Συνάντηση Λουκασένκο - Πούτιν - Στην «ατζέντα» η σύλληψη Προτάσεβιτς

Συνάντηση Λουκασένκο - Πούτιν - Στην «ατζέντα» η σύλληψη Προτάσεβιτς

Στην ατζέντα τους αναμένεται να βρεθούν, επίσης, επίκαιρα ζητήματα της περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών σχέσεων και η υλοποίηση των κοινών σχεδίων στον εμπορικό-οικονομικό, ενεργειακό και πολιτιστικό-ανθρωπιστικό τομέα

9ea6dc7d325f488ca2098d13d3fc4b13
Στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας είναι στραμμένο σήμερα το ενδιαφέρον των Βρυξελλών με τον «τελευταίο δικτάτορα της Ευρώπης», Αλεξάντερ Λουκασένκο, να συναντάται με τον ισχυρότερό σύμμαχό του, Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι δύο άνδρες θα έχουν συνομιλίες για την πολύκροτη υπόθεση της σύλληψης του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς του οποίου η πτήση που απογειώθηκε από την Αθήνα, εξαναγκάστηκε σε προσγείωση στο Μινσκ, κάτι όμως που δεν επιβεβαιώνουν οι δύο πλευρές.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Αλεξάντερ Λουκασένκο συναντάει σήμερα τον σύμμαχό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, για συνομιλίες αναφορικά με «στενότερους οικονομικούς δεσμούς».

Επισήμως στην ατζέντα τους αναμένεται να βρεθούν τα επίκαιρα ζητήματα της περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών σχέσεων και η υλοποίηση των κοινών σχεδίων στον εμπορικό-οικονομικό, ενεργειακό και πολιτιστικό-ανθρωπιστικό τομέα.

Ο Λουκασένκο, στην πρώτη του δημόσια δήλωση χαρακτήρισε τον Προτάσεβιτς «τρομοκράτη» και, αναφερόμενος στις κυρώσεις των Ευρωπαίων προειδοποίησε ότι η χώρα του θα προβεί σε αντίποινα αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να απαγορευτούν οι εισαγωγές ορισμένων προϊόντων.

Στο μεταξύ, τις τελευταίες δύο ημέρες, η Ρωσία δεν είχε επιτρέψει πτήσεις των αυστριακών και γαλλικών αερογραμμών Austrian Airlines και Αir France αντίστοιχα ως αντίποινα στις κυρώσεις της Ε.Ε σε βάρος του Μινσκ.

Σήμερα ωστόσο, η κυβέρνηση της Μόσχας επέτρεψε σε μια πτήση από τη Βιέννη με προορισμό τη Μόσχα της εταιρίας «Austrian Airlines» να παρακάμψει τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Υπενθυμίζεται πως χθες η Ρωσία δεν έδωσε άδεια στο σχέδιο πτήσης από τη Βιέννη στη Μόσχα των Austrian Airlines, αυστριακής θυγατρικής της γερμανικής εταιρίας Lufthansa, που θα παρέκαμπτε τη Λευκορωσία.

Παράλληλα, την Τετάρτη η Μόσχα δεν είχε δώσει άδεια σε πτήση των γαλλικών αερογραμμών Air France.

Κλείσιμο
Υπενθυμίζεται ότι η Ε.Ε έχει προειδοποιήσει τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η αναγκαστική προσγείωση την περασμένη Κυριακή στο αεροδρόμιο του Μινσκ αεροσκάφους της Ryanair που είχε αναχωρήσει από την Αθήνα με προορισμό το Βίλνιους, όπου συνελήφθη ο αντιφρονών δημοσιογράφος Ρομάν Προτασέβιτς και η σύντροφός του.

Επιπλέον, οι Βρυξέλλες έχουν ήδη εφαρμόσει αποκλεισμό λευκορωσικών πτήσεων από και προς ευρωπαϊκά αεροδρόμια. Ως αποτέλεσμα της απόφασης αυτής, η Belavia, ο κρατικός αερομεταφορέας της Λευκορωσίας, έχει ακυρώσει πτήσεις σε πολλούς ευρωπαικούς προορισμούς.

Ο δημοσιογράφος Ρομάν Προτάσεβιτς και η σύντροφός του Σοφία Σαπέγκα έχουν συλληφθεί από τις αρχές του Μινσκ.

Ειδήσεις σήμερα

Υπόθεση «ψευτογιατρού»: Οι… συμβουλές σε 16χρονο καρκινοπαθή και οι «σπάνιες πρώτες ύλες» από την Ελβετία

Τραγωδία στα Χανιά: Τα αναπάντητα ερωτήματα - Τι ερευνούν οι αρχές

Σε σταθερό ρυθμό αποσυμπίεσης το ΕΣΥ: Μειώνονται κρούσματα, διασωληνωμένοι, εισαγωγές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης