Έκθεση ΟΗΕ: Πάνω από 20.000 ξένοι μισθοφόροι παραμένουν στη Λιβύη

Έκθεση ΟΗΕ: Πάνω από 20.000 ξένοι μισθοφόροι παραμένουν στη Λιβύη

«Δεν έχει παρατηρηθεί, καμία μείωση του αριθμού των ξένων μαχητών» στη Λιβύη αναφέρει έκθεση του Οργανισμού - Συνεχίζονται οι πτήσεις σε διάφορες στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις και η κατασκευή οχυρωμάτων και αμυντικών θέσεων

Libya
«Καμία μείωση του αριθμού των ξένων μαχητών ή των δραστηριοτήτων τους στο κέντρο» της Λιβύης, δεν έχει παρατηρηθεί, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σε μια έκθεση που κατατέθηκε αυτήν την εβδομάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Ενώ η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ, η Manul (Αποστολή Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη) έχει λάβει αναφορές για κατασκευή οχυρωμάτων και αμυντικών θέσεων κατά μήκος του άξονα Σύρτης-Τζούφρα στην κεντρική Λιβύη, καθώς και για τη συνεχιζόμενη παρουσία ξένων στοιχείων και μέσων», πρόσθεσε η έκθεση, η οποία περιήλθε σήμερα σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Παρά τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν τα μέρη, οι δραστηριότητες μεταφοράς φορτίων αεροπορικώς συνεχίζονται με πτήσεις προς διάφορες στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις στις δυτικές και ανατολικές περιοχές της Λιβύης», σημείωσε ο Γκουτέρες.

Σύμφωνα με διπλωμάτες του ΟΗΕ, ο αριθμός των ξένων στρατιωτών και μισθοφόρων στη Λιβύη εκτιμάται σε «περισσότερους από 20.000, συμπεριλαμβανομένων 13.000 Σύρων και 11.000 Σουδανών», καθώς και πολλών εκατοντάδων Τούρκων και Ρώσων.

«Καλώ για μια ακόμη φορά τα κράτη μέλη και τα λιβυκά ενδιαφερόμενα μέρη να τερματίσουν τις παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων και να διευκολύνουν την αποχώρηση ξένων μαχητών και μισθοφόρων από τη χώρα», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στην έκθεση.

«Αυτοί είναι απαραίτητοι παράγοντες για μια βιώσιμη ειρήνη και σταθερότητα στη Λιβύη και στην περιοχή», υποστήριξε, εκτιμώντας ότι «πρέπει να σημειωθεί πρόοδος σε επίπεδο πολιτικό, ασφάλειας και οικονομικό, προκειμένου να επιτραπεί η διεξαγωγή εθνικών εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου 2021».

Κλείσιμο
Μετά από μια κατάσταση ηρεμίας στις αρχές του έτους με την έλευση μιας νέας κυβέρνησης ενότητας, η αβεβαιότητα επέστρεψε στη Λιβύη. Πολλοί ειδικοί προειδοποίησαν πρόσφατα για αναταραχές που μπορεί να εκτροχιάσουν την πολιτική επανένωση, να θέσουν σε κίνδυνο την εκλογική διαδικασία και να οδηγήσουν ακόμη σε νέες συγκρούσεις.


Ειδήσεις σήμερα: 

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με άνοδο το άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης

Τι συζήτησαν Μητσοτάκης και Ζάεφ - Τι είπαν για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Οι δικηγόροι διαφωνούν με 4 διατάξεις του νομοσχεδίου για το Οικογενειακό Δίκαιο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης