Βρετανία: Στη «μέγγενη» ο Τζόνσον για τα χρήματα που ξόδεψε για τα πανάκριβα γούστα της μνηστής του

Βρετανία: Στη «μέγγενη» ο Τζόνσον για τα χρήματα που ξόδεψε για τα πανάκριβα γούστα της μνηστής του

Το σκάνδαλο Wallpaper-gate «καίει» τον Βρετανό πρωθυπουργό - Ξεκινά έρευνα για την ανακαίνιση της πρωθυπουργικής κατοικίας στη Ντάουνινγκ Στριτ

boris-carrie-baby
Στη δίνη μέγα σκανδάλου στροβιλίζεται ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, με αφορμή τα πανάκριβα γούστα της μνηστής του Κάρι Σίμοντς, καθώς η Εκλογική Επιτροπή της Βρετανίας που εξετάζει τις δωρεές στα πολιτικά κόμματα και τις δαπάνες τους ανακοίνωσε χθες τη διεξαγωγή έρευνας σε ό,τι αφορά την ανακαίνιση της πρωθυπουργικής κατοικίας στη Ντάουνινγκ Στριτ βάσει στοιχείων.

Η ανακοίνωση αυτή φέρνει σε δεινή θέση τον πρωθυπουργό της χώρας σπιλώνοντας την εικόνα του όπως και το κυβερνών κόμμα των Συντηρητικών.

Το αρχικό πόσο των 58.000 λιρών για την ανακαίνιση του διαμερίσματος δόθηκε από το Συντηρητικό Κόμμα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Daily Mail», που αποκάλυψε ότι ο υποστηρικτής του κόμματος, λόρδος Μπράουνλο πρόσφερε το ίδιο πόσο στους υπεύθυνους του κόμματος «για να καλυφθεί» η δαπάνη που είχε ήδη γίνει για την ανακαίνιση.



Χθες πάντως στην Βουλή των Κοινοτήτων όταν ερωτήθηκε εάν τελικά στην ουσία έλαβε δωρεά από τον λόρδο Μπράουνλο, ο Μπόρις Τζόνσον επανέλαβε την πάγια απάντησή του ότι έχει καλύψει από την τσέπη του όλα τα έξοδα. Επανειλημμένως όμως απέφυγε να διαψεύσει ότι η αρχική δαπάνη καλύφθηκε από πολιτική δωρεά. Ο Τζόνσον πρόσθεσε πως όποια πιθανή δήλωση λήψης χρημάτων πρέπει να γίνει από τον ίδιο θα γίνει. Ωστόσο, σύμφωνα με τον υπουργικό κώδικα τέτοιου είδους δηλώσεις οφείλουν να γίνονται από μέλη της κυβέρνησης εντός 28 ημερών.

Κλείσιμο
Ο Μπόρις Τζόνσον, όπως γράφουν πολλά βρετανικά δημοσιεύματα, εγκαλείται σχεδόν για τα πάντα - από τη συγκεχυμένη αρχική διαχείριση της κρίσης της Covid-19, μέχρι το ποιος βρίσκεται πίσω από τις διαρροές που γίνονται από το γραφείο του με φόντο την επίμαχη δήλωση (που αρνείται ότι έκανε) ότι προτιμάει να στοιβάζονται πτώματα ανά χιλιάδες παρά να προχωρήσει σε τρίτο lockdown.

H έρευνα της Εκλογική Επιτροπής της Βρετανίας θα εξακριβώσει εάν οι όποιες συναλλαγές που σχετίζονται με τις εργασίες στο πρωθυπουργικό διαμέρισμα εμπίπτουν εντός του καθεστώτος που ρυθμίζεται από την Eπιτροπή και εάν τέτοιου είδους χρηματοδότηση δηλώθηκε όπως απαιτείται. Εάν διαπιστώσει ότι τελέστηκε αδίκημα -και ότι υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις- τότε η Eπιτροπή μπορεί να επιβάλει πρόστιμο ή να παραπέμψει την υπόθεση στις αστυνομικές αρχές.

Ερωτηθείσα τον περασμένο μήνα για την ανακαίνιση, εκπρόσωπος του Τζόνσον δήλωσε ότι όλες οι δωρεές και τα δώρα δηλώνονται κανονικά και ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν χορηγίες προς το κόμμα για τη χρηματοδότηση της ανακαίνισης. Την ίδια ώρα, όοπως αναφέρει η εφημερίδα Daily Mail, ο πρωθυπουργός Τζόνσον και η μνηστή του Κάρι Σίμοντς ενδέχεται να χρειαστεί να παραδώσουν προσωπικά email και γραπτά μηνύματα στο πλαίσιο της έρευνας για την χρηματοδότηση της πολυτελούς ανακαίνισης του διαμερίσματος του ζευγαριού στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Η Eκλογική Επιτροπή της Βρετανίας που ελέγχει τη χρηματοδότηση των υποψηφίων σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, απαιτεί βάσει νομοθεσίας τη δήλωση κάθε είδους χρηματοδότησης από ένα ποσό και πάνω που δέχεται κάθε πολιτικός. Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, η Επιτροπή ήταν ήδη από τον Μάρτιο σε επαφή με το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα για την υπόθεση της αλλαγής στη διακόσμηση της πρωθυπουργικής κατοικίας από τον Μπόρις Τζόνσον, αλλά χθες ανακοίνωσε πλέον ότι έχει πλέον επαρκείς ενδείξεις ώστε να υποπτεύεται ότι μπορεί να έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις. Συνεπώς αρχίζει άμεσα έκτακτη έρευνα για το θέμα, όπως προβλέπει το καταστατικό της Επιτροπής.

Επισημαίνεται ότι οι ποινές για παράβαση της εκλογικής νομοθεσίας κυμαίνονται από πρόστιμο έως και έναν χρόνο στη φυλακή. «Από την ίδια μου την τσέπη τα πλήρωσα, και θα ξαναπληρώσω όσα μου προτείνουν», δήλωσε χθες το μεσημέρι ο Τζόνσον, στη Βουλή των Κοινοτήτων κατά την «Ώρα του Πρωθυπουργού», απαντώντας στην ερώτηση του αρχηγού των Εργατικών, σερ Κιρ Στάρμερ.

Απομένει να διευκρινιστεί αν η ανακαίνιση καλύφθηκε αρχικά από το Συντηρητικό Κόμμα, και μετά πληρώθηκε από τον ίδιο τον Τζόνσον. Δεν έχει καταστεί σαφές εάν επρόκειτο για χρηματοδότηση από τα ταμεία του κόμματος ή κάποιον… φίλο των Συντηρητικών. Σε κάθε περίπτωση όμως οι κανόνες επιβάλλουν τη λεπτομερή δήλωση της υπό μορφής δανείου χρηματοδότησης της ανακαίνισης της πρωθυπουργικπής κατοικίας, έστω και αν εδώ δεν πρόκειται για χρήματα των φορολογουμένων.

Χθες, πάντως, η εφημερίδα «Daily Mail» είχε αποκαλύψει ότι τα ακριβά γούστα της μνηστής του Τζόνσον, Κάρι, του είχαν προκαλέσει και του ιδίου έντονη δυσφορία. «Το κόστος έχει ξεφύγει – η Κάρι αγοράζει χρυσή ταπετσαρία», φέρεται να είπε εκνευρισμένος σε συμβούλους του, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα «Daily Mail». Κι όταν οι σύμβουλοί του τον ρώτησαν πόσο κοστίζει εκείνος απάντησε: «Δεκάδες χιλιάδες – Δεν το αντέχει η τσέπη μου».

Η αρμόδια υπηρεσία «Cabinet Office» για τη συντήρηση του κτιρίου της Ντάουνινγκ Στριτ τον ενημέρωσε ότι υπάρχει ένα ετήσιο κονδύλι ύψους 30.000 λιρών από τα κρατικά ταμεία για την ανακαίνιση του διαμερίσματος. Αυτό σήμαινε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός θα έπρεπε να βάλει από την τσέπη του ένα ποσό της τάξης των 58.000 λιρών.

Το θέμα προκάλεσε σύγκρουση μεταξύ της μνηστής του Τζόνσον και της διευθύντριας του «Cabinet Office» Έλεν Μακναμάρα, την αποχώρηση της οποίας φέρεται να ζήτησε η Κάρι Σίμοντς όταν η διευθύντρια του γραφείου δεν δέχθηκε να δώσει το υπόλοιπο ποσό για το διαμέρισμα.

Στο σημείο αυτό ακούστηκαν ονομάτα δωρητών του Συντηρητικού Κόμματος πρκειμένου να γίνει η εξόφληση της ανακαίνισης της πρωθυπουργικής κατοικίας.

Η αντίδραση του πρώην κορυφαίου συμβούλου του Τζόνσον, Ντόμινικ Κάμινγκς να χρησιμοποιηθούν χρήματα δωρητών για την ανακαίνιση της πρωθυπουργικής κατοικίας ήταν ένας από τους λόγους για την απομάκρυνσή του τον περασμένο Δεκέμβριο από τη Ντάουνινγκ Στριτ. Την περασμένη Παρασκευή στην επίθεση που εξαπέλυσε ο Κάμινγκς κατά του Τζόνσον ανέφερε ότι είχε πει στον πρωθυπουργό πως τέτοια σχέδια ήταν «ανήθικα, ανόητα, πιθανόν παράνομα».

Ωστόσο, η φήμη που πλανάται στον βρετανικό Τύπο είναι εάν η ανακαίνιση του διαμερίσματος κόστισε έως και 200.000 λίρες, παρά την ετήσια κρατική επιχορήγηση των 30.000 λιρών.



Ειδήσεις σήμερα:

Η Σάλμα Χάγιεκ χορεύει με τον «βασιλιά» Άντονι Χόπκινς γιορτάζοντας το δεύτερο Όσκαρ του

Ρώσος που... «παγιδεύτηκε» σε κινεζικό reality show ψηφίστηκε για αποχώρηση μετά από 3 μήνες

Μάρτυρας περιγράφει πώς σκοτώθηκε ο ομογενής αστυνομικός στη Νέα Υόρκη: «Σκέφτηκα, κάποιος θα πεθάνει»

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης