Διώρυγα του Σουέζ: Συμφωνία της Αιγύπτου για 550 εκατ. δολάρια με τον πλοιοκτήτη του Ever Given

Διώρυγα του Σουέζ: Συμφωνία της Αιγύπτου για 550 εκατ. δολάρια με τον πλοιοκτήτη του Ever Given

Οι Αιγύπτιοι θα επιτρέψουν τον απόπλου του πλοίου -  Το Ever Given μήκους 400 μέτρων και βάρους 200.000 τόνων προσάραξε στις 23 Μαρτίου αποκόπτοντας την κυκλοφορία στην Διώρυγα του Σουέζ από την οποία διέρχεται το 10% το παγκόσμιου εμπορίου

ever-given
Η Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας για την απελευθέρωση του πλοίου Ever Given που κρατείται αφότου είχε αποκλείσει τον περασμένο Μάρτιο την διώρυγα του Σουέζ, νευραλγική δίοδο του διεθνούς εμπορίου.

Η συμφωνία επετεύχθη με τον ιδιοκτήτη του πλοίου, σύμφωνα με την Αρχή της Διώρυγας. Τελετή θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη για τον εορτασμό της «υπογραφής της συμφωνίας» και «τον απόπλου» του πλοίου που κρατείται από τις αιγυπτιακές αρχές.Το Ever Given μήκους 400 μέτρων και βάρους 200.000 τόνων προσάραξε στις 23 Μαρτίου αποκόπτοντας την κυκλοφορία στην Διώρυγα του Σουέζ από την οποία διέρχεται το 10% το παγκόσμιου εμπορίου.

Η διώρυγα παράμεινε αποκλεισμένη επί έξι ημέρες και, σύμφωνα με την Αρχή της Διώρυγας, η Αίγυπτος απώλεσε 12 έως 15 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως.

Στις αρχές του Ιουνίου της Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ ανακοίνωσε την επίτευξη «αρχικής» συμφωνίας για την καταβολή αποζημίωσης ανάμεσα στον πλοιοκτήτη και την Αίγυπτο έπειτα από εντατικές διαπραγματεύσεις στις οποίες συμμετείχαν και οι ασφαλιστικές εταιρείες του πλοίου.

Η βασική διαφορά ανάμεσα στην Αίγυπτο και την πλοιοκτήτρια ιαπωνική εταιρεία Shoei Kisen αφορούσε το ύψος της αποζημίωσης.

Αρχικά, το Κάιρο διεκδίκησε 916 εκατομμύρια δολάρια, πριν μειώσει το ποσόν στα 600, στην συνέχεια στα 550 εκατομμύρια.

Κλείσιμο
Συνολικά, 422 πλοία που μετέφεραν εμπορεύματα 26 εκατομμυρίων τόνων είχαν αποκλεισθεί τον Μάρτιο στην Διώρυγα του Σουέζ.



Ειδήσεις σήμερα: 


Φιλιππίνες: Συνετρίβη στρατιωτικό αεροσκάφος με 85 επιβαίνοντες

Κεφαλονιά: Εφιαλτική η νύχτα που πέρασε - Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις

«Πτήση νυχτερίδας» με wingsuit έκανε ο 55χρονος που σκοτώθηκε στη Βοιωτία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης