Ισραήλ: Εντολή για κυβέρνηση χωρίς πλειοψηφία στον Νετανιάχου - Βαριά λόγια από τους εισαγγελείς στη δίκη του

Ισραήλ: Εντολή για κυβέρνηση χωρίς πλειοψηφία στον Νετανιάχου - Βαριά λόγια από τους εισαγγελείς στη δίκη του

Ο κατηγορούμενος για διαφθορά Νετανιάχου ψάχνει  9 βουλευτές  σε 28 ημέρες για να παραμείνει πρωθυπουργός-  Πρέπει όχι μόνο να βγει αλώβητος από την δίκη αλλά και να αποπληρώσει την Pfizer- H  εταιρεία έχει δεσμεύσει παρτίδα 700.000 εμβολίων- Δεν έχει πληρωθεί για 2,5 εκατομμύρια εμβόλια

mpeniamin_netaniahoy_0
Πολλούς μπελάδες έχει στο κεφάλι του ο Μπένζαμιν Νετανιάχου καθώς θα πρεπει να βγει αλώβητος από την εν εξελίξει δίκη του με την κατηγορία της διαφθοράς, να σχηματίσει κυβέρνηση σε 28 ημέρες και να πληρώσει τα χρεωστούμενα στην Pfizer για την παρτίδα εμβολίων κατά της νόσου Covid που η χώρα του έχει δεσμεύσει.

Τελικά, ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ρεουβέν Ρίβλιν, δεν έκανε την ανατροπή, όπως είχε αρχικά αφήσει να εννοηθεί, λέγοντας ότι μπορεί να λάβει υπόψη του και «ηθικά κριτήρια» για την ανάθεση εντολής σχηματισμού της νέας κυβέρνησης στη χώρα: μία προφανής αναφοράς στην εν εξελίξει δίκη Νετανιάχου.

Έπειτα από γύρο διερευνητικών επαφών με όσα κόμματα εξασφάλισαν στις εκλογές της 23ης Μαρτίου το εισιτήριο για την Κνεσέτ (ισραηλινή βουλή), ανακοίνωσε σήμερα ότι δίνει την εντολή στον απερχόμενο, κατηγορούμενο για διαφθορά πρωθυπουργό της χώρας. Ο «Μπίμπι», όπως είναι το ψευδώνυμο του Νετανιάχου, ήταν το φαβορί στις εκλογές, καθώς το κόμμα του Λικούντ έλαβε τη στήριξη 52 βουλευτών στην Κνεσέτ ,σε σύνολο 120 εδρών, χωρίς όμως να συγκεντρώνει και την απαραίτητη πλειοψηφία (61 έδρες).

Ο βασικός αντίπαλός του, ο κεντρώος Γιαΐρ Λαπίντ του κόμματος «Yesh Atid» (Υπάρχει Μέλλον) συγκέντρωσε τη στήριξη 45 βουλευτών κομμάτων, που έχουν συγκροτήσει κοινό μέτωπο κατά του Νετανιάχου. Ο πρώην υπουργός Άμυνας και επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Γιαμίνα, Ναφτάλι Μπένετ, αυτοπροτάθηκε για πρωθυπουργός και έλαβε τη στήριξη των επτά βουλευτών του κόμματός του. Τρία κόμματα, με συνολικά 16 έδρες, αρνήθηκαν στις συναντήσεις τους με τον Ρίβλιν για να στηρίξουν οποιοδήποτε υποψήφιο για την πρωθυπουργία.

Από την πλευρά του, ο Μπένζαμιν Νετανιάχου κάλεσε σε συνεργασία τον Μπένετ, καθώς και το κόμμα «Νέα Ελπίδα», που ίδρυσε ο Γιντεόν Σάαρ, πρώην συνεργάτης του στο δεξιό Λικούντ, που αποχώρησε προεκλογικά από το κόμμα. Ο Μπένετ πάντως δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με τον Νετανιάχου.

Ο Σάαρ, από την άλλη, έχει δηλώσει πως ότι δεν θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση υπό τον Νετανιάχου, επικαλούμενος τη δίκη διαφθοράς του πρωθυπουργού. Απέφυγε, ωστόσο, να υποστηρίξει και τον Λαπίντ για την ανάληψη της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης. Πάντως, ο Νετανιάχου έχει στη διάθεσή του 28 ημέρες για να προσπαθήσει να συγκροτήσει κυβερνητικό συνασπισμό. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, μπορεί επίσης να ζητήσει παράταση δύο εβδομάδων από τον πρόεδρο Ρίβλιν.

Ο Ισραηλινός πρόεδρος έχει την επιλογή να αναθέσει την εντολή σε κάποιον άλλο υποψήφιο, εάν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση. Σήμερα, πάντως, ο πρόεδρος Ρίβλιν εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου. «Φοβάμαι για την πατρίδα μου», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι για τον ίδιο «δεν ήταν εύκολη απόφαση, από ηθικής πλευράς», να δώσει την εντολή στον Νετανιάχου. Για να δικαιολογήσει την απόφασή του, υποστήριξε ότι το κόμμα Λικούντ ήρθε πρώτο στις εκλογές κι ότι η ισραηλινή νομοθεσία δεν απαγορεύει να γίνει εντολοδόχος κάποιος που αντιμετωπίζει κατηγορίες από τη Δικαιοσύνη.

Σε εξέλιξη η δίκη Νετανιάχου

Χθες, κατά την επανέναρξη της δίκη της του Νετανιάνου, οι Ισραηλινοί εισαγελείς τον κατηγόρησαν ότι τα ρουσφέτια έπεφταν σαν «νόμισμα». Ο Νετανιάχου δηλώνει αθώος για τις κατηγορίες της δωροδοκίας, της κατάχρησης εμπιστοσύνης και απάτης και χαρακτηρίζει τον εαυτό του θύμα σε κυνήγι μαγισσών με πολιτικά κίνητρα. «Η σχέση ανάμεσα στον Νετανιάχου και τους κατηγορούμενους έγινε νόμισμα, κάτι που μπορούσε να είναι ανταλλάξιμο», δήλωσε ο εισαγγελέας Λίατ Μπεν-Αρι παρουσιάζοντας την Υπόθεση 4000, η οποία αφορά τις σχέσεις του ισραηλινού πρωθυπουργού με τον ιδιοκτήτη μεγάλης ειδησεογραφικής ιστοσελίδας.

Οι εισαγγελείς του δικαστηρίου της Ιερουσαλήμ επιδιώκουν να αποδείξουν ότι ο Νετανιάχου εξασφάλιζε ευνοϊκή μεταχείριση της μεγαλύτερη εταιρείας τηλεπικοινωνιών του Ισραήλ, της Bezeq Telecom Israel με αντάλλαγμα την ευνοϊκή κάλυψη του προσώπου του και της συζύγου του της Σάρα από την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Walla. Xθες, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της «Walla», Ιλάμ Γεσούα, κατέθεσε ότι λάμβανε βροχή μηνυμάτων, τόσο από τους ιδιοκτήτες του site όσο και από στενούς συνεργάτες του Νετανιάχου, με αιτήματα την βελτίωση της προβολής του πρωθυπουργού και την μείωση της κάλυψης ή την επίθεση κατά των πολιτικών του αντιπάλων. Σήμερα, όμως ο εισαγγελέας Λίατ Μπερ Αρί υποστήριξε στο δικαστήριο ότι μετά την κατάθεσή του, ο Ιλάμ Γεσούα δέχτηκε απειλητικά μηνύματα, τα οποία βρίσκονται στα χέρια της ισραηλινής αστυνομίας.

Στο μόνο πράγμα που τα πηγαίνει καλά το Ισραήλ είναι το πρόγραμμα εμβολιασμού των πολιτών

Κλείσιμο
Η χώρα των 9 εκατομμυρίων κατοίκων έχει πραγματοποιήσει ως τώρα 5.269.052 εμβολιασμούς πρώτης δόσης, με 4.840.000 ανθρώπους να έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση.

Ωστόσο, στο Ισραήλ εμφανίστηκαν τα πρώτα προβλήματα με τις παραδόσεις εμβολίων της Pfizer. Η εταιρεία «μπλόκαρε» προχθές την παράδοση 700.000 δόσεων εμβολίων, που επρόκειτο να φτάσουν στην χώρα καθώς στελέχη της Pfizer είπαν στην εφημερίδα «Jerusalem Post» ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν έχει πληρώσει για την τελευταία μεγάλη παρρτίδα των εμβολίων, που ήταν 2,5 εκατομμύρια δόσεις.


Ειδήσεις σήμερα: 

Γεραπετρίτης: Μετακινήσεις εκτός νομού για το Πάσχα αν δεν υπάρχει επιδημιολογική επιβάρυνση

Φονικό στη Μακρινίτσα: Τραυμάτισε και τη μητέρα των θυμάτων ο 31χρονος - Προσπάθησε να σώσει τα παιδιά της

Ντουμπάι: Ποιες είναι οι καλλονές που ξεγυμνώθηκαν και αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης