Ασλί Ερντογάν: «Πολύ επικίνδυνο βήμα η απόσυρση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης»

164815448_1917478641723755_4830068611401749115_n

Συνέντευξη της διάσημης συγγραφέως στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

 • Μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η συγγραφέας, δημοσιογράφος και ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ασλί Ερντογάν χαρακτηρίζει την απόσυρση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών ως ένα «πολύ επικίνδυνο βήμα». 

  «Η Τουρκία βαδίζει σε μια πολύ αρνητική πορεία»,
  δηλώνει η Ασλί Ερντογάν. Η συγγραφέας, θεωρείται πλέον σε διεθνές επίπεδο ως η φωνή της «αιχμάλωτης» Τουρκίας. Η ίδια ζει εξόριστη στη Γερμανία, μετά τη φυλάκιση της το 2016 και τις διώξεις από το καθεστώς Ερντογάν. Σε ερώτηση, που της είχε γίνει παλαιότερα σχετικά με τη συνωνυμία της με τον Τούρκο πρόεδρο, απάντησε ότι το μόνο τους κοινό είναι το επίθετο τους. Επιπλέον, στην Τουρκία έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία των βιβλίων της

  «Ειδικά σ’ αυτές τις συνθήκες της πανδημίας, η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης είναι ιδιαίτερα επιβεβλημένη, καθώς η βία εξαπλώνεται. Τώρα είναι η ώρα να βελτιώσουμε τους νόμους που προστατεύουν τις γυναίκες. Τι κάνει όμως η Τουρκία; Ακριβώς το αντίθετο. Νομιμοποιεί αυτή την ιδέα αποχωρώντας από τη Σύμβαση. Ουσιαστικά λέει, δηλαδή, ότι είναι νόμιμο να κάνεις χρήση βίας κατά των γυναικών, των παιδιών, των γκέι», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ασλί Ερντογάν.

  Η απόφαση της Άγκυρας να μην προχωρήσει στη Σύμβαση προκάλεσε οργή στη διεθνή κοινότητα, με την Ασλί να υποστηρίζει ότι οι προθέσεις του Τούρκου προέδρου ήταν προφανείς αρκετούς μήνες πριν«Εδώ και καιρό είχε δηλώσει ότι η ορολογία που χρησιμοποιεί η Σύμβαση -οι αναφορές σε γκέι, για παράδειγμα- αποτελεί προσβολή για τον θεσμό της τουρκικής οικογένειας. Υπήρξε τότε μεγάλο κύμα αντίδρασης από κινήματα γυναικών, μεταξύ αυτών και γυναίκες του ΑΚΡ, γεγονός που “φρέναρε” αυτή την πολιτική. Αλλά τις τελευταίες εβδομάδες συνήθιζε να επαναφέρει στον δημόσιο λόγο, ότι η τουρκική κοινωνία πρέπει να προστατευτεί, γι’ αυτό και νομίζω πως ήταν ξεκάθαρο πως κάτι τέτοιο επρόκειτο να έρθει», εξηγεί.

  Asli_Erdogan_by_CaroleParodi-6778


  Η διεθνούς φήμης συγγραφέας χαρακτηρίζει την κατάσταση στην Τουρκία ως «χειρότερη από χούντα»  και προσθέτει ότι:  «Τα τελευταία 5-6 χρόνια ειδικά υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση απέναντι στις γυναίκες που διεκδικούν τα δικαιώματα τους. Ξεκίνησε με τον νόμο για τις εκτρώσεις, ενώ κάθε χρόνο οι διαδηλώσεις του Μαρτίου (για την ημέρα της γυναίκας) γινόταν ολοένα και πιο βίαιες. Βήμα βήμα λαμβάνει χώρα μια μεγάλη αλλαγή. Οι γυναίκες αρχίζουν να χάνουν όλα όσα είχαν κερδίσει τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Κι αυτό γίνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς». Ερωτώμενη αν θεωρεί ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να αλλάξουν, απαντά:  «Υπήρχε πάντα ένα φεμινιστικό κίνημα στην Τουρκία, κυρίως μεταξύ των γυναικών στις μειονότητες και οι γυναίκες σήμερα, σε σχέση με την παιδική τους ηλικία, είναι περισσότερο συνειδητοποιημένες και πολιτικοποιημένες- κυρίως οι Κούρδισσες- ωστόσο, η κατάσταση στην Τουρκία είναι τόσο σκοτεινή, που όποιος κι αν αρθρώσει λόγο εναντίωσης βρίσκεται αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη».

  «Είναι ενός ανδρός αρχή βασικά και είναι πολύ δύσκολο ν’ αλλάξει κανείς κάτι που αυτός θέλει ή δεν θέλει. Δυστυχώς, είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή καθώς κάθε δημοκρατική κίνηση μπλοκάρεται και τιμωρείται. Είναι μια στιγμή χειρότερη και από τη χούντα», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Η σημερινή πραγματικότητα είναι ένα πολύ σκοτεινό τούνελ, πολύ διαφορετικό απ’ ό,τι έχουμε δει στο παρελθόν. Αυτή δεν είναι μια χούντα, κάτι προσωρινό, αλλά μια αλλαγή καθεστώτος που θέλει να καταστεί μόνιμο. Οι χούντες ήταν προσωρινές, τουλάχιστον στα χαρτιά. Ο Ερντογάν δεν θέλει μια κοσμική κοινωνία», προσθέτει με έμφαση. 

  Όταν ρωτήθηκε αν θεωρεί πως με κινήσεις όπως η παραπάνω η Τουρκία κάνει στροφή προς τον ισλαμισμό,  η Ασλί Ερντογάν απαντά πως «Ο Ερντογάν είναι στην ισλαμιστική πλευρά. Δεν θέλει τις δυτικές νοοτροπίες, όπως η ισότητα των φύλων» και υπογραμμίζει με νόημα: «Είναι γεγονός ότι τα βήματα του είναι συμβολικά αλλά με ισχυρό συμβολισμό. Όπως με την Αγία Σοφία. Το μήνυμα που στέλνει είναι πολύ ανοιχτό, δεν θέλει μια κοσμική κοινωνία». «Δεν νομίζω ότι νοιάζεται και τόσο για τις δυτικές αξίες», λέει και εξηγεί: «Τη δημοκρατία την αποδέχεται μόνο και μόνο επειδή τού αρέσουν οι εκλογές. Η ερμηνεία που δίνει άλλωστε στον όρο δημοκρατία είναι πολύ διαφορετική και συνοψίζεται στο ότι αυτός που κερδίζει τις εκλογές, έστω και με λίγο κλέψιμο, έχει το δικαίωμα να κάνει τα πάντα. Αυτή είναι η δική του ιδέα περί δημοκρατίας».

  Η Ασλί Ερντογάν πιστεύει πως ο Τούρκος πρόεδρος δεν είναι ειλικρινής. Υποστηρίζει τη θέση της λέγοντας: «Τη μια μέρα μπορεί να λέει πως θα εκδημοκρατίσει τη χώρα και την άλλη να συλλάβει 800 άτομα», αλλά, όπως τονίζει, την ίδια άποψη έχει και για την Ευρώπη. «Η ΕΕ παρακολουθεί εδώ και 6-7 χρόνια τα γεγονότα. Παρακολούθησε την εξέγερση του Γκεζί, παρακολούθησε όλα όσα έγιναν στις κουρδικές πόλεις μετά το πραξικόπημα, χιλιάδες ανθρώπους να συλλαμβάνονται σε λίγους μήνες. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί γνωρίζουν καλά τι γίνεται στην Τουρκία. Δεν ξεκίνησαν χθες όλα αυτά. Και το μόνο που λένε είναι πως ανησυχούν χωρίς να παίρνουν μια δυναμική θέση. Δεν εννοώ τους μεμονωμένους ανθρώπους ή τον Τύπο αλλά αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις. Υπάρχουν τα οικονομικά και άλλα συμφέροντα ή και μια γενική αρχή του καπιταλισμού ότι “δεν σε πειράζει το φίδι που δεν δαγκώνει”», υπογραμμίζει.

  «Στο κεφάλι του (ο Ερντογάν), νομίζει πως μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Το κάνει στην Τουρκία και νομίζει ότι μπορεί να το κάνει και στη διεθνή σκηνή. Ελπίζω ότι σε κάποια στιγμή θα βρεθεί κάποιος που θα πει: όχι, δεν μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις. Κι ελπίζω ότι αυτό θα γίνει σύντομα. Αλλά στο μεταξύ η Τουρκία θα συνεχίσει να χάνει πολλά...», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ασλί Ερντογάν. «Έχει αλλάξει η τουρκική κοινωνία, θυμίζει δεκαετία του '70», καταλήγει.

  Παρά τα δημοσιεύματα, που είχαν κυκλοφορήσει στο διεθνή Τύπο τον Φεβρουάριο και ήταν σχετικά με την αθώωση της από την τουρκική Δικαιοσύνη, ενώπιον της οποίας βρέθηκε κατηγορούμενη για διασπορά  «τρομοκρατικής προπαγάνδας» και «υπονόμευση της εθνικής ενότητας», ο εισαγγελέας μόλις τέσσερις μήνες μετά άσκησε έφεση στην απόφαση αθώωσης της και την, υποβάλλοντας την σε νέες περιπέτειες. Το γεγονός αυτό επηρεάζει φυσικά και την απάντηση της στην ερώτηση για το αν πρόκειται να επέστρεφε ποτέ στην Τουρκία: «Δεν νομίζω. Όχι στο άμεσο μέλλον. Δεν μπορώ να τους εμπιστευτώ ότι αν επιστρέψω δεν θα κινήσουν και άλλες νομικές διαδικασίες εναντίον μου». Ακόμα, χαρακτηρίζει  την κατάσταση στις τουρκικές φυλακές «φριχτή, που δεν τη χωρά ο ανθρώπινος νους». 

  Μέχρι και η κοινωνία, όπως λέει, έχει αλλάξει πλέον στην Τουρκία. «Το 2003-2004, η Κωνσταντινούπολη είχε μια νυχτερινή ζωή που δεν έχω ξαναδεί. Ίσως μόνο στη Βραζιλία ή στα ελληνικά νησιά. Η Κωνσταντινούπολη επίσης ήταν γεμάτη με γκέι μπαρ. Τώρα η χρήση του όρου γκέι είναι σχεδόν παράνομη», επισημαίνει. Παρουσιάζει μία κοινωνία πλέον πλήρως ανδροκρατούμενη, που θυμίζει τη δεκαετία του '70 και καθιστά «ολοένα και πιο δύσκολο το να “αναπνεύσεις”». «Μπορούσα να ζω πού και πού εκεί, αλλά πλέον έχει καταστεί ανυπόφορο. Και δεν νομίζω ότι θα με άφηναν να ζήσω εκεί...», λέει κλείνοντας τη συνέντευξη που παραχώρησε διαδικτυακά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από το διαμέρισμά της, στη Γερμανία.

  Βιβλία της Ασλί Ερντογάν («Κοκκινοσκουφίτσα πόλη», «Μήτε κι η σιωπή είναι δική σου», «Ο θαυμαστός μανδαρίνος») κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις «ΠΟΤΑΜΟΣ», που αυτή την εποχή ετοιμάζουν και το βιβλίο της «Το πέτρινο κτίριο».

  Ειδήσεις σήμερα: 

  25η Μαρτίου: «Αστακός» η Αθήνα με 4.000 αστυνομικούς, 6 drones και δύο ελικόπτερα

  Πρίγκιπας Κάρολος: Το πυκνό πρόγραμμα της επίσκεψής του και το ενδιαφέρον του για το Τατόι

  Ο διάσημος ηθοποιός Τζορτζ Σίγκαλ πέθανε στα 87 του χρόνια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης