Sea-Eye 4: Επέκρινε την Ρώμη για «ταλαιπωρία» των 415 διασωθέντων μεταναστών

Sea-Eye 4: Επέκρινε την Ρώμη για «ταλαιπωρία» των 415 διασωθέντων μεταναστών

Οι αρχές της Ιταλίας αναγκάζουν το Sea-Eye 4 να κάνει τον γύρο της Σικελίας για να αποβιβάσει σε άλλο λιμάνι τους μετανάστες που διέσωσε στη Μεσόγειο

sea_eye4_italy
Οι ιταλικές αρχές έστειλαν το πλοίο Sea-Eye 4, στο οποίο επιβαίνουν πάνω από 400 μετανάστες που διέσωσε στη διάρκεια επιχειρήσεων τις προηγούμενες ημέρες στη Μεσόγειο, να ελλιμενιστεί στη σικελική πόλη Ποτσάλο χθες Πέμπτη, μολονότι το σκάφος βρισκόταν ήδη στα ανοικτά του Παλέρμου, στην άλλη πλευρά του νησιού.

Η γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση στην οποία ανήκει το πλοίο, η Sea-Eye, επέκρινε την απόφαση της Ρώμης. «Είναι εντελώς ακατανόητο σ’ εμάς ότι το Ποτσάλο χαρακτηρίζεται το κοντινότερο ασφαλές λιμάνι, όταν βρισκόμαστε ήδη στο Παλέρμο», τόνισε στο Γερμανικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της ΜΚΟ, ο Γκόρντεν Ίσλερ.

Έκρινε πως το μέτρο αυτό είχε σκοπό να υποστούν «ταλαιπωρία» το πλήρωμα και οι διασωθέντες.

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, οι ιταλικές αρχές αποφάσισαν να στείλουν το σκάφος στο Ποτσάλο το απόγευμα της Τετάρτης, ενώ ήδη το Sea-Eye 4, που διέσωσε συνολικά 415 μετανάστες, είχε χαράξει πορεία προς το Παλέρμο, πόλη ο δήμαρχος της οποίας είχε προσφερθεί να βοηθήσει.

Κλείσιμο
«Οι μετανάστες που διασώσαμε, ανάμεσά τους περίπου 150 παιδιά και έγκυες, θα αναγκαστούν να περάσουν δύο επιπλέον νύχτες πάνω στο πλοίο» εξαιτίας της εκτροπής του Sea-Eye 4, εξήγησε ο κ. Ίσλερ, εκτιμώντας πως η Ρώμη μοιάζει αποφασισμένη να καθυστερεί και να παρεμποδίζει τις μελλοντικές αποστολές της ΜΚΟ.

Επίσης χθες, οι ιταλικές αρχές έδωσαν άδεια να αποπλεύσει το Sea-Watch 3, πλοίο άλλης μιας γερμανικής ΜΚΟ, το οποίο συνέλαβαν και ανάγκασαν να παραμείνει ακινητοποιημένο για 59 ημέρες, σύμφωνα με την οργάνωση που το διαχειρίζεται.

Το ιταλικό λιμενικό σώμα είχε συλλάβει το πλοίο τον Μάρτιο, στο σικελικό λιμάνι Αουγκούστα, επικαλούμενο ανησυχίες για την ασφάλειά του. Στο σκάφος δόθηκε «άπαξ» άδεια να πλεύσει προς την Ισπανία, ανέφερε η Sea-Watch μέσω Twitter.

Η Ιταλία συγκαταλέγεται στις κύριες πύλες εισόδου στην Ευρώπη για τους μετανάστες που αναχωρούν από τη βόρεια Αφρική, κυρίως από την Τυνησία και τη Λιβύη. Οι αναχωρήσεις έχουν αυξηθεί θεαματικά φέτος σε σύγκριση με τα τελευταία χρόνια.

Τουλάχιστον 685 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους από την 1η Ιανουαρίου 2021 στη Μεσόγειο, στη μεγάλη πλειονότητά τους στην κεντρική θαλάσσια οδό της, που θεωρείται η φονικότερη στον κόσμο, σύμφωνα με τα δεδομένα του ΟΗΕ.



Ειδήσεις σήμερα

Φορολογικές δηλώσεις: Την επιμήκυνση του χρόνου υποβολής ζητά το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος

Η νέα Bachelorette της Αυστραλίας είναι bisexual - Για πρώτη φορά τη διεκδικούν άντρες και γυναίκες  

Μεσανατολικό: Τέθηκε επίσημα σε εφαρμογή η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης