Πυρκαγιές - Αγωνία για την Εύβοια: Ανεξέλεγκτα τα μέτωπα, εκκενώνονται άλλοι τρεις οικισμοί

Πυρκαγιές - Αγωνία για την Εύβοια: Ανεξέλεγκτα τα μέτωπα, εκκενώνονται άλλοι τρεις οικισμοί

Κραυγή αγωνίας από  τους κατοίκους που βλέπουν τις φλόγες να τους περικυκλώνουν - Κρυονερίτης, Σήμια, Μηλιά και Αγδίνες σε άμεσο κίνδυνο - Εκκενώνονται Γαλατσάδες, Καματριάδες, Μηλιές , Μονοκαρυά, Κάτω Μονοκαρυά – Αγωνία για την ένταση των ανέμων - Δείτε βίντεο

fwtia-apo-istiaia
Δύσκολες είναι οι στιγμές στα χωριά Σήμια, Κρυονερίτης, Μηλιά και Αγδίνες  στην Εύβοια που δοκιμάζονται αυτή την ώρα. Οι φλόγες απείλησαν να κυκλώσουν όχι μόνο τα χωριά αλλά και τις πυροσβεστικές δυνάμεις που ήταν μέσα σε αυτά και πρόλαβαν να φύγουν όταν δόθηκε εντολή να υποχωρήσουν για να μην εγκλωβιστούν ενώ αποφασίστηκε αρχικά  η προληπτική εκκένωση τριών οικισμών, Βασιλικά, Ψαροπούλι και Παπάδες.


Στη συνέχεια ωστόσο από το 112 άχισαν να εκδίδονται διαδοχικές προειδοποιήσεις για εκκένωση οικισμών.

Στον Κρυονερίτη οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν και ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που παρέμεινε στο χωριό, παρά την εκκένωση που είχε διαταχθεί από χθες. Οργανώθηκε ολόκληρη επιχείρηση και οι δύο ηλικιωμένοι οδηγούνται σε ασφαλές σημείο. Στο χωριό Μηλιές οι πυροσβέστες και οι εθελοντές που βρίσκονται εκεί μόλις πρόλαβαν να ανασυνταχθούν όταν το χωριό το κύκλωσε η φωτιά.

Μέσα στο χωριό εκτός από πυροσβέστες είναι και κάτοικοι που δεν θέλουν να το εγκαταλείψουν αν και ζητήθηκε η εκκένωσή του πριν από δύο μέρες και η αστυνομία προσπαθεί να τους πείσει και να απομακρυνθούν. Στο χωριό Αγδίνες πυροσβέστες και χωματουργικά μηχανήματα δίνουν μάχη για να προστατέψουν το χωριό αλλά η μάχη είναι αμφίρροπη. Κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η εξέλιξή της αφού ο ισχυροί άνεμοι στρέφουν τα πολλαπλά μέτωπα της φωτιάς πάνω τους, από πάρα πολλές πλευρές.


Το τελευταίο μήνυμα από το 112




Νωρίτερα, λίγο μετά τις 4.00 το απόγευμα εστάλη μήνυμα από το 112 προκειμένου να εκκενωθούν τα χωριά , Γαλατσάδες, Καματριάδες και Μηλιές.


Κλείσιμο

Στη Σήμια οι φωτιές κύκλωσαν όχι μόνο το χωριό, αλλά και τα πυροσβεστικά οχήματα που πήγαν να το σώσουν. Η φωτιά ξαφνικά τους έκοψε τη μοναδική δίοδο όταν προσπάθησαν να υποχωρήσουν. Παρέμειναν εκεί για αρκετή ώρα μέχρις ότου τα εναέρια μέσα, πρώτα ένα ρώσικο Β 200 και στη συνέχεια ένα ελικόπτερο, με πάρα πολλές ρίψεις μέσα στους καπνούς έσβησαν τη φωτιά.

Την ίδια στιγμή, από την άλλη πλευρά, στο Μετόχι και το Σπαθάρι φούντωσαν και πάλι τα μέτωπα γύρω από κατοικημένες περιοχές, ενώ αναζωπυρώσεις είχαμε και κοντά στο χωριό Μουρτιά από το οποίο έχει περάσει πάρα πολλές φορές η φωτιά.

Σε όλα σχεδόν τα μέτωπα η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει τις επόμενες ώρες. Λίγο πριν τις 14:00 το πύρινο μέτωπο είχε πάρει κατεύθυνση προς την Ιστιαία.

Κάτοικος της Ιστιαίας μιλώντας στο OPEN τονίζει πως δεν επαρκούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ άλλη κάτοικος της περιοχής, στο χωριό Πευκί το οποίο είναι προς εκκένωση, εκφράζει τον φόβο της πως «θα καούμε όλοι σαν τα ποντίκια», κάνοντας έκκληση για εναέρια μέσα στο σημείο. «Τα χωριά γύρω από την Ιστιαία καίγονται, αν δεν σταλεί βοήθεια θα καούμε ζωντανοί 60.000 άνθρωποι, αν χρειαστεί να εκκενωθεί η Ιστιαία δεν υπάρχει διέξοδος», λέει ακόμα μία κάτοικος.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cdd7jmpxsoih-se)

Έχουμε δύο μέτωπα που μας έχουν περικυκλώσει, δεν έχουμε διέξοδο, λέει κάτοικος της Ιστιαίας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN σημειώνοντας πως η ανάπτυξη του πύρινου μετώπου είναι τλετοια που σε λίγη ώρα οι κάτοικοι δεν θα έχουν τρόπο να διαφύγουν.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cdd7w1iibjg1-se)


fwtia-apo-tin-istiaia__1_
Η φωτιά όπως φαίνεται από την Ιστιαία
fwtia-apo-tin-istiaia__2_


Δήμαρχος Ιστιαίας: «Επιχειρούν 5-6 εναέρια μέσα, να συνεχίσουν μέχρι το βράδυ, να μην μας εγκαταλείψουν»

Από πλευράς του ο Γιάννης Κοντζιάς, δήμαρχος Ιστιαίας - Αιδηψού, μίλησε στο MEGA μεταφέροντας την αγωνία των δημοτών. Όπως ανέφερε η κατάσταση είναι δραματική σε πολλά χωριά, ενώ στο χωριό Κρυονερίτης οι κάτοικοι ζητούσαν βοήθεια εδώ και δύο ώρες.

«Στον Κρυονερίτη δέχομαι εκκλήσεις εδώ και 2 ώρες από τον Πρόεδρο του χωριού που είναι εκκενωμένο, αλλά κάποιοι κάτοικοι παρέμειναν εκεί και ζητούσαν ένα πυροσβεστικό όχημα να πάει να τους δώσει νερό να γεμίσουν τα γεωργικά τους εργαλεία. Πήγαν 2 πυροσβεστικα οχήματα, ευτυχώς θα μπορέσουν να κατασβέσουν τη φωτιά που μπαίνει στο χωριό», ανέφερε.

«Υπάρχουν κάποιοι κάτοικοι που μένουν και προστατεύουν τις περιουσίες τους. Επαναλαμβάνω από την Τετάρτη ότι η πολιτεία πρέπει να σκύψει πάνω στην Εύβοια με εναέρια μέσα. Μέχρι σήμερα αυτό που κάνουν είναι να την αφήνουν να πέσει στη θάλασσα για να τελειώσει. Εδώ και μισή ώρα βλέπω 5-6 εναέρια μέσα, να συνεχίσουν μέχρι το βράδυ να μην εγκαταλείψουν το μέρος».

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cdd7uaclmstt-se)

«Καιγόμαστε, είμαστε περικυκλωμένοι, δεν κάνουν ρίψεις νερού, μας έχουν αφήσει στο έλεος» καταγγέλλει κάτοικος της Ιστιαίας, ενώ άλλος κάτοικος λέει πως στην Ιστιαία φιλοξενούνται πυρόπληκτοι άλλων περιοχών, και όλοι έχουν μείνει αβοήθητοι. Κάνουν έκκληση να σπεύσουν στο σημείο εναέριες δυνάμεις ώστε να σβήσουν τη φωτιά πριν φτάσει στην Ιστιαία.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cdd6r69usqm9-se)

Υπάρχουν προβλήματα, έχουν καεί περιουσίες, αλλά η Ιστιαία δεν κινδυνεύει, τόνισε πάντως μιλώντας στο OPEN ο δήμαρχος της πόλης.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cdd8zuykrind-se)

Αυτή την ώρα το μέτωπο που κινείται προς τη νότια πλευρά είναι έξω από τα χωριά, ενώ νέα αναζωπύρωση σημειώθηκε και στις Ροβιές.
5355326_2
5355329

«Τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα. Θέλουμε να κρατήσουμε τα μεγάλα μέτωπα. Να μην περάσουν το Καντήλι» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός. Το Καντήλι είναι ένα παλιό Λατομείο που με τις εξορύξεις και τους γύρω δρόμους λειτουργεί σαν αντιπυρική ζώνη για το πέρασμα της φωτιάς από την Βόρεια στην Κεντρική Εύβοια.

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Χρειάζεται ακόμη πάρα πολλή προσπάθεια» τονίζει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο κ. Σπανός και συνεχίζει «χρειαζόμαστε ενίσχυση των δυνάμεων. Μόνο με χωματουργικά και σκαπτικά μηχανήματα δεν σβήνει η φωτιά. Έχει προκληθεί μία τεράστια καταστροφή. Πάνω από 300 χιλιάδες στρέμματα έχουν γίνει στάχτες».

«Η φωτιά θα φτάσει στη Χαλκίδα», λέει ο δήμαρχος του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας

Ο Γιώργος Τσαπουρνιώτης, δήμαρχος του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, καταγγέλει πως μέχρι τις 8 το πρωί του Σαββάτου δεν πέταξαν στην περιοχή εναέρια μέσα και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να φτάσει η φωτιά στη Χαλκίδα.

«Έχουμε καταστραφεί ολοσχερώς. Έχουν καεί σπίτια, έχουν καεί επιχειρήσεις. Η φωτιά δεν σταματάει πουθενά, δεν έχουμε καμία βοήθεια. Οι πυροσβέστες μαζί με εθελοντές προσπαθούσαν να σβήσουν τα σπίτια. Συνεχίζουμε για έκτη μέρα. Το μέτωπο τώρα καίει στο χωριό Σπαθάρι. Από το πρώι προσπαθούμε να φέρουμε τον κόσμο στα σπίτια τους να σβήσουν τις εστίες, γιατί όταν λείπει ο κόσμος η φωτιά μπορεί να κάψει περισσότερα σπίτια. Χρειάζονται πολλά χέρια, γιατί δεν υπάρχει βοήθεια από εναέρια και επίγεια μέσα».
5354937
evoia_fotia
dei_diakopes_art

Ο Δήμος ξεκινάει διανομή σε όλες τις κοινότητες, γιατί δεν υπάρχει νερό και ρεύμα. Το δίκτυο έχει καταστραφεί.

«Μέχρι τις 8 το πρωί δεν είχε πετάξει κανένα εναέριο μέσα. Στο Σπαθάρι δεν υπάρχει τίποτα, ούτε νερό, ούτε ρεύμα. Οι άνθρωποι είναι σε ψυχολογικό σοκ. Υπάρχει κλίμα οδύνης, θλίψης, οργής, απελπισίας και καμία ελπίδα για το μέλλον», ξέσπασε ο δήμαρχος. «Δεν υπήρχε καμία βελτίωση στην προσπάθεια αναχαίτισης των πύρινων μετώπων, γιατί τα εναέρια μέσα και τα επίγεια που είχαμε δεν κάνανε ούτε για μικροφωτιές. Εάν δεν ανακοπεί το πύρινο μέτωπο στο Σπαθάρι, η φωτιά θα φτάσει στην Χαλκίδα. Θα καεί και η Χαλκίδα όπως πάνε αυτοί».

Διακοπή κυκλοφορίας από Αγία Άννα προς Βόρεια Εύβοια

Λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στον Δήμο Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας η κυκλοφορία οχημάτων έχει διακοπεί στην Εθνική οδό Χαλκίδας Αιδηψού.

Συγκεκριμένα η κυκλοφορία έχει διακοπεί στην 70 Χ/Θ διασταύρωση Αγίας Άννας προς Βόρεια Εύβοια.

Κλειστός ο δρόμος και σήμερα από Εύβοια προς Αττική 

Την ίδια ώρα λόγω πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή του Κρυονερίου Αττικής, σύμφωνα με νεότερη απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ευβοίας, από την Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021 και μέχρι εξάλειψης των προκληθέντων από την πυρκαγιά δυσμενών συνθηκών ορατότητας, θα ισχύσει προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των οχημάτων, που έχουν πρόθεση να κινηθούν από Εύβοια με προορισμό την Αττική μέσω Π.Α.Θ.Ε, για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας, προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων στο παρακάτω οδικό δίκτυο της περιφέρειάς μας, ως ακολούθως:

Ειδήσεις σήμερα:

Συγκλονιστικό βίντεο από το φέρι που φεύγει από Εύβοια: «Δεν γίνεται να είναι πραγματικότητα, σαν ταινία μοιάζει»

Φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία: Εντολή εκκένωσης για Λούβρο, Άνω Λούβρο Ολυμπίας και Άσπρα Σπίτια

Πυρκαγιές - Υπουργείο Εσωτερικών: Άμεση χορήγηση 1,5 εκατ. ευρώ σε 17 Δήμους και 5 Περιφέρειες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης