Τα Βαλκάνια φλέγονται: Καταστροφικές πυρκαγιές από την Τουρκία μέχρι την Κροατία και την Ιταλία

Τα Βαλκάνια φλέγονται: Καταστροφικές πυρκαγιές από την Τουρκία μέχρι την Κροατία και την Ιταλία

Τουρκία, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Κόσοβο. Ιταλία και Κροατία δίνουν τη δική τους μάχη για να περιορίσουν τα φλεγόμενα μέτωπα

pyrkagies_valkania__6_
Η βαλκανική «γειτονιά» μας φλέγεται κυριολεκτικά. Τα πολλά πύρινα μέτωπα δεν είναι θλιβερό γεγοονός μόνο στην Ελλάδα, αφού Τουρκία, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Κόσοβο και Κροατία δίνουν τη δική τους μάχη για να περιορίσουν τα φλεγόμενα μέτωπα. Σοβαρά προβλήματα με τις φωτιές, αντιμετωπίζει και η Ιταλία αλλά και η Ουκρανία Β.Α.

Τουρκία

Οι φονικές πυρκαγιές συνεχίζουν να μαίνονται για 12η μέρα, κυρίως στο Ν.Δ. τμήμα της χώρας και κοντά σε σημαντικά τουριστικά θέρετρα όπως στην Αττάλεια και στην Μαρμαρίδα. Υπάρχουν 12 πύρινα μέτωπα σε πέντε νομούς της Τουρκίας, που έχουν κάψει χιλιάδες στρέμματα δάσους αλλά και περισσότερα από 1352 κτίρια. Τα θύματα άγγιξαν τα οκτώ ενώ οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 750. Η κυβέρνηση Ερντογάν δέχεται έντονη κρατική εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων στα μέσα πυρόσβεσης που διαθέτει η χώρα αλλά και στην οργάνωση.




Βουλγαρία

Συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο, δεκάδες πυρκαγιές σε όλη τη χώρα. Στο Ν.Δ τμήμα κοντά στην πόλη Σαντάνσκι, έχασαν τη ζωή του δύο δασοφύλακες και ένας τρίτος τραυματίστηκε. Οι δασοφύλακες εγκλωβίστηκαν στις φλόγες, κοντά σε ένα χωριό στην περιοχή του Σαντάνσκι, όπου ξέσπασε πυρκαγιά το πρωί της Τετάρτης. Πολλά πύρινα μέτωπα υπάρχουν στην κεντρική Βουλγαρία, τόσο στην οροσειρά Στάρα Πλάνινα, στην περιοχή του Κάρλοβο, όσο και στο Στάροσελ που κάηκαν σπίτια. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανέφερε πως καταγράφονται καθημερινά 200-240 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα.

pyrkagies_valkania__6_
pyrkagies_valkania__5_
Κλείσιμο



Βόρεια Μακεδονία 

Η χώρα έχει κηρυχθεί από την κυβέρνηση σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αφού σοβαρές πυρκαγιές μαίνονται σε δέκα δήμους, δύο από τις οποίες κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία. Οι καταστροφικές φωτιές έχουν κάνει στάχτη δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης στο Στιπ, τη Στρώμνιτσα, τα Σκόπια, την Μπίτολα, την Οχρίδα, το Τέτοβο, το Κουμάνοβο και το Βέλες. Έχουν αναφερθεί καταστροφές κατοικιών και υποστατικών. Το Σάββατο τα μέτωπα ξεπερνούν τα 20 με σημαντικότερο αυτά κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία.

pyrkagies_valkania__3_
pyrkagies_valkania__4_


Αλβανία

Ένας 64χρονος έχασε τη ζωή του από πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή του Αργυροκάστρου, όπου εκκενώθηκαν τρία χωριά. Την ίδια ώρα μαίνονται πολλά πύρινα μέτωπα, κυρίως στο Ν.Δ τμήμα της Αλβανίας με την κατάσταση είναι κρίσιμη στη χερσόνησο Καραμπουρούν, κοντά στον Αυλώνα. Τα πύρινα μέτωπα ξεπερνούν τα 20 σε όλη τη χώρα, με δυνάμεις της πυροσβεστικής και του στρατού να δίνουν αγώνα για την κατάσβεσή τους.

Top News - Gjendje lufte në Athinë/Zjarri përfshin banesat, evakuuohen banorët


Κόσοβο

Ένας άντρας έχασε τη ζωή του στη Μαλίσεβα κοντά στην πόλη Πρίζρεν, στα κεντρικά της χώρας, από μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στο σημείο. Το Σάββατο βρίσκονται σε εξέλιξη τέσσερις πυρκαγιές.

pyrkagies_valkania__2_
pyrkagies_valkania__1_


Κροατία

Έως αυτή τη στιγμή έχουν καεί περίπου 8.500 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης και πευκοδάσους στην περιοχή του Τρόγκιρ, στις Δαλματικές Ακτές.

pyrkagies_valkania__7_
pyrkagies_valkania__9_


Ιταλία 

Στις φλόγες έχουν παραδοθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες δεκάδες δασικές περιοχές στην Σαρδηνία, στην Σικελία και στην Πεσκάρα της κεντρικής Ιταλίας. Οι Αρχές ανακοίνωσαν πως η πλειοψηφία τους οφείλεται σε εμπρησμούς. Τις τελευταίες ώρες οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην Σικελία, όπου το μέτωπο επεκτάθηκε στην ορεινή περιοχή των Νέμπροντι και Μαντονίε, κοντά στο Παλέρμο. Στην ίδια περιοχή και στο τουριστικό θέρετρο του Μπαλεστράτε εκκενώθηκαν κατοικίες για προληπτικούς λόγους.

Ειδήσεις σήμερα:

Αγωνία για τις πυρκαγιές στην Ιστιαία: Το πύρινο μέτωπο ανάμεσα σε χωριά - «Θα καούμε» λένε οι κάτοικοι

Χαρδαλιάς: Διαχειριζόμαστε 55 πυρκαγιές ταυτόχρονα - Ελπίζουμε να οριοθετήσουμε τη φωτιά στην Αττική μέσα στις επόμενες ώρες

Προκαταρκτική έρευνα για τη δικηγόρο που έκανε προσευχή «να καεί η Εκάλη και το Καστρί»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης