Κορωνοϊός - Βρετανία: Καλοκαίρι χωρίς μάσκες εξετάζουν οι επιστήμονες της Ντάουνινγκ Στριτ

Κορωνοϊός - Βρετανία: Καλοκαίρι χωρίς μάσκες εξετάζουν οι επιστήμονες της Ντάουνινγκ Στριτ

Επιστροφή στην κανονικότητα «βλέπουν» οι σύμβουλοι του Μπόρις Τζόνσον, λόγω της μεγάλης προόδου στο εμβολιαστικό πρόγραμμα – Η Βρετανία ήδη έχει προχωρήσει σε χαλάρωση μέτρων και έχει ανοίξει παμπ, καταστήματα και κομμωτήρια

london_pub
Σε ένα καλοκαίρι χωρίς μάσκες ευελπιστούν οι επιστήμονες της Ντάουνινγκ Στριτ, που θεωρούν ότι η ζωή θα επιστρέψει «πολύ πιο φυσιολογικά» τους επόμενους μήνες, τόσο λόγω του εμβολιαστικού προγράμματος, όσο και του ζεστού καιρού.

Ήδη, τα στοιχεία είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και κινούνται βάσει των εκτιμήσεων, ενώ τα εμβόλια θεωρείται ότι λειτουργούν πολύ καλά για να τεθεί η πανδημία υπό έλεγχο. Ο μειωμένος αριθμός των κρουσμάτων, των εισαγωγών και των θανάτων εξελίσσονται βάσει του πλαισίου, ενώ αναμένεται ότι θα υποχωρήσουν. Οι επιστήμονες δεν θεωρούν ότι θα υπάρξει παράταση των μέτρων του lockdown πέραν της 21ης Ιουνίου, οπότε και λήγουν τα μέτρα.

Σύμφωνα με έκθεση της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας, μόνον ένας στους 620 ανθρώπους στην Αγγλία ήταν φορέας του ιού την περασμένη εβδομάδα, όταν άνοιξαν εκ νέου καταστήματα, παμπ και κομμωτήρια. Ο ρυθμός μετάδοσης θεωρείται ότι έχει υποχωρήσει σε 0,8 -1,0. Εκτιμάται ότι 90.000 άτομα ήταν φορείς του ιού την εβδομάδα που έληξε στις 16 Απριλίου, ένας αριθμός μειωμένος κατά 1/5 έναντι της προηγούμενης εβδομάδας. Παράλληλα, ήταν η πρώτη εβδομάδα που έκλεισε με λιγότερες από 100.000 μολύνσεις από τις 10 Σεπτεμβρίου, πριν την εμφάνιση της βρετανικής μετάλλαξης.

Νωρίς για να υπολογιστούν οι επιπτώσεις της άρσης των μέτρων

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι είναι νωρίς για να υπολογιστούν οι επιπτώσεις του ανοίγματος μιας σειράς δραστηριοτήτων, και συγκεκριμένα των μπαρ, των καταστημάτων και των κομμωτηρίων. Ωστόσο το αρμόδιο τμήμα του Εθνικού Συστήματος Υγείας δεν παρατηρεί αύξηση της θετικότητας.

Ήδη, ο Μπόρις Τζόνσον δέχεται πίεση να επιταχύνει την εφαρμογή του οδικού χάρτη για την άρση των περιορισμών και να τηρήσει τη δέσμευσή του ότι θα αποφασίσει βάσει δεδομένων και όχι ημερομηνιών. Με βάση το χρονοδιάγραμμα, η επόμενη άρση των περιορισμών είναι η 17η Μαΐου.

Σύμφωνα με ανάλυση της Daily Mail, μόλις το 6% των κλινών στα πλέον επιβαρυμένα νοσοκομεία της Αγγλίας καλύπτονται από περιστατικά Covid, έναντι 60% τον Ιανουάριο. Ο καθηγητής Τιμ Σπέκτορ, που θεωρείται κορυφαίος επιδημιολόγος και ηγείται μιας εφαρμογής παρακολούθησης συμπτωμάτων, υποστηρίζει ότι τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι θα πρέπει να χαλαρώσουν και οι περιορισμοί στις μονάδες φροντίδας, όπου επιτρέπονται μέχρι δύο επισκέπτες. Οι περιορισμοί θα μπορούσαν να αρθούν γρηγορότερα στη Νότια Αγγλία, όπου τα κρούσματα είναι χαμηλότερα από την υπόλοιπη χώρα. Ωστόσο, τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας δείχνουν μείωση των μολύνσεων τόσο τη βόρεια Ιρλανδία, όπου υπάρχουν 660 ενεργά κρούσματα, αλλά και στη Σκοτία, με 560. Ελαφρά αύξηση υπάρχει στην Ουαλία, με 840 ενεργά κρούσματα, ωστόσο και πάλι βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα για τα δεδομένα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Κλείσιμο
Η κυβερνητική επιστημονική συμβουλευτική ομάδα για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (SAGE) εκτιμά ότι το ποσοστό μετάδοσης αυξήθηκε ελαφρά από 0,7 -1,0 σε 0,8-1,0, χωρίς να αποκλείεται να είναι ακόμη διαφοροποίηση, γιατί υπολογίζεται για το διάστημα τριών εβδομάδων πριν. Ως εκ τούτου, δεν έχει συμπεριληφθεί η τελευταία εβδομάδα, οπότε και υπήρξε άρση των μέτρων.


Ιδιαίτερα θετικά τα στοιχεία από τις ομάδες που εμβολιάστηκαν


Ιδιαίτερα θετικά είναι τα αποτελέσματα για τους πολίτες άνω των 70 ετών, αφού τους δόθηκε τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου. Το ποσοστό θετικότητας ήταν 0,06%. Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό είναι στην ηλικιακή ομάδα 50-69 ετών, με ποσοστό θετικότητας 0,12%. Το μεγαλύτερο ποσοστό θετικότητας εντοπίστηκε σε παιδιά ηλικίας 12-16 ετών, με 0,3%, αλλά χαμηλότερο από τις προηγούμενες εβδομάδες. Στους μαθητές τα κρούσματα αυξήθηκαν με το άνοιγμα των σχολείων, ωστόσο μετά τα αυτοδιαγνωστικά τεστ, τα κρούσματα έχουν μειωθεί.


Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η εμβολιαστική εκστρατεία ξεκάθαρα είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα, όπως αποτυπώνεται και στα στοιχεία. Ωστόσο, παραμένει ο κίνδυνος από νέες μεταλλάξεις, ωστόσο θεωρούν ότι υπάρχουν οι μηχανισμοί για να αντιληφθούν έγκαιρα αν πρόκειται για απειλή.

Ειδήσεις σήμερα:

Έτσι θα επαναλειτουργήσουν εμπορικά κέντρα, κέντρα αισθητικής και εστίαση

Επίσκεψη Μπάιντεν στην Ευρώπη τον Ιούνιο - Πάει Βρετανία και Βρυξέλλες

Θρίλερ με το πιθανό κρούσμα ινδικής μετάλλαξης στην Ελλάδα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης