«Καμίνι» όλος ο πλανήτης: Βιώνουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής νωρίτερα από όσο περιμέναμε

«Καμίνι» όλος ο πλανήτης: Βιώνουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής νωρίτερα από όσο περιμέναμε

Πάνω από 230 νεκροί στον Καναδά - Στους 48 βαθμούς η θερμοκρασία στη Σιβηρία - Τι λένε στο protothema.gr Χρήστος Ζερεφός και Κώστας Συνολάκης

global-warming-arthro
Η Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 4 Νοεμβρίου 2016, στοχεύει μακροπρόθεσμα στη σταθεροποίηση της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας σε επίπεδα κάτω των 2 βαθμών Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Κάτι τέτοιο όμως φαντάζει αδύνατο αν κρίνουμε από τα μέχρι σήμερα στοιχεία.

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι πολύ σοβαρές και ζημιογόνες σε ολόκληρο τον κόσμο επηρεάζοντας τις οικονομίες των κρατών αλλά και τον πληθυσμό της γης. Θάνατοι ανθρώπων, βίαιοι εκτοπισμοί πληθυσμών, ξηρασίες, εξαφανίσεις ειδών και πολλά αντίστοιχα φαινόμενα είναι μερικές από τις επιπτώσεις που θα πληρώσουμε εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ο κ. Κώστας Συνολάκης, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και Πρόεδρος της Εθνικής Επιστημονικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, μιλώντας στο protothema.gr με αφορμή τον φονικό καύσωνα στον Καναδά, εξήγησε ότι: «ο καύσωνας που βλέπουμε στον Καναδά είναι συμβατός με τις εκτιμήσεις που έχουν γίνει για τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής. Στην Ευρώπη μόνο στα δυο από τα τελευταία τρία χρόνια φαίνεται ότι η μέση θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά 1,2 βαθμούς. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε πολύ κοντά στα ανώτατα όρια αύξησης της θερμοκρασίας με τις συνέπειες να είναι ανεξέλεγκτες. Για να καταλάβετε το 2020 η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στην Ευρώπη ήταν 1,2 βαθμοί σε σχέση με την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης. Άρα είμαστε πάρα πολύ κοντά στον στόχο για το 2050 όπου είναι το 1,5 μέγιστη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας».

Σύμφωνα με τον κ. Συνολάκη οι καύσωνες θα είναι πιο συχνοί και έντονοι, αλλά το πόσο πιο συχνοί και πόσο πιο έντονοι θα είναι ακόμη δεν μπορεί να εκτιμηθεί με μεγάλη ακρίβεια. Και φυσικά αυτό αφορά και την Ελλάδα αφού τα μοντέλα που χρησιμοποιούνται για την Ευρώπη αφορούν και τη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον ακαδημαϊκό Χρήστο Ζερεφό ο οποίος είναι ο Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας για θέματα κλιματικής αλλαγής, κάθε χρόνο τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια το βόρειο ημισφαίριο είναι θερμότερο από την προηγούμενη χρονιά, ενώ αυξάνεται και η θερμοκρασία της θάλασσας με αποτέλεσμα να απειλούνται παράκτιες και νησιωτικές περιοχές.

«Η αποσταθεροποίηση του κλίματος επιβεβαιώνεται. Κάθε χρονιά τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια το βόρειο ημισφαίριο είναι πιο ζεστό από την προηγούμενη χρονιά, η θάλασσα αυξάνει τη θερμοκρασία της και πνίγει τις χαμηλές νησιωτικές περιοχές. Τα ακραία φαινόμενα αυξάνουν σε συχνότητα και οι αλλαγές είναι τεράστιες», λέει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ζερεφός επισημαίνει ότι οι καύσωνες που παρατηρούνται θα αυξάνονται ενώ εξηγεί ότι από την κλιματική αλλαγή έχουν επηρεαστεί περιοχές του πλανήτη όπου είναι γνωστές για τις χαμηλές τους θερμοκρασίες όπως η Σιβηρία: «Τα ακραία φαινόμενα αυξάνουν σε συχνότητα, οι δασικές πυρκαγιές δυστυχώς θα συνεχίσουν να αυξάνουν και αυτές σε συχνότητα, οι αλλαγές είναι τεράστιες, οι διαδοχικοί καύσωνες στη χώρα μας ωχριούν μπροστά στους καύσωνες στον Καναδά και στη Σιβηρία διότι στη Σιβηρία οι 38 βαθμοί ή οι 36 είναι σαν να λέμε σε εμάς 55 ή 60 βαθμοί Κελσίου, δηλαδή η αντίστοιχη μεταβολή».

Κλείσιμο
Σύμφωνα με επιστήμονες στον Αρκτικό κύκλο καταγράφονται θερμοκρασίες -48 υπό φυσιολογικές συνθήκες το χειμώνα, ωστόσο είδαμε ότι πριν από λίγες ημέρες καταγράφηκαν θερμοκρασίες που άγγιξαν τους 48 βαθμούς Κελσίου. Αυτό ήταν κάτι πρωτόγνωρο για την Σιβηρία ενώ οι επιστήμονες προέβλεπαν τέτοιες θερμοκρασίες μετά το 2100.

«Για το λόγο αυτό θα πρέπει να πάμε άμεσα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε φιλικές πηγές ενέργειας και αυτό είναι το μέλλον», λέει ο κ. Ζερεφός και προσθέτει πως «πρέπει πάση θυσία να σταθεροποιήσουμε τη ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας, ιδίως αυτή που βλέπουμε στη Μεσόγειο κατά τους θερινούς μήνες. Θα πρέπει να λάβουμε μέτρα τα οποία έχουν να κάνουν με την απεξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα. Το καλύτερο μέτρο είναι η εξοικονόμηση των φυσικών πόρων. Λιγότερη κατανάλωση νερού, λιγότερη απόρριψη σκουπιδιών και γενικά μια ευρύτερη παιδεία σχετικά με το πως θα αμυνθούμε στα ακραία φαινόμενα. Βλέπουμε τώρα ότι στον Καναδά έχει πολύ αυξημένες θερμοκρασίες, ενώ την περασμένη εβδομάδα είχαμε στη Σιβηρία. Αλλά και σε Γερμανία πριν από δυο εβδομάδες και σε Γαλλία και αυτές οι θερμοκρασίες θα επανέρχονται όλο και πιο συχνά. Εκεί που είχαμε 2 καύσωνες στην Ελλάδα τώρα έχουμε 3 και 4. Ήδη έχουμε ξεπεράσει τους θερινούς μήνες κατά πολύ τον ενάμιση βαθμό Κελσίου επιπλέον, τα τελευταία 50 χρόνια».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης