Λευκορωσία: Κρατούμενη σε διαβόητη φυλακή η σύντροφος του Προτάσεβιτς - Γιατί ανησυχούν οι γονείς της

Λευκορωσία: Κρατούμενη σε διαβόητη φυλακή η σύντροφος του Προτάσεβιτς - Γιατί ανησυχούν οι γονείς της

Η 26χρονη Ρωσίδα Σοφία Σαπέγκα συνελήφθη στο Μινσκ την Κυριακή και κρατείται - Οι γονείς της εκφράζουν φόβους πως η κόρη τους θα υποστεί βασανιστήρια, ώστε να ασκηθεί πίεση στον Προτάσεβιτς - Τι δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ

lfk-0
Ανήσυχοι για την τύχη της κόρης τους είναι οι γονείς της 23χρονης Ρωσίδας Σοφίας Σαπέγκα, συντρόφου του 26χρονου Λευκορώσου αντιφρονούντα δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς, η οποία συνελήφθη την Κυριακή μαζί με τον φίλο της από τις αρχές του Μινσκ και κρατείται σε φυλακή για πολιτικούς κρατούμενους.

Ο Αντρέι Σαπέγκα και η πρώην σύζυγός του, Άννα Ντούντιτς, μίλησαν σήμερα για πρώτη φορά μετά από 72 ώρες από τη σύλληψη της κόρης τους και του Ρομάν Προτάσεβιτς στο αεροδρόμιο του Μινσκ, όταν το αεροσκάφος της Ryanair στο οποίο επέβαιναν, εκτελώντας την πτήση Αθήνα - Βίλνιους, εξαναγκάστηκε σε προσγείωση στην πρωτεύουσα
της Λευκορωσίας.

Ο πατέρας της 23χρονης φίλης του Προτάσεβιτς δήλωσε στη Daily Mail πως «ανησυχεί πολύ, πολύ για τη Σοφία», αφότου πληροφορήθηκε ότι η κόρη του κρατείται στη διαβόητη φυλακή Οκρεστίνα, όπου οι κρατούμενοι υποβάλλονται σε ηλεκτροσόκ και ξυλοδαρμούς. Σύμφωνα με τον δικηγόρο της Σοφίας Σαπέγκα η νεαρή Ρωσίδα θα παραμείνει στη φυλακή για δύο μήνες με την κατηγορία πως διέπραξε «αδιευκρίνιστο» ποινικό αδίκημα.








«Την κρατούν για να ασκήσουν πίεση στον Προτάσεβιτς», δηλώνει ο πατέρας της Σοφία Σαπέγκα

«Όσο δυνατή κι αν είναι, αυτοί τώρα διαπραγματεύονται την τύχη της κόρης μου, μπορούν να "σπάσουν" τον καθένα»
, δήλωσε ο πατέρας της Σαπέγκα από την κατοικία του στο Βλαδιβοστόκ της Ρωσίας και πρόσθεσε: «Γιατί οι Αρχές της Λευκορωσίας την χρειάζονται τώρα; Είναι αυτός ένας τρόπος να ασκήσουν πίεση στον Ρομάν; Δεν γνωρίζω, αλλά αυτό
είναι πολύ πιθανό».

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον πρώην σύζυγό της και η μητέρα της 23χρονης μίλησε στο BBC και στο Reuters και διαβεβαίωσε πως η κόρη της δεν ασχολείται με την πολιτική, είναι φοιτήτρια και το μόνο της όνειρο είναι να συνεχίσει τις σπουδές της ενώ και η ίδια δήλωσε ότι φοβάται πως η κόρη της θα πέσει θύμα ψευδών κατηγοριών.

sapega_and_her_mother
Κλείσιμο

sapega_and_his_father


Κατά την άφιξη τους στο αεροδρόμιο του Μινσκ η Σοφία Σαπέγκα και ο Ρομάν Προτάσεβιτς οδηγήθηκαν σε αυτοκίνητο από κυβερνητικούς αξιωματούχους του δικτάτορα Λουκασένκο και έκτοτε, η τύχη της Σοφίας αγνοείται. Αντίθετα, ο Προτάσεβιτς εμφανίστηκε σε βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Αρχές της Λευκορωσίας, όπου δηλώνει πως του φέρονται καλά και ομολογεί τα «εγκλήματά» του. Μετά την δημοσίευση του βίντεο ο πατέρας του υποστήριξε πως ο γιος του φαίνεται να έχει σπασμένη μύτη, του λείπουν δόντια και μιλά υπό πίεση.



Ο Ρομάν και η Σοφία είναι μαζί 6 μήνες. Γνωρίστηκαν στο Βίλνιους, όπου ο Προτάσεβιτς είχε καταφύγει και εργαζόταν ως δημοσιογράφος ενώ η 23χρονη Ρωσίδα σπουδάζει Διεθνές Δικαίο. Το ζευγάρι επέστρεφε από ταξίδι στην Αθήνα, όπου είχε συνοδεύσει την επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια. Οι γονείς της Σοφίας ανέφεραν πως είχαν προειδοποιήσει την κόρη τους για τους κινδύνους που ενέχει η σχέση της με έναν πολιτικό ακτιβιστή, αλλά εκείνη δήλωσε ότι είναι ερωτευμένη με τον Προτάσεβιτς. Η μητέρα της 23χρονης Ρωσίδας αποκάλυψε ότι έγραψε επιστολή στον πρόεδρο Πούτιν ζητώντας του να μεσολαβήσει για την απελευθέρωση της κόρης της.

Εκπρόσωποι του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών έχουν έρθει σε επαφή με τους γονείς της κοπέλας. Αν και οι κατηγορίες εις βάρος της δεν είναι ξεκάθαρες το πιθανότερο είναι πως συνελήφθη για συμμετοχή στις μαζικές διαδηλώσεις κατά του Λουκασένκο τον περασμένο Αύγουστο, στις οποίες συμμετείχε ενεργά ο Ρομάν Προτάσεβιτς.

Η Λευκορωσία έδωσε στη δημοσιότητα τη συνομιλία του πιλότου με τον Πύργο Ελέγχου

Μετά την σύλληψη του Προτάσεβιτς και την διεθνή έκταση που πήρε το θέμα, η Λευκορωσία έδωσε στη δημοσιότητα την συνομιλία του Πύργου Ελέγχου στο αεροδρόμιο του Μινσκ με τον πιλότο της πτήσης FR4978 της Ryanair, στην οποία ακούγεται ο ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας να προειδοποιεί τον πιλότο για βόμβα στο αεροσκάφος, η οποία θα εκραγεί λίγο πριν την άφιξη στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Ο πιλότος ζήτησε από τον Πύργο Ελέγχου περισσότερες πληροφορίες και ρώτησε σε ποιο αεροδρόμιο να προσγειωθεί. Η απάντηση ήταν πως η απειλή για βόμβα στο αεροσκάφος ήρθε μέσω emails σε «διάφορα αεροδρόμια» και η οδηγία που του δόθηκε ήταν να προσγειωθεί στο Μινσκ.

Πάντως, υπάρχουν αμφιβολίες για το γνήσιο της συνομιλίας που δόθηκε στη δημοσιότητα, αφού πουθενά δεν αναφέρεται η Χαμάς, την οποία οι Αρχές στη Λευκορωσία «έδειξαν» για την απειλή βόμβας, ενώ η παλαιστινιακή οργάνωση αρνήθηκε κάθε εμπλοκή. Επίσης, στην ίδια συνομιλία δεν αναφέρεται η εμφάνιση του μαχητικού, που συνόδευσε το αεροσκάφος της Ryanair πίσω στο Μινσκ.

Η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε σήμερα πως η Σοφία Σαπέγκα ήταν η μόνη Ρωσίδα πολίτης που επέβαινε στην πτήση FR4978 της Ryanair, διαψεύδοντας δημοσιεύματα, που υποστήριζαν πως στο αεροσκάφος επέβαιναν 4 Ρώσοι πολίτες που κατέβηκαν στο Μινσκ. Η Ζαχάροβα δήλωσε πως ο Ρώσος πρόξενος στο Μινσκ έλαβε άδεια για συναντηθεί με την σύντροφο του Προτάσεβιτς και πρόσθεσε ότι ελπίζει αυτή η συνάντηση να πραγματοποιηθεί σύντομα.


Ειδήσεις σήμερα 

Σαρλ Μισέλ: «Δεν θα ανεχθούμε να παίζουν ρουλέτα με τις ζωές αθώων πολιτών»

Survivor: Ο «καραγκιόζης» που έγινε «άξιος»

Μπάιντεν: «Σκανδαλώδης» η αναχαίτιση του αεροσκάφους της Ryanair από τη Λευκορωσία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης