Influencer καταγγέλλει: «Έπεσα θύμα e-whoring και αισθησιακές φωτογραφίες μου πωλούνται online»

Influencer καταγγέλλει: «Έπεσα θύμα e-whoring και αισθησιακές φωτογραφίες μου πωλούνται online»

Η ακραία εκδοχή του catfishing με στόχο την εξαπάτηση ανυποψίαστων θυμάτων που εξευτελίζει τις γυναίκες και τις εκθέτει σε πλήθος κινδύνους

insta
Στην αντεπίθεση έχει περάσει μια influencer του Instagram από τη Βρετανία που, όπως διαπίστωσε πριν από κάμποσο καιρό, έχει πέσει θύμα ενός επικίνδυνου trend που ονομάζεται «e-whoring». Η 27χρονη Τζες Ντέιβις είναι το κεντρικό πρόσωπο ενός νέου ντοκιμαντέρ του BBC Three με τίτλο «When nudes are stolen» και η αρχή της περιπέτειάς της εντοπίζεται πριν από πολλά χρόνια, στα 18-19 της, όταν, ξεκινώντας την καριέρα της στο modelling, έκανε κάποιες glamour φωτογραφίσεις.

Στο συγκεκριμένο είδος φωτογραφίσεων, το μοντέλο ποζάρει σε σχετικά ερωτικές πόζες, είτε ντυμένο, είτε ημίγυμνο ή και γυμνό. Σύμφωνα με τη New York Post, η νεαρή κοπέλα δέχτηκε να βγάλει ορισμένες αισθησιακές και τόπλες φωτογραφίες καθώς αυτό αποτελούσε όρο του συμβολαίου που θα υπέγραφε με πρακτορείο μοντέλων. Οι φωτογραφίες αυτές προορίζονταν για τη σελίδα της στον συνδρομητικό ιστότοπο του πρακτορείου, και η άπειρη τότε κοπέλα, παρόλο που αισθανόταν άβολα στην ιδέα, αποφάσισε ότι ήταν μία μικρή θυσία που θα βοηθούσε στην προώθηση της καριέρας της και ίσως άνοιγε πόρτες για καλύτερα πράγματα στο μέλλον.



Καθώς ο κόσμος του ίντερνετ ήταν πολύ διαφορετικός πριν από μια δεκαετία, η σχεδόν έφηβη τότε Τζες δεν μπορούσε να φανταστεί πώς θα χρησιμοποιούνταν οι συγκεκριμένες φωτογραφίες κάποια χρόνια μετά, εν αγνοία της. Η σοκαριστική ανακάλυψη συνέβη όταν η Βρετανίδα πόσταρε από περιέργεια μια φωτογραφία της σε ένα φόρουμ, και ρώτησε αν κάποιος από τους συμμετέχοντες την είχε ξαναδεί. Μετά από λίγη ώρα έλαβε μια απάντηση που την ενημέρωνε ότι ένα «πακέτο» με 100 κλεμμένες φωτογραφίες της ήταν διαθέσιμο προς πώληση. «Αισθάνθηκα αηδία που με αναγνώρισε» αναφέρει στο ντοκιμαντέρ η 27χρονη κοπέλα με τους 150.000 follower στο Instagram.

Όπως εξηγεί, δεν το χωρούσε ο νους της ότι κάποιος θα ήταν πρόθυμος να καταστρέψει τη ζωή της «για 15 δολάρια».

Κλείσιμο


Το ντοκιμαντέρ του BBC εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο οι φωτογραφίες της Ντέιβις και αμέτρητων άλλων γυναικών χρησιμοποιούνται από επιτήδειους για σκοπούς εξαπάτησης, στο πλαίσιο του e-whoring. Τι είναι όμως το e-whoring; Σύμφωνα με τα λόγια της ίδιας της influencer, είναι μια πιο extreme εκδοχή του catfishing (της πρακτικής ατόμων που υποδύονται άλλα πρόσωπα online για ιδιοτελείς σκοπούς) η οποία χρησιμοποιεί γυμνές ή σέξι φωτογραφίες. Αυτές οι φωτογραφίες διακινούνται σε πακέτα και πωλούνται σε απατεώνες, που στη συνέχεια παριστάνουν τις εικονιζόμενες γυναίκες (ή άνδρες) σε online πλατφόρες, για να αποσπάσουν χρήματα από ανυποψίαστα θύματα.

Το υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί, χωρίς φυσικά το εικονιζόμενο άτομο να ξέρει τίποτα, για δημιουργία ψεύτικων προφίλ σε σελίδες πορνογραφικού υλικού, sex chat ή ακόμα και σε διαφημίσεις για υπηρεσίες συνοδών.



Με τη βοήθεια μιας ιδιωτικής ντετέκτιβ, η 27χρονη ανακάλυψε πολλά προφίλ που χρησιμοποιούσαν φωτογραφίες της σε site επί πληρωμή όπως τα προαναφερόμενα. Όπως αναφέρει, σε έναν ιστότοπο για sex chat αντίκρισε με φρίκη κάτω από τη φωτογραφία που τράβηξε στα 19 της τη φράση «ποιος ενδιαφέρεται για role play βιασμού;». Το σοκ για την ίδια ήταν μεγάλο, όταν διαπίστωσε τον αριθμό των ψεύτικων προφίλ αλλά και το πού βρίσκονταν αυτά και πώς χρησιμοποιούνταν.

Ο ειδικός στην κυβερνοασφάλεια Σκοτ ΜακΓκρίντι μίλησε στην Daily Mail για την εν λόγω πρακτική του e-whoring, χαρακτηρίζοντάς την άκρως υποτιμητική για τις γυναίκες, αφού οι φωτογραφίες τους διακινούνται από απατεώνες σαν να επρόκειτο για... συλλεκτικές κάρτες παικτών του μπειζμπολ.



Στην περίπτωση της Ντέιβις, η χρήση των φωτογραφιών της από τους εν λόγω απατεώνες είχε πολλές οδυνηρές συνέπειες. Η κοπέλα δέχεται συχνά χυδαία και υβριστικά μηνύματα online από αγνώστους. Επιπλέον ένας άνδρας που γνώρισε και κατέληξε μαζί του στο κρεβάτι τη φωτογράφισε γυμνή ενώ κοιμόταν και έστειλε τις φωτογραφίες σε φίλους του χωρίς τη συγκατάθεσή της. «Όταν πήγε να κάνει ντους, κοίταξα το τηλέφωνο του» αναφέρει η κοπέλα που είχε μυριστεί ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. «Με είχε τραβήξει ενώ κοιμόμουν και έγραφε στα φιλαράκια του "μόλις το έκανα με την Τζες Ντέιβις"».

Σύμφωνα με τη New York Post η περίπτωση της 27χρονης δεν είναι σε καμία περίπτωση μεμονωμένη ή σπάνια. Υπάρχει ένα τεράστιο δίκτυο πίσω από το e-whoring, με αμέτρητα φόρουμ που «διδάσκουν» απατεώνες πώς να προμηθεύονται παράνομα τις φωτογραφίες, και πώς να χρησιμοποιούν το υλικό προς οικονομικό όφελος.

Με πληροφορίες από New York Post, BBC


Ειδήσεις σήμερα 

Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Viral η... σοβιετική βερσιόν που γυρίστηκε πριν από 3 δεκαετίες - Δείτε σκηνές!

Στο «μικροσκόπιο» Αχαΐα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη - Πώς και πότε θα ανοίξει το λιανεμπόριο

Σήμερα αποφασίζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για το εμβόλιο της AstraZeneca
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης