήταν κάποτε, ενώ η Άνγκελα Μέρκελ εκφράζει τον φόβο της για την έναρξη σοβαρής μεταναστευτικής κρίσης.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, από την πλευρά του, τόνισε νωρίτερα ότι έγινε εσφαλμένη εκτίμηση της κατάστασης.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έχει ζητήσει τον τερματισμό της παγκόσμιας τρομοκρατίας, με κάθε μέσο.

Στα ύψη βρίσκεται η αγωνία και για την καταπάτηση σοβαρών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν, όπου η υποβάθμιση του ρόλου της γυναίκας είναι ορατή λόγω της επιβολής της πιο σκληρής όψης νόμου της σαρία.

Μαθήτριες που πήγαν για πρώτη ημέρα σχολείο, ύστερα από την απόλυτη επικράτηση των Ταλιμπάν, κοιτούν με φοβισμένη ματιά το μέλλον της εκπαίδευσής τους, καθώς εκφράζεται σοβαρός προβληματισμός μήπως αποκλειστούν από τη μάθηση και την εργασία οι γυναίκες και οι προ εικοσαετίας σκληρές συνθήκες επιστρέψουν.

Ήδη, πάντως, παρατηρούνται αλλαγές στο τηλεοπτικό τοπίο του Αφγανιστάν, καθώς οι γυναικείες παρουσίες έχουν χαθεί από τον «αέρα».

Τα διεθνή βλέμματα στρέφονται και στη στάση της Τουρκίας όσον αφορά στο παιχνίδι ισορροπιών ανάμεσα σε Ταλιμπάν και Δύση, ενώ οι επόμενες κινήσεις της παγκόσμιας κοινότητας αποτελούν υψίστης σημασίας ζήτημα.

Ειδήσεις σήμερα

Ισχαιμικό καρδιακό επεισόδιο υπέστη ο Νίκος Χαρδαλιάς - Του τοποθετήθηκαν δύο στεντ

Φωτιές: Στα Βίλια φτάνουν οι φλόγες - Εκκενώνεται κι άλλος οικισμός - Μάχη για να ελεγχθεί η φωτιά στην Κερατέα

Αφγανιστάν: Το χάος στην Καμπούλ σε δορυφορικές φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης