Λευκορωσία: Δικάζονται σήμερα έξι μέλη της αντιπολίτευσης, ανάμεσά τους και ο Σεργκέι Τιχανόφσκι

Λευκορωσία: Δικάζονται σήμερα έξι μέλη της αντιπολίτευσης, ανάμεσά τους και ο Σεργκέι Τιχανόφσκι

Είναι ο σύζυγος της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια - Αντιμετωπίζουν κατηγορίες για  προετοιμασία μαζικής αναταραχής και υποκίνηση σε μίσος

EvQYQhlWQAAFTb2
Ξεκίνησε σήμερα η δίκη των Λευκορώσων αντιπολιτευόμενων, ανάμεσα στους οποίους ο Σεργκέι Τιχανόφσκι, ένας δημοφιλής βιντεομπλόγκερ η σύζυγος του οποίου, Σβετλάνα, έγινε το πρόσωπο της αμφισβήτησης κατά του καθεστώτος, σε φυλακή στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Ο Σεργκέι Τιχανόφκσι, η ιστορική φυσιογνωμία της αντιπολίτευσης Μίκολα Στάτκεβιτς και άλλοι τέσσερις αντιπολιτευόμενοι κατηγορούνται κυρίως για προετοιμασία μαζικής αναταραχής και υποκίνηση σε μίσος.

Η δίκη τους, που διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών, πραγματοποιείται στο κέντρο κράτησης της Γόμελ (νοτιοανατολικά), όπου κρατείται εδώ και ένα χρόνο ο Τιχανόφσκι. Οι συγγενείς τους δεν επιτρέπεται να την παρακολουθήσουν.

Η λευκορωσική ΜΚΟ Viasna δημοσιοποίησε ένα βίντεο της άφιξης των έξι ανδρών στο ακροατήριο, με τα χέρια δεμένα με χειροπέδες στην πλάτη. Έλαβαν θέση σε δύο διαφορετικές αίθουσες και θα παρακολουθήσουν την ακροαματική διαδικασία μέσα από ένα κλουβί.

Ο Μίκουλα Στάτκεβιτς φώναξε κατά την άφιξή του "Ζήτω η Λευκορωσία", το σύνθημα που χρησιμοποιούσε η αντιπολίτευση στη διάρκεια των διαδηλώσεων του καλοκαιριού και του φθινοπώρου του 2020 κατά της επανεκλογής, αποτέλεσμα νοθείας όπως υποστηρίζουν, του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο ο οποίος απάντησε με καταστολή.

"Ο Σεργκέι συνελήφθη στις 29 Μαΐου 2020 (...) Όλος ο κόσμος καταλαβαίνει πως δεν πρόκειται απλώς για μια δίκη, αλλά για προσωπική εκδίκηση εκείνου που κατέλαβε και διατηρεί την εξουσία με τη βία", δήλωσε η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια σε ένα μήνυμα μέσω βίντεο.

Ο 42χρονος αντιπολιτευόμενος συνελήφθη στις 29 Μαΐου 2020 ενώ πραγματοποιούσε προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου του 2020 αφού έγινε γνωστός μέσω βίντεο στα οποία κατήγγελλε τη διαφθορά και τον πρόεδρο Λουκασένκο.

Κλείσιμο
Και άλλοι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης συνελήφθησαν πριν από τις εκλογές, όμως ο Λουκασένκο επέτρεψε την υποψηφιότητα της Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, συζύγου του Σεργκεί, την οποία χλεύαζε.

Ωστόσο εκείνη έκανε την έκπληξη, ενώνοντας δυνάμεις με τις ομάδες άλλων υποψηφίων και κινητοποιώντας πρωτοφανή πλήθη ανθρώπων.

Η ανακοίνωση της επανεκλογής του Λουκασένκο με ποσοστό 80% των ψήφων προκάλεσε στη συνέχεια ένα κίνημα αμφισβήτησης όπου επί μήνες δεκάδες χιλιάδες ανθρώποι κατέβαιναν στους δρόμους προτού κατασταλεί σταδιακά, ενώ η Τιχανόφσκαγια αναγκάστηκε να εξοριστεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Πρώτη μέρα χωρίς μάσκες σε εξωτερικούς χώρους – Τέλος από Δευτέρα και η απαγόρευση κυκλοφορίας

Επίθεση σε Μητροπολίτες: Από το ίντερνετ αγόρασε το βιτριόλι ο δράστης - Άρχισε το «ράντισμα» όταν κατάλαβε ότι θα τον καθαιρέσουν

Αφγανός βίασε την έγκυο - Η κοπέλα ζήτησε βοήθεια από τρεις Πακιστανούς και τη βίασαν κι αυτοί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης