Βρετανία: Κυριαρχεί η ινδική μετάλλαξη - Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, ξεπέρασαν τα 40.000

Βρετανία: Κυριαρχεί η ινδική μετάλλαξη - Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, ξεπέρασαν τα 40.000

Στους 49 οι θάνατοι - Αίρονται οι περιορισμοί από 19 Ιουλίου στη Βρετανία - Πυρ ομαδόν οι επιστήμονες κατά Μπόρις Τζόνσον

koronoios_agglia
Στην ταχεία επέλαση και επικράτηση της ινδικής μετάλλαξης προσκρούει η χαλάρωση περιορισμών, την οποία ανακοίνωσε σε επιφυλακτικό τόνο ο Μπόρις Τζόνσον, πριν από λίγες ώρες, από τη Ντάουνινγκ Στριτ. Η κατάργηση των κοινωνικών αποστάσεων στη Βρετανία, από τη Δευτέρα 19 Ιουλίου, δεν γίνεται αποδεκτή με ενθουσιασμό αλλά με αμφισβήτηση, όπως προδίδουν οι κινήσεις υγειονομικών στη Γηραιά Αλβιόνα που στρέφονται μαζικά κατά του Βρετανού πρωθυπουργού. Σε αυτό το ηλεκτρισμένο κλίμα, οι επιδημιολογικοί δείκτες ανεβαίνουν απότομα, με τα κρούσματα την Τετάρτη να σημειώνουν ρεκόρ εξαμήνου και να ανέρχονται στα 42.302.

Οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν επίσης 49 θανάτους.

Τα κρούσματα στη Βρετανία αυξάνονται συνεχώς από τα τέλη Μαΐου, αν και ο αριθμός των θανάτων παραμένει χαμηλότερος σε σύγκριση με τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας. Χθες είχαν ανακοινωθεί 36.660 νέα κρούσματα.

Βρετανία: Χιλιάδες γιατροί και εμπειρογνώμονες καλούν την κυβέρνηση να «παγώσει» την άρση των περιοριστικών μέτρων

Τουλάχιστον 1.200 ειδικοί και γιατροί κατακεραυνώνουν την κυβέρνηση Τζόνσον για την απόφασή της να άρει τα περιοριστικά μέτρα κατά της νόσου Covid την 19η Ιουλίου, «Ημέρα της Ελευθερίας».

Σε επιστολή τους που εστάλη τη Δευτέρα στην ιατρική επιθεώρηση «Lancet» προειδοποιούν ότι, το σχέδιο της κυβέρνησης του Λονδίνου είναι εγκληματικό και ανήθικο για την επίτευξη του τείχους ανοσίας εν μέσω πανδημίας.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Κάλομ Σεμπλ υποστηρίζει ότι το χειμερινό κύμα θα είναι ένας συνδυασμός της νόσου Covid και άλλων ιών που πλήττουν το αναπνευστικό.

Κλείσιμο
Ο ίδιος έσπευσε να τονίσει ότι τα περιοριστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της μάσκας, ενδέχεται να πρέπει να επιβληθούν εκ νέου στη χώρα αλλά και είναι απίθανο ένα ακόμη γενικό lockdown.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε, νωρίτερα, σήμερα ότι η παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού θα αντιπροσωπεύει το 90% των στελεχών που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως τα τέλη Αυγούστου, και ότι οι δύο δόσεις εμβολίου κατά της COVID-19 είναι απαραίτητες για την προστασία από την ταχέως διαδεδομένη αυτή παραλλαγή.

Στην τελευταία ενημέρωση του EMA και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (EDCD) τονίζεται ότι η παραλλαγή Δέλτα (B.1.617.2) είναι μια μετάλλαξη «ανησυχίας» που εξαπλώνεται γρήγορα στην Ευρώπη και μπορεί να παρεμποδίσει σοβαρά τις προσπάθειες για τον έλεγχο της πανδημίας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι 40% έως 60% πιο μεταδοτική από την προηγούμενη παραλλαγή Άλφα (Β.1.1.7) που ήταν η πρώτη σημαντική παραλλαγή ανησυχίας στην ΕΕ. Επιπλέον, η παραλλαγή Δέλτα μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας.

Το ECDC εκτιμά ότι μέχρι τα τέλη Αυγούστου η παραλλαγή Δέλτα θα αντιπροσωπεύει το 90% όλων των στελεχών SARS-CoV-2 που κυκλοφορούν στην ΕΕ. Αυτό καθιστά απαραίτητο για τις χώρες να επιταχύνουν τα προγράμματα εμβολιασμού, συμπεριλαμβανομένης της χορήγησης δεύτερων δόσεων, όπου συνιστώνται, και να κλείσουν τα κενά ανοσίας για τυχόν περαιτέρω εμφάνιση παραλλαγών, το συντομότερο δυνατό.

Απαραίτητες οι δύο δόσεις

Προκαταρκτικά στοιχεία δειχνουν ότι χρειάζονται και οι δύο δόσεις ενός εμβολίου κατά της COVID-19 όπως τα Comirnaty, Spikevax ή Vaxzevria για την παροχή επαρκούς προστασίας έναντι της παραλλαγής Δέλτα.

Ο κίνδυνος σοβαρής νόσου και θνησιμότητας που προκαλείται από την COVID-19 είναι μεγαλύτερος για τους ηλικιωμένους και για εκείνους με άλλες υποκείμενες καταστάσεις, τονίζοντας την ανάγκη τους να ολοκληρώσουν τις προτεινόμενες δόσεις εμβολιασμού.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Στα 2.938 τα νέα κρούσματα - 7 νεκροί, 135 οι διασωληνωμένοι

Θρίλερ στην Πιερία: Απήγαγαν οικογένεια με 4 παιδιά - Απειλούσαν το ένα και ζητούσαν λύτρα

Άλιμος: Βίντεο-ντοκουμέντο από την επίθεση με μαχαίρι στον ανήλικο - Έχουν γίνει εννέα συλλήψεις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης