Λευκορωσία: «Κόλαση» οι φυλακές του Λουκασένκο - Ξυλοδαρμοί, στέρηση ύπνου και φαγητού για να «ομολογήσουν» οι κρατούμενοι

Λευκορωσία: «Κόλαση» οι φυλακές του Λουκασένκο - Ξυλοδαρμοί, στέρηση ύπνου και φαγητού για να «ομολογήσουν» οι κρατούμενοι

Φόβοι πως ο δημοσιογράφος Ρομάν Προτάσεβιτς θα βιώσει την κόλαση που ο ίδιος είχε αποκαλύψει πέρυσι - Τι θυμάται ένας διαδηλωτής για την κόλαση που έζησε πέρσι, μετά τη σύλληψή του επειδή αμφισβήτησε τη νίκη Λουκασένκο στις εκλογές

lukasenko-main
Στα κέντρα κράτησης της Λευκορωσίας, οι διαδηλωτές που συλλαμβάνονται, ξυλοκοπούνται άγρια, λιμοκτονούν, στερούνται ύπνου και εξαναγκάζονται να υπογράψουν ότι ομολογούν για εγκλήματα που δεν έχουν κάνει. Κι όλα αυτά υπό κτηνώδεις συνθήκες.

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, ο Λευκορώσος αντιφρονών δημοσιογράφος, που κρατείται από τις αρχές του Μινσκ, Ρομάν Προτάσεβιτς, υπέστη και αυτός βασανιστήρια αφότου συνελήφθη στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Λευκορωσίας.

Χθες το βράδυ, ο 26χρονος αντιφρονών φέρεται να «ομολόγησε» ότι αυτός είχε ενορχηστρώσει τις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης στο Μινσκ το 2020 με το πατέρα του να επισημαίνει ότι το επίμαχο βίντεο που αναρτήθηκε στα social media είναι προϊόν εξαναγκασμού κι ότι το παιδί του έχει πέσει θύμα ξυλοδαρμού.

ΒΙΝΤΕΟ ΠΡΟΤΑΣΕΒΙΤΣ


Ωστόσο, το κανάλι ειδήσεων «Νexta» που ανήκει στον Προτάσεβιτς είχε αποκαλύψει πριν από ένα χρόνο την διεθνή κοινότητα για το τι συμβαίνει στους θαλάμους βασανιστηρίων του Αλεξάντερ Λουκασένκο.


Κλείσιμο

Ο Ρομάν είχε επίσης καλύψει τα έκτροπα στους δρόμους της χώρας, με τις αρχές του απολυταρχικού καθεστώτος του Αλεξάντερ Λουκασένκο να προχωρούν σε εκατοντάδες συλλήψεις διαδηλωτών της αντιπολίτευσης.

Πολλοί ήταν αυτοί που υπέστησαν ανελέητους ξυλοδαρμούς στους θαλάμους βασανιστηρίων των φυλακών.

protasevich1


Πριν από ένα χρόνο, το ρεπορτάζ του Προτάσεβιτς αποκάλυπτε ότι πολλοί διαδηλωτές βρέθηκαν με σπασμένα οστά, μελανιές στα πόδια, εγκεφαλικές κακώσεις, βλάβη στους νεφρούς και σπασμένα δόντια.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», το κανάλι ειδήσεων του 26χρονου δημοσιογράφου, που έβγαλε στη φόρα τις απάνθρωπες τακτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση του τελευταίου δικτάτορα της Ευρώπης, έδωσε μία εικόνα για την κόλαση που τον περιμένει.

Η σκληρότητα στους θαλάμους βασανιστηρίων ήταν τέτοια που αποτυπώνεται σ΄ένα βίντεο που τράβηξε ένας μάρτυρας: οι κραυγές των θυμάτων αντηχούσαν από τα τείχη φυλακής στο Μινσκ μέσα στη νύχτα, όπως σχολιάζει το βρετανικό δημοσίευμα.



Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών έχουν καταγράψει τουλάχιστον 450 περιπτώσεις βασανιστηρίων μέχρι τον Σεπτέμβριο ενώ δέκα από τα θύματα έχουν ήδη προσφύγει στη Δικαιοσύνη καταγγέλλοντας το καθεστώς Λουκασένκο για τις κτηνώδεις συνθήκες κράτησής τους.

Βίωσε την κόλαση

Ο Βαλερί Σαμαλαζάου, ειδικός σε θέματα Πληροφορικής στο Ηνωμένο Βασίλειο, ταξίδεψε στην πατρίδα του, τη Λευκορωσία, για να μπορέσει να ψηφίσει στις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου του 2020.

Μια ημέρα μετά τη νίκη Λουκασένκο, οι δρόμοι πλημμύρισαν από διαδηλωτές που αμφισβητούσαν τη νίκη του στις εκλογές.

valery


Ο ίδιος υποστηρίζει ότι, ενώ περπατούσε στο πεζοδρόμιο, συνελήφθη από τις αρχές του Μινσκ γιατί το μπλουζάκι που φορούσε απεικονίζοντας ένα κρανίο, θεωρήθηκε ύποπτο, όπως δηλώνει στη γερμανική υπηρεσία «Deutsche Welle».

Η αστυνομία της Λευκορωσίας θεώρησε ότι ήταν σύμβολο του Τρίτου Ράιχ και τον κατηγόρησε ότι είναι φίλα προσκείμενος της Azov, μια νεοναζιστικής ομάδας που πολεμούσε στην ανατολική Ουκρανία.

«Δεν με άφηναν να κοιμηθώ ενώ μου είχαν χορηγήσει αντικαταθλιπτικά και υπνωτικά χάπια. Τα δάχτυλά μου είχαν μουδιάσει από τα βασανιστήρια. Δυσκολεύομαι να μιλήσω για το πώς με χτύπησαν, ταπεινώθηκα και απείλησαν να μου βάλουν ένα μπαστούνι στον πρωκτό μου»...

Ειδήσεις σήμερα 

Σαρλ Μισέλ: «Δεν θα ανεχθούμε να παίζουν ρουλέτα με τις ζωές αθώων πολιτών»

Survivor: Ο «καραγκιόζης» που έγινε «άξιος»

Μπάιντεν: «Σκανδαλώδης» η αναχαίτιση του αεροσκάφους της Ryanair από τη Λευκορωσία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης