ΗΠΑ: Γυναίκα πρόεδρος στο Οβάλ Γραφείο μέχρι το 2030; Τι πιστεύει το 90% των Αμερικανών

ΗΠΑ: Γυναίκα πρόεδρος στο Οβάλ Γραφείο μέχρι το 2030; Τι πιστεύει το 90% των Αμερικανών

 Οι περισσότεροι Αμερικανοί πιστεύουν ότι μια γυναίκα μπορεί να φθάσει στον Λευκό Οίκο έως το 2030

usa_white
Πάνω από το 90% των Αμερικανών πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ μπορούν να έχουν την πρώτη του γυναίκα πρόεδρο εντός μιας δεκαετίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση του δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, την ώρα που η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις εμφανίζεται ολοένα και περισσότερο ως φαβορί για να είναι η υποψήφια του Δημοκρατικού κόμματος το 2024.

Δημοσκόπηση της Gallup που διενεργήθηκε σε 74 χώρες έδειξε ότι οι Αμερικανοί ήταν αυτοί που στο μεγαλύτερο ποσοστό τους δηλώνουν ότι πιστεύουν πως μια γυναίκα μπορεί να ηγηθεί της χώρας τους έως το 2030. Η πλειονότητα των συμμετεχόντων σε μόνο τρεις χώρες -Μαυριτανία, Λευκορωσία και Σρι Λάνκα- δήλωσαν ότι δεν αναμένουν να δουν γυναίκα ηγέτη τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το 2019 έως το 2020 και δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας.

Οι γυναίκες έχουν θέση αρχηγού κράτους ή κυβέρνησης σε μόνο 22 χώρες και 119 κράτη δεν είχαν ποτέ γυναίκα ηγέτη, σύμφωνα με στοιχεία της U.N. Women, της οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών για τις Γυναίκες, τον Ιανουάριο, ενώ κατά μέσο όρο οι γυναίκες διατηρούν μόνο το ένα τέταρτο περίπου των εδρών σε κοινοβούλια σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο η περυσινή εκλογή της Χάρις ως της πρώτης γυναίκας αντιπροέδρου στις ΗΠΑ έδωσε σημαντική ώθηση στις προσπάθειες να ενισχυθεί η πολιτική αντιπροσώπευση των γυναικών και να βοηθηθούν οι νέες γυναίκες να ανέλθουν σε υψηλά αξιώματα, σύμφωνα με τους υποστηρικτές των δικαιωμάτων των γυναικών.

«Όλοι πιστεύουμε ότι (η Χάρις) θα κατέβει ως υποψήφια για πρόεδρος και πάλι πολύ, πολύ σύντομα», δήλωσε η Σάρα Γκιέρμο, διευθύνουσα σύμβουλος της οργάνωσης νέων γυναικών για την πολιτική ηγεσία IGNITE, που εδρεύει στην Καλιφόρνια, χαρακτηρίζοντας την εκλογή της Χάρις «τεράστια πολιτιστική μεταστροφή».

«Είναι πραγματικά τεράστιο, όχι μόνο για τα μικρά κορίτσια του κόσμου αλλά και για τα μικρά αγόρια, να καταφέρουν να συνειδητοποιήσουν πλήρως ότι και τα δύο φύλα μπορούν να υπηρετήσουν στον ύπατο ηγετικό ρόλο», δήλωσε η ίδια Thomson Reuters Foundation μέσω βιντεοκλήσης.

Η 56χρονη Χάρις, που έγραψε επίσης Ιστορία καθώς έγινε η πρώτη Αφροαμερικανίδα και η πρώτη Αμερικανίδα ασιατικής καταγωγής που καταλαμβάνει το δεύτερο υψηλότερο αξίωμα στις ΗΠΑ, θεωρείται ένα από τα πρόσωπα που θα διεκδικήσουν την υποψηφιότητα του κόμματός της για το 2024 στην περίπτωση που ο 78χρονος Μπάιντεν αποφασίσει να μην είναι υποψήφιος.

Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύονται στον απόηχο προειδοποίησης την περασμένη εβδομάδα ότι παρά τους πρόσφατους διορισμούς γυναικών σε υψηλές θέσεις σε όλο τον κόσμο, παραπαίει η γενικότερη πρόοδος προς την ισότητα στην πολιτική αντιπροσώπευση και σε άλλους σημαντικούς τομείς. Έκθεση του οργανισμού Equal Measures 2030 βρήκε ότι οι μισές από τις 129 χώρες που εξέτασε υστερούν έναντι του στόχου για ισότητα των φύλων έως το 2030 σε πέντε βασικούς τομείς, όπως οι υπουργικές θέσεις και η νομοθεσία για ισότητα στον χώρο εργασίας. Η πρόοδος «χωλαίνει» σε όλο τον κόσμο αλλά «είναι δυνατή η γρήγορη αλλαγή στην ισότητα των φύλων», δήλωσε η Άλισον Χόλντερ, διευθύντρια του οργανισμού, που αξιολογεί την πρόοδο έναντι μιας σειράς φιλόδοξων, παγκόσμιων στόχων που όρισαν οι ηγέτες του κόσμου το 2015.


Ειδήσεις σήμερα:

Λεπτό προς λεπτό η συνέντευξη Μέγκαν και Χάρι στην Όπρα:  «Κατέρρευσα, έφθασα στην άκρη του γκρεμού. Ήθελα να αυτοκτονήσω»

Oι ελληνικές ρίζες της δυναστείας Ντασό η οποία ελέγχει τον κολοσσό που κατασκευάζει τα Rafale

Έτσι ξεκίνησαν τα επεισόδια με τους αστυνομικούς στη Νέα Σμύρνη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης